Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fonduri europene de 112 milioane de euro pentru procesarea si marketingul produselor agricole si pomicole

de Alina Constantinescu 12 Iul. 2017 5767
4.61 din 9 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a deschis prima sesiune din anul 2017 de depunere a proiectelor de investitii pentru submasurile 4.2 si 4.2a - Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole/ pomicole. Sesiunea se va desfasura in perioada 10 iulie ora 9:00 - 30 septembrie 2017 ora 16: 00 si are o alocare totala de 112 milioane euro.

„Pentru a putea beneficia pe deplin de oportunitatile pe care le ofera activitatea agricola, este nevoie ca pe langa productie sa existe si procesare. Aceste submasuri vin sa finanteze acea parte din lantul economic de care Romania are poate cea mai mare nevoie, si anume procesarea – crearea de produse cu valoare adaugata, atat de necesare cresterii economice sustenabile. Este momentul ca tara noastra sa nu mai fie o furnizoare exclusiva de materie prima, ieftina, ci sa ofere produse agroindustriale finite care sa aduca plus valoare si implicit cresterea contributiei sectorului agricol la Produsul Intern Brut.” a declarat directorul general al AFIR, Adrian - Ionut CHESNOIU.

Fondurile alocate in aceasta sesiune pentru Submasura 4.2 se ridica la 100 de milioane euro. Din acestea, 40 de milioane sunt destinati investitiilor in dezvoltarea si modernizarea unor capacitati de procesare a produselor agricole si 60 de milioane euro pentru crearea de noi unitati de procesare a produselor agricole.

Pragul minim pentru Sm 4.2 este de 15 puncte, iar pragurile de calitate pornesc de la 45 de puncte in perioada 10 – 31 iulie, apoi 30 de puncte in luna august si 15 puncte in luna septembrie.

Pentru investitii in procesarea produselor pomicole prin Submasura 4.2a, in sesiune din 2017 sunt alocati 12 milioane euro, iar pragul minim este de 10 puncte. Primul prag de calitate, aferent perioade 10 – 30 iulie este de 40 puncte. Pragul de calitate pentru luna august va fi de 25 puncte iar cel pentru luna septembrie de 10 puncte.

Modalitatea de depunere a cererilor de finantare este cea on-line pe pagina oficiala a Agentiei, www.afir.info.

Pentru intocmirea documentatiei necesare obtinerii finantarii, solicitantii au la dispozitie Ghidul Solicitantului care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agentiei, www.afir.info, la sectiunea „Investitii PNDR”, in pagina dedicata fiecarei submasuri in parte.

INFORMATII SUPLIMENTARE

Pentru aceasta sesiune, plafonul maxim de depunere a proiectelor este de 200% fata de suma anuala alocata fiecarei submasuri.
Precizam ca depunerea proiectelor in cadrul sesiunii anuale se opreste la termenul limita prevazut sau inainte de acest termen, daca valoarea publica totala a proiectelor depuse cu un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate ajunge la 200% (excluzand valoarea publica totala a proiectelor retrase). Aceasta prevedere nu se aplica in primele 5 zile calendaristice ale sesiunii si ale etapelor de depunere, cand sesiunea va ramane deschisa indiferent daca suma alocata este epuizata.

Parte din Subprogramul Pomicol, SubMasura 4.2a – Procesarea produselor Pomicole sprijina financiar investitiile in unitatile care proceseaza materie prima provenita din sectorul pomicol, prin realizarea de constructii destinate unei etape sau intregului flux tehnologic (colectare-depozitare -sortare-conditionare-procesare-comercializare). Sunt, de asemenea, finantate investitiile in infrastructura interna si utilitati, precum si bransamente si racorduri necesare proiectelor, sisteme de supraveghere video pentru activitatea propusa prin proiect etc. In plus, sumbasura finanteaza investitiile in unitati mobile de procesare.

Beneficiari eligibili sunt intreprinderi individuale si familiale, persoanele fizice autorizate si persoanele juridice (societati comerciale), inclusiv grupurile de producatori.

Rata sprijinului public nerambursabil este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri si forme asociative si 40% pentru Intreprinderi Mari. In functie de obiectivele propuse prin proiect si de tipul beneficiarului, sumele care pot fi accesate se incadreaza intre 600 de mii si 1,5 milioane euro.

100 milioane euro sunt alocati pentru acest an Submasurii 4.2 - „Sprijin pentru investitii in procesarea /marketingul produselor din sectorul agricol”. Aceste fonduri sunt destinate, de exemplu, investitiilor care au ca scop constructia, extinderea, modernizarea si dotarea cladirilor unitatilor de procesare sau constructii destinate unei etape sau intregului flux tehnologic

Sunt, de asemenea, finantate investitii in producerea si comercializarea produselor vinicole propuse de solicitantii care nu figureaza in Registrul Plantatiilor Viticole cu Declaratia de productie si/sau cu Declaratia de stocuri produse vinicole.
Beneficiarii Submasurii - persoane fizice autorizate, societati comerciale, cooperative agricole – pot obtine o rata a sprijinului public nerambursabil de maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile.

Astfel, pentru un proiect se pot obtine pana la 2,5 miloane euro Euro/proiect, in functie de tipul beneficiarului si investitia propusa.
Lista cheltuielilor eligibile, precum si toate conditiile de accesare ale celor doua Submasuri sunt disponibile pe site-ul AFIR, www.afir.info.


Tags: submasura 4.2submasura 4.2aafaceri agricolepomiculturafonduri europene

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.61 din 5 - 9 voturi.

Articole conexe

Fonduri europene pentru competente digitale avansate

de Florin Amariei
10 Aug 2021
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) anunta noi fonduri europene pentru competente digitale avansate. Aceste fonduri sunt...

Program pilot pe fonduri europene pentru gazul romanesc

de Florin Amariei
27 Ian 2020
Ministrul Lucrarilor Publice, Ion Stefan, a anuntat un program pilot bazat pe fonduri europene care sa ajute la exploatarea gazului romanesc la un...

Fonduri europene pentru afacerile care primesc elevi si studenti la practica

de Florin Amariei
17 Iul 2019
Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Minzatu, a anuntat ca afacerile care primesc elevi si studenti la practica pot obtine noi fonduri europene...

Afaceri la tara pe care sa le incepi cu fonduri europene

de Camelia Diaconu
11 Iun 2019
Potrivit Programului National pentru Dezvoltarea Rurala 2014-2020, in mediul rural, antreprenorii isi pot deschide o afacere, chiar si cu o...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]