Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Peste 7 milioane de euro fonduri europene pentru infiintarea grupurilor de producatori agricoli

de Alina Constantinescu 08 Iul. 2016 2791
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In perioada 12 iulie - 11 octombrie 2016, fermierii pot depune cereri de finantare pentru submasurile 9.1 si 9.1a din PNDR 2014-2020.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta deschiderea in data de 12 iulie 2016 a sesiunii de primire a cererilor de finantare a proiectelor de investitii prin intermediul submasurilor 9.1 'Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol' si 9.1a 'Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul pomicol' din cadrul PNDR 2020.

Sesiunea de depunere a proiectelor se va desfasura in perioada 12 iulie, ora 9.00 — 11 octombrie, ora 16.00. Alocarea financiara disponibila pentru aceasta sesiune este de 7,1 milioane de euro, impartita astfel: 4,9 milioane de euro pentru submasura 9.1 si 2,2 milioane de euro pentru submasura 9.1a.

Modalitatea de depunerea a cererilor de finantare pentru infiintarea grupurilor de producatori este cea on-line, pe pagina oficiala de internet a Agentiei, www.afir.info. Pragul minim de depunere al unui proiect pentru cele doua submasuri este de 10 puncte.

„Aceste doua submasuri se adauga celor 11 deja deschise in acest an, alocarea totala disponibila fiind de peste 1,15 miliarde de euro doar pentru 2016. Pana in acest moment au fost solicitate Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, prin cele peste 2.300 de solicitari de finantare depuse in sesiunea 2016, fonduri nerambursabile in valoare totala de peste 554 de milioane de euro. Trebuie sa precizez ca urmeaza sa fie lansate apeluri si pentru depunerea proiectelor destinate investitiilor non-agricole in mediul rural”, a declarat directorul general AFIR, David Eugen POPESCU.

Solicitantii eligibili pentru sprijinul acordat prin  sM 9.1 si sM 9.1a  sunt grupurile de producatori din sectorul agricol si cel pomicol care sunt recunoscute oficial de catre MADR inainte de solicitarea sprijinului, dar dupa 1 ianuarie 2014, conform legislatiei nationale in vigoare (Ordonanta Guvernului nr. 37/2005 cu modificarile si completarile ulterioare).
Rata sprijinului public nerambursabil aferent celor doua submasuri acordat va fi de 100% din cuantumul sprijinului si nu poate sa depaseasca 10% din valoarea productiei comercializate in primii cinci ani de la recunoastere si suma maxima de 100.000 euro/an. Sprijinul financiar este platit in transe anuale, acordat in baza unui plan de afaceri.

Cheltuielile eligibile sunt cele rezultate din infiintarea si functionarea grupurilor de producatori din sectorul agricol si cel pomicol, prevazute in planul de afaceri, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse.

Investitiile colective incurajeaza asocierea micilor producatori si pot facilita transformarea fermelor de dimensiuni mici in ferme familiale comerciale. Prin promovarea productiei/ comercializarii in comun, fermierii pot depasi constrangerile cauzate de dimensiunea redusa a exploatatiilor, atunci cand fermierii opereaza in mod individual.

Submasura 9.1 - Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol   
 
Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei submasuri este incurajarea infiintarii si functionarii administrative a grupurilor de producatori, recunoscute in conformitate cu prevederile legislatiei nationale.   

Obiectivele submasurii 9.1:
 
· Adaptarea productiei si a produselor producatorilor care sunt membri ai acestor grupuri la cerintele pietei;

· Introducerea in comun a produselor pe piata, inclusiv pregatirea pentru vanzare, centralizarea vanzarilor si aprovizionarea cumparatorilor en gros;

· Stabilirea unor norme comune privind informarea asupra productiei, acordand o atentie deosebita recoltarii si disponibilitatii;
· Realizarea unor activitati care pot fi desfasurate de catre grupurile de producatori, cum ar fi dezvoltarea competentelor in materie de exploatare si de comercializare, precum si organizarea si facilitarea proceselor de inovare si pentru protejarea mediului.

