Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Clauza de neconcurenta - cand trebuie prevazuta si in cazul caror angajati

de Maria Nicutar 20 Mai. 2011 4106
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

"In cazul tuturor", ar spune antreprenorul din ziua de astazi. Orice afacere rentabila necesita protectie impotriva angajatilor sai care ocupa pozitii de conducere. Acestia sunt cei care au acces la documente si informatii importante, la baze de date de clienti si furnizori, la secretele succesului afacerii dvs. Prevederea unei clauze de neconcurenta va poate salva afacerea.

Angajatii care va cunosc afacerea si au la indemana tot arsenalul de resurse necesare initierii uneia din acelasi domeniu de activitate trebuie tratati ca posibile surse de risc pentru compania dvs.

Clauza de neconcurenta presupune ca angajatul sa nu presteze in interes personal sau al unui tert activitati care sa se afle in competitie cu afacerea dvs, dupa incetarea contractului sau de munca.

Mare atentie, antreprenori! O clauza de neconcurenta isi produce efectele daca sunt indeplinite anumite conditii. Trebuie sa enuntati  in contractul de munca al angajatului  activitatile care ii sunt interzise dupa incetarea contractului, cuantumul lunar al indemnizatiei de neconcurenta, perioada in care clauza de neconcurenta isi produce efectele, terti in favoarea carora ii este interzis angajatului sa presteze servicii, aria geografica in care se afla in reala competitie cu firma dvs.

Clauza de neconcurenta isi produce efectele pentru o perioada de maxim 6 luni de la data incetarii contractului individual de munca pentru angajatii din functii de executie si pentru o perioada de 2 ani pentru cei din functii de conducere.

Indemnizatia de neconcurenta se plateste pe durata in care clauza de neconcurenta isi poate produce efectele. Aceasta este in valoare de cel putin 50% din media veniturilor brute ale salariatului din ultimile 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca. Daca salariatul a fost angajat pe o perioada mai mica de 6 luni i se va calcula o indemnizatie de cel putin 50% din media veniturilor brute de pe intreaga durata a contractului de munca. Indemnizatia de neconcurenta este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara.

In cazul nerespectarii clauzei de neconcurenta, angajatul este obligat sa restituie valoarea indemnizatiei de neconcurenta si, dupa caz, sa plateasca daune angajatorului pentru prejudiciul produs.

Loialitatea angajatilor este un subiect de care trebuie sa va indoiti in permanenta si din partea carora sa va asteptati la orice. Ei pot fi multumiti de pachetul salarial pe care il primesc din partea dvs, de felul in care ii tratati. Cu toate acestea ei pot oricand sa isi doreasca mai mult, perspective de viitor mai stralucite si sa ia masurile necesare indeplinirii scopurilor personale.

 Majoritatea angajatilor in contractul carora se prevede o clauza de neconcurenta vor avea convingerea ca nu aveti incredere in ei. Acest lucru produce doua efecte contrastante. Clauza de neconcurenta ii va dezarma complet in actiunea de a va “fura” afacerea sau ii vor motiva sa va castige increderea prin intermediul unei colaborari solide.  In acelasi timp vor sti cu cine au de-a face si cat de competent sunteti in actiunile de protectie a afacerii dvs.


Tags: clauza de neconcurentaloialitatea angajatilorcontractul de muncaconcurenta firme

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]