Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce sa fii si mama si antreprenoare in acelasi timp?

de Emilia Leonescu 05 Iul. 2011 2979
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

A fi mama este o meserie full time, cu responsabilitati asumate pe viata, in care nu ai vacanta si nici nu poti sa-ti iei concediu medical. Suna dramatic in prima faza, insa nimeni nu contesta implinirea sufleteasca pe care o aduce o familie si existenta copiilor in viata unei femei, dar este de ajuns pentru o viata implinita?

Pe de alta parte, in societatea zilelor noastre, se poate constata o alta tendinta: din ce in ce mai multe femei incep sa se concentreze pe definitivarea studiilor superioare si construirea unei cariere, lasand rolul de mama si intemeirea unei familii intr-un plan indepartat, dar, ma repet, este de ajuns pentru o viata implinita?



Probabil ca stiti deja raspunsul la intrebare, care este, de altfel, popularizat in toate mediile si aproape ca a devenit asemenea recomandarilor de la televizor: "pentru o viata sanatoasa, faceti zilnic cel putin 30 de minute de miscare". Prin analogie, raspunsul la intrebarea mea ar trebui sa sune asa: "pentru o viata cu adevarat implinita, imbinati atat cariera, cat si viata personala."  Este usor de zis, mult mai greu de realizat.

Personal, credeam pana nu demult ca este practic imposibil sa reusesti la fel de bine in ambele planuri. Insa, zilele trecute am mers la o conferinta despre si pentru femei, in care s-a pus accentul pe cum se poate imbina viata profesionala cu cea personala si s-au dat numeroase exemple pozitive si negative. O femeie implinita este o sotie fericita, o mama grijulie si o femeie de afaceri. Stiu ca sunt multe roluri de indeplinit concomitent, dar am vazut ca se poate (evident, nu fara efort).

Mi s-a parut foarte interesant modul in care viata profesionala si cea de familie se pot intrepatrunde si se pot sustine:

1. O activitate profesionala dezvoltata in acelasi timp cu viata de familie iti ofera acea doza de libertate atat de necesara atat tie ca mama, cat si copiilor tai pentru a se dezvolta. Iti ofera ocazia sa te dezvolti, sa cunosti, sa legi noi relatii etc. In plus, gandeste-te ca acceptand provocarea unei activitati noi, vei oferi un exemplu nemaipomenit copiilor tai, vei fi un model pentru ei. Le vei arata ce inseamna sa muncesti si sa castigi, ce poti obtine daca ai ambitie si putin curaj.

2. Un job sau o mica afacere contribuie la obtinerea unei anumite independente financiare, ce iti va acorda mai multa incredere in sine si posibilitatea de a avea alaturi de familia ta experiente unice, pe care in mod normal, doar din salariul sotului tau nu vi le-ati fi putut permite.

3. Pe de alta parte, familia si copiii functioneaza ca un bun motivator pentru a reusi in afacerea ta: iti doresti sa ai succes pentru ei, sa fii un om mai bun pentru ei. Bunastarea copiilor este poate cea mai buna motivatie. Dar pentru a nu-i neglija sau rasfata, ai putea sa-i implici in activitatile tale profesionale, sa le inspiri un ritm de viata activ, sa-i inveti ce inseamna sa muncesti si apoi sa gusti din succes.

4. Mediul de afaceri este foarte competitiv si nu intotdeauna totul merge bine, ba dimpotriva. Pentru o femeie de succes, un esec este cu atat mai greu de suportat daca este singura. Dar ca mama si sotie, seara cand ajungi acasa suparata, familia te consoleaza si te ajuta sa treci mult mai usor peste perioada grea. Copiii tai te vor aprecia si iubi indiferent de situatie.

Ce au in comun cresterea unui copil si dezvoltarea unei afaceri? Gandeste-te: investesti munca, timp, sentimente, bani (in educatie) pentru ca sa obtii rezultate, iar acestea constau in impliniri sufletesti, sentimente de mandrie si multumire. Asa ca, daca tot te descurci sa cresti un copil, nu crezi ca la fel de bine poti sa administrezi o afacere proprie?

In aceeasi masura, daca ti-ai deschis propria afacere si are succes, cu siguranta te-ai descurca la fel de bine si in "administrarea" vietii personale.


 



Tags: mame antreprenorviata profesionalaviata personalamotivatie

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Fraze pe care trebuie sa le eviti in viata profesionala!

de Maria Nicutar
08 Apr 2013
Sunt multi experti si consultanti si guru si antreprenori si profesionisti care iti vor spune ce sa spui si ce sa nu spui in afaceri si in cariera....

Atitudinea face totul, in afaceri, in cariera, in viata personala!

de Maria Nicutar
20 Aug 2012
Anthony Robbins ne invata un lucru pe care il stiam de mult timp, de la mame si de la bunici, de la educatoarele de gradinita si de la prieteni...

Cum sa faci bani din ... talent si motivatie? Da, este posibil!

de Maria Nicutar
06 Aug 2012
Am intalnit atat de multi antreprenori care au reusit sa scoata bani din piatra seaca. Au reusit fiindca asta si-au propus si nimic mai prejos. Si am...

De ce este atat de important sa separi munca de viata personala

de Maria Nicutar
19 Mai 2011
Majoritatea oamenilor afirma ca problemele de la serviciu le afecteaza viata personala intr-o mare masura. Mai mult de atat, nu putini sunt cei care...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]