Beneficiarii:

· grupurile de producatori care se incadreaza in definitia IMM-urilor si care sunt recunoscute conform legislatiei nationale in vigoare, pentru urmatoarele sectoare:

– culturi de camp;
– horticultura (exceptand grupurile sprijinite prin subprogramul pomicol);
– cresterea animalelor si pasarilor, mixte;

Sprijinul nerambursabil va fi de 100% dar:

· nu va depasi:
–  anual 10% din valoarea productiei comercializate in primii 5 ani
–  100.000 euro/ an
Sprijinul nerambursabil se va acorda ca procent din productia comercializata prin intermediul grupului astfel:   
· Anul I - 10%;
· Anul II - 8%;
· Anul III - 6%;
· Anul IV - 5%;
· Anul IV - 4%;

Sprijinul nerambursabil se va plati  sub forma unui ajutor forfetar degresiv, in transe anuale, pe o perioada care nu poate depasi cinci ani de la data la care grupul de producatori a fost recunoscut.
 

Submasura 9.1a - Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul pomicol   
 
Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei submasuri este de infiintare a grupurilor de producatori in sectorul pomicol.   

Obiectivele submasurii 9.1a:
 
· Imbunatatirea performantelor generale ale exploatatiilor pomicole;
· O mai buna integrare pe piata a producatorilor primari;
· Cresterea veniturilor producatorilor prin comercializarea in comun a productiei;
· Crearea si promovarea lanturilor scurte;
· Respectarea standardelor comunitare de mediu si clima, siguranta alimentara etc;

Beneficiarii:

·  Grupurile de producatori din sectorul pomicol care se incadreaza in definitia IMM-urilor si care au fost recunoscute oficial de catre autoritatea competenta dupa 1 ianuarie 2014 si inainte de solicitarea sprijinului;

Valoarea sprijinului nerambursabil acordat este 100% public si nu poate sa depaseasca anual 10% din valoarea productiei comercializate in primii 5 ani si 100.000 euro/an.

Sprijinul  nerambursabil se plateste sub forma unui ajutor forfetar degresiv, in transe anuale, pe o perioada care nu poate depasi cinci ani de la data la care grupul de producatori a fost recunoscut.

Sprijinul nerambursabil se calculeaza pe baza productiei comercializate anual prin intermediul grupului. In primul an, se poate plati grupului de producatori un sprijin calculat pe baza valorii medii anuale a productiei comercializate de membrii acestuia, in ultimii trei ani inainte de aderarea la grup.

Sprijinul nerambursabil se va acorda ca procent din productia comercializata prin intermediul grupului astfel:
• anul I - 10%
• anul II - 8%
• anul III - 6%
• anul IV - 5%
• anul V - 4%.

Toti cei interesati sa depuna proiecte prin intermediul celor doua submasuri pot consulta pe Ghidul Solicitantului pe  www.afir.info.


Tags: fonduri europenecereri de finantaresubmsura 9producatori agricoliplan de afaceri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Fonduri europene pentru competente digitale avansate

de Florin Amariei
10 Aug 2021
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) anunta noi fonduri europene pentru competente digitale avansate. Aceste fonduri sunt...

Program pilot pe fonduri europene pentru gazul romanesc

de Florin Amariei
27 Ian 2020
Ministrul Lucrarilor Publice, Ion Stefan, a anuntat un program pilot bazat pe fonduri europene care sa ajute la exploatarea gazului romanesc la un...

Fonduri europene pentru afacerile care primesc elevi si studenti la practica

de Florin Amariei
17 Iul 2019
Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Minzatu, a anuntat ca afacerile care primesc elevi si studenti la practica pot obtine noi fonduri europene...

Afaceri la tara pe care sa le incepi cu fonduri europene

de Camelia Diaconu
11 Iun 2019
Potrivit Programului National pentru Dezvoltarea Rurala 2014-2020, in mediul rural, antreprenorii isi pot deschide o afacere, chiar si cu o...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]