Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Spune-mi cine sunt, ca sa-ti spun cine esti

de Silviu Marian Banila 20 Ian. 2015 2894
3.38 din 4 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Au trecut vremurile in care vanzatorul se numea vanzator, mecanicul mecanic sau soferul sofer. Traim intr-o Romanie sufocata de termeni straini, care ascund aceleasi meserii clasice, dar si dedesubturi rusinoase.

In primul rand, piata muncii s-a transformat intr-un carnaval nefericit, in care unii angajatori isi bat joc de posibilul angajat, la interviu sau in anuntul sau de recrutare. De regula, oferta din anuntul de angajare se bate cap in cap cu cea din biroul de resurse umane, unde esti luat la intrebari, dar cand pui o intrebare, de exemplu, “ce salariu imi oferiti?”, vei primi un raspuns evaziv sau obraznic.

De vina este sistemul ticalosit, care permite ca un neica nimeni sa-i umileasca pe cei in cautarea unui job. Dincolo de aceasta binecunoscuta uneltire a corporatiilor cu nume sonore, s-a nascut orealitate paralela, in care orice meserie are un nume englezesc de toata frumusetea, presarat cu doleante absurde.

La unele joburi, aplica 2000 de oameni. 2000! Cine realizeaza selectia acestora si in ce fel de conditii se va desfasura interviul? Cea mai nefericita forma de interviu este cel colectiv, in cadrul caruia un angajator incearca sa vrajeasca nu un ins, ci mai multi, de la zece in sus. “Va oferim comisioane, va oferim sansa unei cariere de succes, va oferim bonusuri.”

Este adevarat, acesti angajatori nu ofera salarii, nu ofera asigurari medicale, nu ofera siguranta zilei de maine. In conditiile in care patronii solicita experienta de la un student la zi sau vor cine stie ce abilitati, pe care ei nu le au, traim intr-o Romanie haotica, bizara si, nu in ultimul rand, nedreapta. Angajatorii nu se tin intotdeauna de cuvant, cand vine vorba de salariu.

Ca sa fie totul complet, suntem martori la preschimbarea meseriilor romanesti in meserii occidentale, cu nume pompoase. Field Service Engineer, Senior Marketing Researcher, Sales Representative, Support Representatives, Technical Support, Customer Support, Business Analyst, Banking Application Developer.

Mai vreti? Registration Officer, Services Inside Sales Representative, Solution Consultant. Acestor meserii pompoase le sunt alaturate alte categorii presarate cu englezisme: Internet E-commerce, Merchandising, Hotel Staff, New Media, Shipping, Crewing, Research, Healthcare, Government, Policy Making, Think Thanks.

Cum era de asteptat, aceste joburi au un corespondent mai putin fericit in limba romana, ca si in realitate. In calitate de “merchandiser”, vei fi trimis sa vinzi periute de dinti, din usa in usa. Nu e nicio rusine in a munci, dar e o rusine in a minti 1000-2000 de aplicanti, care “indraznesc” sa-si caute ceva de munca, in plina criza financiara.

Angajatii sunt umiliti cu salarii sub limita subzistentei. As vrea ca domnul angajator sau domnul guvernant sa incerce un exercitiu simplu, si anume sa traiasca cu 500 de lei pe luna, din care sa plateasca facturi, datorii si sa isi cumpere un calup de salam ieftin.
Viata nu este asa cum o expun corporatiile mincinoase, foarte rar mai intalnesti un om sincer, care sa-ti ofere o sansa reala, nemascata si de lunga durata.

Poti sa fii ultracapabil, important e pe cine cunosti si cat esti pregatit sa lasi de la tine. Intr-o Romanie nenorocita de capitalism, observam cum un absolvent de facultate, cu o anumita cultura si pregatire, castiga cat o femeie de serviciu cu patru clase (nu e vina dumneaei!), care habar n-are sa scrie, dar stie sa dea cu matura.



Tags: angajatangajatormuncapiata munciimeserii

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.38 din 5 - 4 voturi.

Articole conexe

Forta de munca din firma ta, cel mai puternic capital activ pe care il vei avea vreodata!

de Maria Nicutar
01 Iul 2014
Ne petrecem jumatate din timp muncind, in majoritatea cazurilor si cu mici exceptii. Unii dintre noi au salarii bune, foarte atragatoare. Mai sunt si...

Nu ne mai permitem sa ramanem simpli angajati si in 2014

de Maria Nicutar
13 Ian 2014
Acesta este adevarul si nimeni nu il poate contesta. Nu ai cum sa negi faptul ca un loc de munca, oricat de bun ar fi, ar putea sa iti aduca...

Cei mai slabi angajati ai tai? Ai fi surprins...

de Maria Nicutar
13 Nov 2013
Cei mai slabi angajati ai tai sunt cei care cu greu isi castiga salariul. Sunt cei pe care incerci, cu rezultate minime, sa ii motivezi, sa ii...

De ce ai nevoie in 2014? De mai multi angajati-vedeta!

de Maria Nicutar
29 Oct 2013
Angajatii-vedeta devin o sursa incredibila de conflicte si discutii in birourile prin care trec. Trec rapid, nu stau la discutii, nu stiu ultimele...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]