Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plati record de peste 1,7 miliarde de euro efectuate de AFIR in anul 2017

de Idei de afaceri 27 Oct. 2017 5594
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a efectuat, in anul financiar 2017, plati in valoare totala de 1,73 miliarde de euro catre fermieri, procesatori, antreprenori si autoritati publice locale - fiind inregistrat cel mai ridicat nivel al platilor efectuate intr-un an prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020).

Din totalul platilor efectuate, 1,56 miliarde de euro reprezinta contributia Uniunii Europene, iar restul de 164 de milioane de euro reprezinta contributia bugetului de stat.
    
Suma reprezinta atat platile aferente proiectelor de investitii finantate prin PNDR 2020, cat si valoarea platilor compensatorii pentru masurile de mediu si clima, masuri delegate Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) spre implementare.

„Ne aflam deja la jumatatea exercitiului financiar pentru PNDR 2020 si nu ne permitem sa pierdem timp, desi platile se pot efectua pana in anul 2023. Obiectivul nostru este ca pana la finalul perioadei de programare sa aducem in tara intreaga suma alocata Romaniei pentru agricultura si dezvoltare rurala, pana la ultimul eurocent. Mobilizarea personalului AFIR, in urma careia am reusit cea mai mare performanta a Agentiei de pana in acest moment – plati de peste 1,7 miliarde de euro, efectuate catre beneficiarii PNDR intr-un singur an financiar – ma indreptateste sa consider ca vom atinge un procent maxim de absorbtie a fondurilor europene. Precizez ca, din totalul fondurilor europene decontate beneficiarilor PNDR, 919 milioane de euro au fost deja aprobate de catre Comisia Europeana, restul urmand a fi decontat pana la finele acestui an. Trebuie sa mentionez ca doar printr-un efort sustinut din partea colegilor mei, din toate structurile Agentiei si cu o buna colaborare cu beneficiarii PNDR, am reusit sa atingem tinta de absorbtie stabilita pentru acest an.”, a declarat directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.

De la demararea Programului National de Dezvoltare Rurala in 2015, AFIR a primit solicitari de finantare in valoare de peste 6,8 miliarde de euro si a semnat 42.000 de contracte de finantare cu beneficiarii proiectelor de investitii, in valoarea totala de 2,8 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile.

Valoarea totala a platilor efectuate de AFIR pana la acest moment se ridica la peste 2,4 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie de 30% din alocarea de 8,12 miliarde de euro a Uniunii Europene disponibila pana la finele anului 2023.

INFORMATII SUPLIMENTARE

Cele mai multe solicitari de finantare primite on-line de catre AFIR in anul 2017 sunt pentru instalarea tinerilor fermieri. Astfel, prin intermediul submasurii (sM) 6.1, AFIR a primit peste 6.170 cereri de finantare in valoare de 252 milioane de euro si a semnat contracte de finantare insumand 292 milioane de euro (aici incluzand si contractele de finantare preluate prin procedura de tranzitie dintre Programe). Valoarea platilor transferate catre tinerii fermieri  in acest an este de aproximativ 223 milioane de euro.

Prin intermediul sM 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, AFIR a primit numai in acest an, 5.813 cereri de finantare in valoare totala nerambursabila de peste 87 de milioane de euro. Valoarea contractelor incheiate cu beneficiarii este de 49 milioane de euro. Platile efectuate de catre AFIR pentru dezvoltarea fermelor mici sunt in valoare de circa 48 milioane de euro.

Prin PNDR 2020 fermierii au solicitat finantare si pentru investitiile in exploatatii agricole (sM 4.1), fiind depuse la AFIR 1.450 cereri de finantare in valoare totala nerambursabila de 667 milioane de euro. Pentru sM 4.1, AFIR a semnat in 2017 contracte in valoare de 266 milioane de euro si a transferat beneficiarilor 162 milioane de euro.

Prin intermediul sM 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor agricole”, procesatorii au depus proiecte in valoare de peste 73 milioane de euro, din care AFIR a contractat 45 milioane de euro si a platit pana in prezent 22 milioane de euro.
Inca de la demararea PNDR 2020, s-a constatat un interes foarte crescut pentru submasurile de finantare ce vizeaza sectorul investitiilor non-agricole din mediul rural. Pe sM 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole” AFIR a primit 2.826 de cereri de finantare in valoare totala nerambursabila de 146 milioane de euro. S-au semnat contracte de finantare in valoare de 85 milioane de euro si s-au efectuat plati insumand 60 milioane de euro.

De asemenea, pentru crearea si dezvoltarea de activitati neagricole (sM 6.4), in 2017 s-au primit 848 de cereri de finantare cu o valoare totala de 147 milioane de euro. Pentru acest sector, AFIR a semnat contracte de finantare valorand aproximativ 72 milioane de euro. Valoarea platilor efectuate pentru beneficiarii sM 6.4 este de peste 17 milioane de euro.

Pentru infrastructura agricola, silvica si de irigatii, finantata prin sM 4.3, AFIR a primit in acest an, prin intermediul paginii de internet, www.afir.info, 642 de cereri de finantare in valoare totala de 662 milioane de euro si a contractat proiecte in valoare de 67 milioane de euro. Valoarea platilor pentru infrastructura de acces se ridica la peste 67 milioane de euro.

Pentru investitii in dezvoltarea infrastructurii de baza din mediul rural, finantate prin sM 7.2, AFIR a primit on-line 869 de proiecte de utilitate publica valorand peste 833 milioane de euro. AFIR a semnat cu autoritatile publice locale in 2017 contracte in valoare de 532 milioane de euro si a efectuat plati de 344 milioane de euro.

Prin sM 7.6 „Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural” au fost depuse solicitari de fonduri in valoare de 158 milioane de euro. AFIR a incheiat contracte de finantare in valoare de 64 milioane de euro si a transferat beneficiarilor aproximativ 41 milioane de euro.


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: fonduri europenefonduri agriculturaafaceri agricolefonduri nerambursabilecerere de finantare

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Fonduri europene pentru competente digitale avansate

de Florin Amariei
10 Aug 2021
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) anunta noi fonduri europene pentru competente digitale avansate. Aceste fonduri sunt...

Program pilot pe fonduri europene pentru gazul romanesc

de Florin Amariei
27 Ian 2020
Ministrul Lucrarilor Publice, Ion Stefan, a anuntat un program pilot bazat pe fonduri europene care sa ajute la exploatarea gazului romanesc la un...

Fonduri europene pentru afacerile care primesc elevi si studenti la practica

de Florin Amariei
17 Iul 2019
Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Minzatu, a anuntat ca afacerile care primesc elevi si studenti la practica pot obtine noi fonduri europene...

Afaceri la tara pe care sa le incepi cu fonduri europene

de Camelia Diaconu
11 Iun 2019
Potrivit Programului National pentru Dezvoltarea Rurala 2014-2020, in mediul rural, antreprenorii isi pot deschide o afacere, chiar si cu o...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]