Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schema de ajutor de stat pentru firmele care creeaza locuri de munca

de Marian Curelaru 24 Apr. 2014 2154
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri o hotarare privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca, informeaza un comunicat de presa al Executivului.

"Noua schema de ajutor de stat are in vedere finantarea sub forma de sume nerambursabile, in limita intensitatii maxime admise, a costurilor salariale, la nivelul maxim al salariului mediu brut, inregistrate pe o perioada de 2 ani consecutivi, ca urmare a crearii de minimum 20 de locuri de munca determinate de realizarea unei investitii initiale. Se pot emite acorduri pentru finantarea in baza schemei pana la data de 31 decembrie 2020, iar plata ajutorului de minimis se efectueaza in perioada 2015-2025, in limita bugetului anual alocat schemei. Ajutorul de stat se acorda daca are un efect stimulativ si contribuie la dezvoltarea regionala", se arata in comunicatul Guvernului.
 
Firmele care vor ca statul sa le acopere o parte din cheltuielile salariale pentru minimum 20 de locuri de munca nou-create vor fi obligate sa respecte anumite conditii legate de rentabilitate sau capitalul social si sa pastreze fiecare loc de munca nou-creat cel putin cinci ani.
Vor fi considerate cheltuieli eligibile acele costuri salariale, in limita salariului mediu brut comunicat de Institutul National de Statistica si valabil pentru anul depunerii cererii, inregistrate pe o perioada de 2 ani consecutivi, ca urmare a crearii de locuri de munca.
Ajutorul de stat aferent cheltuielilor eligibile va fi acordat doar daca locurile de munca sunt create direct de un proiect de investitii si dupa data primirii acordului pentru finantare, dar nu mai tarziu de 3 ani de la data finalizarii investitiei.
Vor fi luate in considerare locurile de munca nou-create in cazul in care intre angajati si angajator sau actionarii acestuia nu exista raporturi de munca in ultimele 12 luni dinaintea angajarii.
 
Conform regulilor care urmeaza sa fie impuse de Guvern, vor putea beneficia de acest ajutor de stat doar acele firme care indeplinesc cumulativ, la data inregistrarii cererii de acord pentru finantare, o serie de criterii de eligibilitate, si anume sunt inregistrate potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, intentioneaza sa realizeze o investitie initiala in Romania, in orice sector, cu anumite exceptii, nu inregistreaza debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat, nu intra in categoria intreprinderilor in dificultate, nu se afla in procedura de executare silita, insolventa, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala, lichidare sau suspendare temporara a activitatii, nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau in cazul in care asemenea decizii au fost emise acestea au fost executate, nu au beneficiat de alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura activelor corporale si necorporale in cadrul aceluiasi proiect unic de investitii, nu au inchis o activitate identica sau similara in spatiul economic european in cei doi ani care au precedat depunerea cererii de ajutor si, la momentul depunerii cererii, nu au planuri concrete de a inchide o astfel de activitate intr-o perioada de doi ani dupa finalizarea investitiei initiale, in regiunea in cauza, nu angajeaza salariati disponibilizati de o intreprindere asociata.
 
Suplimentar, vor trebui respectate si alte criterii de eligibilitate, respectiv rentabilitatea cifrei de afaceri sa fie mai mare sau egala cu 1% in ultimul exercitiu financiar incheiat, iar firmele sa aiba capitalurile proprii pozitive in ultimul exercitiu financiar incheiat.
 


Tags: ajutor de statfinantarecrearea de locuri de munca

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Surse de finantare: ce sunt si cum le gasesti pe piata romaneasca

de Bianca Tila
28 Mar 2024
Chiar daca esti la inceput de drum sau esti implicat deja intr-un business, trebuie sa stii ca planul afacerii trebuie sustinut financiar, iar...

MIPE contribuie la sprijinirea IMM-urilor prin instrumente de finantare

de Bianca Tila
06 Dec 2022
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene contribuie decisiv la sprijinirea IMM-urilor, avand in vedere ca o pondere de 99% din IMM-urile din...

Finantare de pana la 200.000 lei pentru romanii din diaspora

de Bianca Tila
05 Aug 2022
Prin intermediul programului Start-Up Nation, romanii din diaspora pot obtine finantare de pana la 200.000 lei. Programul aflat la cea de-a treia...

Ajutor de stat. Sprijin financiar pentru firmele din industria prelucratoare

de Bianca Tila
11 Iul 2022
Firmele din industria prelucratoare vor putea beneficia de un sprijin financiar din partea statului de pana la 200.000 de euro. Companiile...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]