Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Banii ? un scop in sine

de Theodor Emilian Barbu 11 Iun. 2010 6590
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cred ca ati auzit cu totii povestea aceea pe care parintii o spun pana la epuizare, povestea cu voi, imediat dupa ce vi s-a taiat motul si cu obiectele asezate strategic in fata voastra pentru a va determina pe cat posibil viitorul. Ce poti sa alegi intre o carte, bijuterii, bani si un pix?

Ei bine, eu am ales banii. Probabil ca am avut vreo premonitie geniala legata de ascensiunea si suprematia capitalismului, cine stie. Cert e ca, chiar si acum, pot sa spun cu mana pe inima ca am facut cea mai inteleapta alegere.

Banii sunt centrul universului. Ni se spune asta mai fatis ori subliminal, o invatam din experienta si, uneori, ajungem sa ne revoltam impotriva acestei nedreptati. Suntem asemeni hamsterului ce incearca sa se opreasca din alergarea sa frenetica si care, cand in sfarsit reuseste, realizeaza cu tristete ca gratiile custii sunt tot acolo. Poti sa renegi capitalismul insa nu-l poti indeparta.

Imi amintesc ca acum cateva zile am facut un test psihologic ce implica urmatoarea premisa: trei vapoare au plecat in larg – unul este incarcat cu bani, altul cu dragoste si cel din urma cu inteligenta – iar tu poti salva un singur vapor; pe care il alegi? Eu am ales sa salvez vaporul cu bani. Sunt un materialist nenorocit, desigur, dar macar nu sunt ipocrit.

Solutia testului era una destul de simpla: oamenii au obiceiul sa aleaga ceea ce considera ca lipseste din viata lor. Asadar, decizia s-a dovedit a fi cat se poate de isteata. Pentru ca nu poti avea niciodata suficienti bani, nu-i asa? Bineinteles, asta e doctrina de baza a consumerismului, religie pe care cu totii o adoptam fara sa ne dam seama.

De cand ne nastem si pana murim, eforturile noastre sunt orientate intr-un singur scop: acela de a produce bani. Invatam pentru asta, ne tocim creioanele si mintile, apoi ne angajam, muncim 10, 12, poate chiar 14 ore pe zi si, inainte sa ne dam seama, imbatranim fara ca macar sa ne pensionam. Si cand, in sfarsit, iesim la pensie, avem o mica revelatie legata de scopul vietii: am muncit pentru ca acum, la batranete, sa primim niste bani fara a mai depune vreun efort si sa ne putem odihni o data pentru totdeauna. Apoi murim. Suna destul de apocaliptic, insa, in termeni cat se poate de practici si glaciali, se apropie un pic de crudul adevar.

De ce se intampla asta? Pentru ca banii au devenit un scop in sine. Marx era acela ce privea cu regret capcana in care a cazut capitalismul: un om nu este platit dupa nevoi, ci in functie de rezultate. Cu alte cuvinte, nu muncesti, nu mananci. Tot el propunea ca o solutie ar fi aceea de a privi munca drept un scop in sine si nu ca un simplu mijloc. Din pacate, banii sunt scopul si abia dupa ce-i vom obtine se vor fi transformat in mijloc.



Tags: baniscopcapitalism

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

"Nicio afacere nu aduce bani!"

de Mihai Balescu
05 Nov 2014
O afirmatie derutanta, nu-i asa? Ea a fost facuta in urma cu aproape 40 de ani de H.S. Kahm, un renumit consultant american, autorul a numeroase...

Cei mai buni bani

de Mihai Balescu
14 Oct 2014
"Va aruncati ochii pe fereastra si vedeti ca in fata casei voastre este o bancnota de 20 $, pe care o sufla vantul de colo-colo. Ce faceti? Variante...

Agramat, dar cu bani

de Mihai Balescu
08 Oct 2014
"Am invatat in scoala sa calculez volumul unui tetraedru - la ce mi-a folosit?", spunea cineva intr-o discutie. "Nu mi-a trebuit niciodata asa ceva,...

Sa facem bani!

de Mihai Balescu
29 Sep 2014
Intr-o zi, cativa copii de la o scoala din SUA au gasit in curte, in timpul unei recreatii, o carte de vizita. Si s-au ingramadit imediat in jurul...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]