Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi norme UE pentru stimularea cercetarii si dezvoltarii

de Marian Curelaru 29 Mai. 2014 2896
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Uniunea Europeana simplifica acordarea ajutoarelor de stat pentru intreprinderi ca parte a unui proces de revizuire a normelor menit sa stimuleze cresterea economica si sa incurajeze cercetarea si inovarea, informeaza Comisia Europeana.

 
Unul dintre principalele obiective ale reformei este concentrarea resurselor asupra investigarii cazurilor de ajutoare de stat care au cel mai mare potential de a-i afecta pe concurenti.
In viitor, intreprinderile vor putea beneficia de diferite tipuri de ajutoare pentru o gama mai larga de activitati si in cuantumuri mai mari, fara ca proiectele lor sa fie supuse unui control prealabil din partea autoritatilor UE.
 
Odata cu simplificarea normelor, se estimeaza ca statele membre vor trebui sa notifice Comisiei 10 - 25% din cazurile de ajutoare de stat, comparativ cu 40%, cat se notifica in prezent. Aceasta scadere se va datora reducerii numarului de criterii care declanseaza o notificare oficiala.
Aproximativ trei sferturi din ajutoarele actuale de stat si circa doua treimi din subventii nu vor mai trebui notificate Comisiei. In acest fel, se va reduce sarcina administrativa suportata de intreprinderi, de functionarii publici din administratiile nationale si, implicit, de personalul institutiilor europene.
In schimb, statele membre vor trebui sa publice online informatii privind orice sprijin financiar care depaseste suma de 500.000 de euro acordat intreprinderilor de catre institutiile publice. Astfel, celelalte tari, alte intreprinderi si publicul larg vor putea verifica ajutoarele de stat acordate sectorului economic pe intreg teritoriul UE.
 
Noile norme le vor oferi statelor membre posibilitatea de a investi, de exemplu, in clustere de inovare, in infrastructura de banda larga sau in conservarea patrimoniului cultural atunci cand ajutoarele sunt in mod clar destinate crearii de locuri de munca sau stimularii competitivitatii.
Se spera ca aceste schimbari sa genereze, pana in 2020, o crestere cu 50% a sumelor cheltuite in Europa pentru cercetare, dezvoltare si inovare. In prezent, UE investeste in acest domeniu aproximativ 2% din resursele de care dispune. Daca am ajunge la 3%, am fi la acelasi nivel cu SUA si Japonia. Acest lucru ar ajuta intreprinderile sa introduca noi produse pe piata si sa creeze locuri de munca.
 
Reformele, care vor intra in vigoare la 1 iulie, fac parte dintr-un pachet mai amplu de masuri menite sa accelereze procesul decizional in cazuri legate de concurenta. In ultimii ani, s-au adoptat deja norme specifice pentru o gama larga de sectoare - inclusiv dezvoltarea regionala, finantarea de risc si aeroporturile.


Tags: uniunea europeanaajutoare de statcercetare si inovaresubventiinorme europene

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Subventii pentru agentiile de turism: 40 de euro pentru fiecare turist strain care sta cel putin 4 nopti in Romania. Acte necesare

de Ana Ghiarasim
10 Mai 2022
Operatorii din turism ar putea primi cate 40 de euro pentru fiecare turist strain care a platit si a petrecut cel putin patru nopti de cazare in...

Comisia Europeana: Imprumuturile guvernamentale pot fi transformate in subventii directe

de Florin Amariei
28 Ian 2021
Comisia Europeana a anuntat ca va permite guvernelor din spatiul comunitar sa transforme imprumuturile in subventii directe. Astfel statul va putea...

Firmele afectate de Covid-19 inca pot accesa fonduri europene si ajutoare de stat

de Florin Amariei
25 Mai 2020
Firmele afectate de pandemia Covid-19 inca pot accesa fonduri europene si ajutoare de stat pentru a depasi momentul dificil cu care se confrunta....

Subventii APIA: 400 de euro/ha pentru cultura de lucerna si 269 de euro/ha pentru cultura de soia

de Alina Constantinescu
04 Iul 2016
APIA a emis deja primele ordine de plata pentru patru scheme de sprijin cuplat in sectorul vegetal, respectiv pentru soia, sfecla, orez si hamei....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]