Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fonduri de 410 milioane euro de la UE pentru start-up-uri inovatoare din Europa

de Idei de afaceri 11 Apr. 2018 4654
4.75 din 4 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Comisia Europeana si Fondul european de investitii (FEI) au lansat un program de fonduri de fonduri cu capital de risc (Pan-European Venture Capital Funds-of-Funds - VentureEU), cu scopul de a stimula investitiile in intreprinderile nou-infiintate (start-ups) si in cele in curs de extindere (scale-ups) inovatoare din intreaga Europa.

Europa se mandreste cu o bogatie de talente, cercetatori de talie mondiala si intreprinzatori calificati, dar poate face mai mult pentru a transforma acest potential in reusite. Accesul la capitalul de risc pentru inovare joaca un rol esential. Astazi, Comisia si FEI urmeaza sa anunte care sunt cele sase fonduri participante care vor primi sprijin din partea UE in vederea realizarii misiunii lor de a investi in piata europeana a capitalului de risc. Beneficiind de o finantare din partea UE in valoare de 410 milioane EUR, fondurile vizeaza sa mobilizeze pana la 2,1 miliarde EUR sub forma de investitii publice si private.

La randul sau, acest lucru se asteapta sa atraga 6,5 miliarde EUR sub forma de noi investitii in intreprinderile nou-infiintate si in cele in curs de extindere inovatoare din intreaga Europa, dublanduse astfel valoarea capitalului de risc disponibil actualmente in Europa.

Jyrki Katainen, vicepresedinte al Comisiei si responsabil pentru locuri de munca, crestere economica, investitii si competitivitate, a declarat: „Cand vorbim despre capitalul de risc, marimea conteaza! Cu ajutorul VentureEU, numerosi intreprinzatori europeni inovatori vor beneficia in curand de investitiile de care au nevoie pentru a inova si pentru a avea succes la scara mondiala. Aceasta inseamna mai multe locuri de munca si o crestere economica sporita in Europa.

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, stiinta si inovare, a adaugat: „VentureEU este un element-cheie al strategiei de inovare deschisa, pe care am lansat-o in urma cu trei ani. Este vital ca Europa sa isi pastreze rolul de lider industrial si sa continue sa fie un adevarat motor economic.”

Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, a declarat: „ VentureEU va duce la cresterea valorii si dimensiunii medii a fondurilor cu capital de risc. Acest program va ajuta intreprinderile nou-infiintate cu potential mare de dezvoltare sa ramana si sa se dezvolte in Europa, in vederea valorificarii pe deplin a pietei unice.”

Pier Luigi Gilibert, directorul executiv al FEI, a adaugat: „VentureEU vine ca o completare importanta pe scena europeana a capitalurilor proprii. Desi am oferit pana acum sprijin pentru mai mult de 500 de fonduri, este prima data cand UE a creat un astfel de program unic. FEI este mandru ca face parte dintr-o astfel de initiativa.”

Capitalul de risc este esential pentru o buna functionare a uniunii pietelor de capital, insa el este in continuare insuficient dezvoltat in Europa. In 2016, investitorii in capital de risc au investit aproximativ 6,5 miliarde EUR in UE, in comparatie cu 39,4 miliarde EUR in SUA.

In plus, fondurile cu capital de risc din Europa sunt prea reduse - 56 de milioane EUR in medie, in comparatie cu 156 de milioane EUR in SUA. Prin urmare, aceste intreprinderi se muta catre ecosisteme in care au sanse mai mari sa se dezvolte rapid. Numarul intreprinderilor care, la sfarsitul anului 2017, au atins valoarea de piata de peste 1 miliard de dolari (adica statutul de „ unicorn”) a fost de 26 in UE, in comparatie cu 109 in SUA si 59 in China.

VentureEU va furniza noi surse de finantare, oferindu-le inovatorilor europeni posibilitatea de a deveni intreprinderi de elita pe plan mondial. Se asteapta ca aproximativ 1 500 de intreprinderi nou-infiintate si in curs de extindere din intreaga UE sa aiba acces la acest program.

UE va oferi investitii esentiale, in valoare de pana la 410 milioane EUR - inclusiv 67 de milioane EUR din resursele proprii ale FEI: 200 de milioane EUR in cadrul programului Orizont 2020 InnovFin pentru capitaluri proprii, 105 milioane EUR in cadrul programului COSME (Programul european pentru intreprinderi mici si mijlocii) si 105 milioane EUR in cadrul Fondului european pentru investitii strategice (FEIS) - asa-numitul „Plan Juncker” Restul finantarii va fi colectat de catre administratorii fondurilor selectate, in principal de la investitorii independenti.

Cele sase fonduri vor lua participatii intr-o serie de fonduri cu capital de risc mai mici si vor acoperi proiecte in cel putin patru tari europene fiecare. Fondurile in care ei vor investi vor contribui la finantarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) si a intreprinderilor cu capitalizare medie din diverse sectoare, cum sunt tehnologiile informatiei si comunicatiilor (TIC), sectorul digital, stiintele vietii,
tehnologiile medicale, precum si eficienta utilizarii resurselor si eficienta energetica.

Investitiile UE in VentureEU vor fi gestionate de FEI sub supravegherea Comisiei si vor fi implementate prin intermediul a sase administratori de fonduri profesionisti si experimentati, ceea ce va garanta o abordare orientata pe deplin catre piata. Acest lucru va atrage mai multe investitii si va mari considerabil disponibilitatea fondurilor de capital de risc pentru intreprinderile nou-infiintate si pentru cele in curs de extindere din UE.



Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: start-upventureeufonduri afacerifonduri ue

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 5 - 4 voturi.

Articole conexe

A inceput inscrierea pentru microgranturi din fonduri UE

de Florin Amariei
12 Oct 2020
Luni, 12 octombrie 2020, a inceput inscrierea pentru microgranturi din fonduri UE. Formularul electronic a fost activat. IMM-urile din Romania...

Start-up Nation: FNGCIMM simplifica procedurile de acordare a garantiilor pentru solicitanti

de Alina Constantinescu
27 Nov 2017
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a anuntat ca simplifica procedurile de acordare a...

Start-up Nation: aproximativ 10.500 de planuri de afaceri vor fi finantate

de Alina Constantinescu
09 Oct 2017
In cadrul dezbaterii Start-Up Nation First 'Sun' Summit 2017, organizata de Universitatea 'Petru Maior' Targu Mures, Ministrul pentru Mediul de...

OFICIAL: Programul Start-Up Nation va avea o sesiune suplimentara

de Alina Constantinescu
13 Iul 2017
Programul Start-Up Nation va avea o sesiune suplimentara, in acest an, in limita resursei financiare ramase neconsumate, dupa evaluarea dosarelor...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]