Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Subventii pentru crescatorii de bovine

de Marian Curelaru 15 Apr. 2014 2998
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Crescatorii de bovine vor primi, incepand de luni, subventii de la bugetul de stat in valoare totala de 570 de milioane de lei, a declarat, luni, la Galati, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, care a precizat ca decizia vine ca urmare a perspectivelor de liberalizare a pietei laptelui in 2015.

"Astazi, cei 150.000 de beneficiari vor primi 570 de milioane de lei, sumele pentru ajutoarele pe care le acordam din bugetul de stat pentru crescatorii de bovine. Este un ajutor pe care am incercat sa-l schimbam in acest an avand in vedere anul 2015, an in care se va liberaliza piata laptelui.

Cu alte cuvinte nu vor mai fi acele cote care exista in momentul de fata in Europa, chiar si Romania, nu mai exista acea plafonare pentru cei care au posibilitatea sa investeasca si sa produca mai mult si exista un risc si pentru tara noastra pe care l-am subliniat inca de anul trecut si nu-l ascundem: exista un risc de a importa lapte din alte state la un pret mult mai mic", a declarat Daniel Constantin, aflat la Galati, la prezentarea Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 de la Galati. 
 
El a precizat ca subventiile acordate in 2014 crescatorilor de bovine s-au dublat sau s-au triplat fata de cele acordate anul trecut, respectiv de la 500 de lei/cap de bovina, in 2013, la 700-1.300 de lei-cap de bovina in 2014, scrie Agerpres.
 
Prin PNADR, Romania va putea cheltui, pana in 2020, 19 miliarde de euro, pentru agricultura, a mai precizat ministrul Daniel Constantin.
"Raportat la suma totala alocata de la bugetul european pentru urmatorul exercitiu bugetar, respectiv 39 de miliarde de euro, banii ce pot fi folositi pentru dezvoltarea agriculturii - 19 miliarde de euro - reprezinta o suma semnificativa, ceea ce dovedeste importanta agriculturii la nivel european", a mai declarat Daniel Constantin.
 
Pe de alta parte, reprezentantii patronatelor anunta o posibila scadere a pretului laptelui cu pana la 10%. "Vom inchide anul 2014 cu o crestere a productiei de aproximativ 15%. Pentru ca va creste oferta in piata, preturile vor scadea in acest an cu pana la 10% comparativ cu anul trecut", a spus Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale din Industria Laptelui (APRIL), citat de Mediafax.
 
Statul intentioneaza sa creasca si cantitatile de lapte vandute direct si declarate de catre crescatori, dupa ce in anul de cota 2012/2013 nivelul de referinta la vanzari directe a fost de 1,7 milioane de tone, din care eligibile la prima au fost doar putin peste un milion de tone.

"Speram ca prin aceste majorari ale subventiilor sa se schimbe structura fermelor din Romania. Acum, 83% din efectivele de vaci de lapte se afla in gospodarii de 1-2 capete. Dintre aceste animale, care se gasesc in 640.000 de gospodarii, doar 35% vand lapte procesat", a mai spus Cojocaru de la APRIL.
 
Daca in anul 2007 existau in Romania aproape 1,6 milioane de bovine, numarul acestora a scazut in 2013 la 1,078 milioane de animale.

 


Tags: subventiizootehniebovineliberalizarea pietei laptelui

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Subventii pentru agentiile de turism: 40 de euro pentru fiecare turist strain care sta cel putin 4 nopti in Romania. Acte necesare

de Ana Ghiarasim
10 Mai 2022
Operatorii din turism ar putea primi cate 40 de euro pentru fiecare turist strain care a platit si a petrecut cel putin patru nopti de cazare in...

Comisia Europeana: Imprumuturile guvernamentale pot fi transformate in subventii directe

de Florin Amariei
28 Ian 2021
Comisia Europeana a anuntat ca va permite guvernelor din spatiul comunitar sa transforme imprumuturile in subventii directe. Astfel statul va putea...

Afaceri in zootehnie si pomicultura: ce fonduri puteti accesa pana la 28 februarie

de Marinache Paula
03 Feb 2017
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) primeste in cadrul sesiunilor deschise in 2016 si continuate in 2017, solicitari prin Programul...

Subventii APIA: 400 de euro/ha pentru cultura de lucerna si 269 de euro/ha pentru cultura de soia

de Alina Constantinescu
04 Iul 2016
APIA a emis deja primele ordine de plata pentru patru scheme de sprijin cuplat in sectorul vegetal, respectiv pentru soia, sfecla, orez si hamei....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]