Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce DOAR strainii investesc in conservarea traditiilor?!

de Julian Manescu 20 Iun. 2014 2766
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Zilele trecute am urmarit un reportaj realizat de cei de la ProTv, care au prezentat afacerea de succes a unui cetatean neamt stabilit cu familia in Romania, in satul Cund, judetul Mures. Ideea neamtului - Jonas Schafer, care a investit momentan 300.000 de euro in conservarea mai multor case traditionale sasesti din satul Cund, judetul Mures, a venit in urma unei "analize" facute la nivel international.

 
“Acum sapte, opt ani, daca te apucai sa cauti, in engleza sau germana, case traditionale pe internet, gaseai doar doua, trei. Am cumparat, asadar, si am inceput sa restauram casele, bucata cu bucata. Am inceput cu restaurantul. Apoi inca o incapere, apoi alta incapare, foisorul, lacul si asa, incet-incet, am inceput sa ne dezvoltam”, a declarat proprietarul Jonas Schafer.
 
Acesta si-a vandut casa de discuri din Germania pentru a se muta in tara noastra cu familia, imediat ce si-a vizitat tatal stabilit in Transilvania de la inceputul anilor `90. Indragostit pe loc de aceste tinuturi care l-au atras datorita frumusetii locurilor, naturaletii, sinceritatii oamenilor, dar si climei prietenoase, Jonas a cumparat o casa veche saseasca cu doar 1.000 de euro si a renovat-o. 
Cateva luni mai tarziu, a dat anunt pe internet ca o inchiriaza turistilor si a avut un succes incredibil. Acesta este si motivul pentru care a luat nastere Complexul Valea Verde in care, pentru moment, cinci case sasesti aflate in paragina au prins viata. Cel mai interesant este ca elementele traditionale au fost pastrate si, mai mult decat atat, ele au fost restaurate de localnici priceputi.
 
Si iata cum, cu o intuitie foarte buna si cu ceva banuti investiti (nimeni nu zice ca ar fi putini, desigur), zona a devenit o adevarata atractie pentru turistii, cu precadere, straini. 
 
Pe site-ul Tripadvisor, complexul Valea Verde are 5 stele din 5 si un certificat in excelenta. Turistii care aleg cazarea aici platesc intre 55 si 100 de euro pe noapte. Clientii lui Jonas pot merge la cules de trufe, pentru ca zona este recunoscuta pentru asta, pot invata tamplarie in atelierul propriu, pot picta, calari, pot admira imprejurimile incantatoare si natura. 
 
Ma intreb adesea si chiar am avut o discutie argumentata cu un roman stabilit peste hotare care este foarte mandru de tara lui, dar care priveste lucrurile de pe meleaguri si civilizatii diferite - de ce asteptam sa vina straini in tara noastra pentru a face bani, cand am putea sa ne mobilizam noi insine pentru a ne bucura de bogatia si resursele propriei noastre tari?! De ce toti romanii plecati se mandresc cu originea lor, dar nu revin in tara sa faca lucruri marete?! 
 
De admirat este faptul ca putem invata de la astfel de oameni ce inseamna respectul pentru natura inconjuratoare, pentru oamenii din jurul nostru, dar si pentru conservarea traditiilor si mestesugurilor ramase prafuite si nebagate in seama, in special, de cei mai tineri dintre noi.
 
De fapt, asta ar trebui sa ne puna pe ganduri... Dincolo de o afacere de succes, tu ce faci pentru tara ta?!
 


Tags: afaceriafaceri de succesafaceri caseafaceri romaniacase traditionalecase sasestitripadvisor

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

10 sfaturi pentru succes in afaceri de la 10 antreprenori romani

de Florin Amariei
18 Mai 2020
Daca iti faci planuri pentru o afacere si te simti uneori descurajat de imprejurari si intamplari, atunci ar fi bine sa salvezi articolul acesta si...

Omul de afaceri - Soldatul cu servieta pe care toti il respecta, de teama si din instinct.

de Silviu-marian Banila
06 Iun 2016
Soldatul cu servieta este omul de afaceri din "beretele verzi". Alearga dupa verzisori, imbracat in costum, nu in echipament militar. In picioare nu...

In afaceri, si nu numai, foloseste principiul vasului cu pietricele si nisip

de Codrina Laiu
26 Mai 2016
Stephen Covey, un guru in management, realizeaza o analogie intre modul in care oamenii prioritizeaza activitatile si sarcina de a umple un vas cu...

In afaceri nu te juca cu impresia pe care le-o creezi celorlalti

de Idei de afaceri
25 Mar 2016
Impresia pe care o creati este adesea cruciala pentru succesul sau esecul unei afaceri. Iata o poveste care iti va demonstra acest lucru dezvaluind...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]