Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 sfaturi de care trebuie sa tii cont inainte de a cumpara o franciza

de Andrioae Ruxandra 11 Dec. 2017 27176
3.99 din 54 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pentru acei antreprenori care isi doresc sa inceapa propria afacere, cumpararea unei francize poate fi o alternativa buna. Franciza poate fi mai putin riscanta decat a incepe o afacere de la 0. Francizorul a facut multa treaba in locul tau. Planul de afaceri a fost deja facut; exista reputatia numelui si tot francizorul este responsabil pentru marketing si advertising. Oricum, orice afacere noua este riscanta, chiar si o franciza. Poti avea o reputatie deja construita si un plan de afaceri, dar succesul depinde de tine.

Daca vrei sa faci pasul pentru a deveni proprietarul unei francize, iata cinci sfaturi de are trebuie sa tii cont:

1. Informeaza-te

Fie ca ai gasit oportunitatea unei potentiale francize dintr-o expozitie, doar tu esti singurul responsabil pentru sarguinta inainte de a investi. Incepe afacerea prin a citi despre franciza si prin a gasi detalii importante despre compania-franciza, litigiile si istoricul falimentelor, cat si despre investitiile tale initiale si obligatiile pe care urmeaza sa le ai odata cu franciza.

Conform expertului in francize si consultantului Joel Libava, potentialul francizor ar trebui sa: "Se asigure ca isi stie rolul odata cu titlul de proprietar. Nu te baza pe brosura francizei si intreaba alti francizori despre ceea ce fac in timpul unei zile de munca ca proprietari."
Pentru Libava, este esential sa vorbesti cu alti francizori inainte sa semnezi actele necesare cumpararii francizei.

Intreaba-i pe francizori despre investitiile totale:
Care a fost investitia in comparatie cu ceea ce era prevazut in actele francizei?
Cum au obtinut imprumuturi pentru francizele lor? A fost simplu sau complicat?
Poate te vor prezenta furnizorului lor si poate vei obtine un imprumut similar de la ei. In final, Libava spune: "Intreaba-i pe francizori daca ar face asta din nou!"

2. Gandeste-te la locatia ta

Proprietarii restaurantelor de succes si proprietarii magazinelor iti vor spune ca totul se invarte in jurul locatiei si atat. Una dintre cele mai dure si mai importante decizii pe care un francizor va trebui s-o ia este alegerea unei locatii pentru noua afacere. Multi francizori te vor ajuta sa-ti alegi locul perfect, impartasindu-ti parerile lor asupra caracteristicilor locatiei care duc spre succes.

Oricum, decizia iti apartine in totalitate. Trebuie sa iti intelegi tinta demografica si ceea ce-i conduce pe oameni catre franciza ta. Apoi evalueaza fiecare locatie. Ia in calcul detalii precum traficul zonei, parcarile, magazine alaturate si vorbeste cu francizorul in legatura cu garantia sigurantei zonei.

3. Concentreaza-te pe servicii

Cumparand o franciza, ai posibilitatea sa iti atragi clientii in felul in care ti se pare tie mai convenabil. Tu hotarasti ce vrei sa experimenteze clientul. Interactiunile angajat-client pot crea sau pot distruge orice afacere. Angajeaza un personal care sa stea la dispozitia clientilor pentru a lasa o impresie buna asupra acestora. In plus, trebuie sa fii realist in ceea ce priveste gestionarea experientei tale. Daca nu ai mai condus o echipa, vei avea nevoie sa inveti cum sa inveti oamenii.

4. Consulta un specialist

Taxele nu inceteaza sa apara si contractele din jurul francizei pot fi dificile. Ar trebui sa consulti un avocat, preferabil unul care sa se priceapa in legea francizelor, pentru a-ti verifica actele francizei si pentru a identifica greselile. Iti mai lipseste un contabil care sa evalueze taxele pe care trebuie sa le platesti. Daca investesti enorm in afacere, este indicat sa platesti un consultant profesionist in domeniu.

5. Nu uita de structura formala a afacerii

Pentru francizori, o structura formala de afacere (precum o corporatie) reprezinta un lucu dificil in ceea ce priveste separarea capitalului personal de cel al afacerii. In timp ce structura de afaceri pe care o folosesti va depinde de situatia ta, multi francizori aleg sa devina SRL pentru mai multe beneficii. Aceste doua entitati iti ofera optiunea sa alegi sa sari peste taxele fiscale. In acest caz, afacerea ta nu va avea propriile taxe; veniturile si pierderile vor fi trecute la taxele tale personale.

Multi francizori prefera sa semneze contracte cu firme stabile (SRL sau corporatii) decat unor antreprenori singuri. In majoritatea cazurilor, vei dori sa infiintezi o SRL in statul in care se va afla afacerea ta (si nu acolo unde s-a nascut franciza). In timp ce vrei sa ai propriul avocat pentru a verifica actele francizei, nu trebuie neaparat sa angajezi unul.

Sursa: smallbiztrends.com


Tags: antreprenoriafacerifrancizaafaceri de successfaturi afaceri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.99 din 5 - 54 voturi.

Articole conexe

Franciza. Ce inseamna, cum functioneaza si exemple de francize in Romania

de Bianca Tila
12 Mar 2024
Franciza este un model popular pentru afacerile in ascensiune. Daca afacerea ta vrea sa se extinda sau este foarte cautata de clienti din alte orase...

Franciza Spartan: cum poti sa iti deschizi o afacere cu specific grecesc in Romania

de Bianca Tila
01 Dec 2023
Printre afacerile de succes din Romania se numara francizele. Cu ajutorul francizelor, antreprenorul incepator are ocazia de a invata strategii de...

Care sunt avantajele si dezavantajele unui francizat?

de Idei de afaceri
10 Oct 2023
Pentru francizat, avantajele optiunii pentru o afacere in sistem de franciza sunt numeroase, iar cele mai evidente le veti gasi mai jos. Prin...

Viata de francizat. Provocari si alegeri

de Idei de afaceri
05 Oct 2023
Intrarea intr-o afacere in sistem de franciza poate fi o provocare pentru oricine doreste sa-si deschida o afacere proprie. Avantajele derularii unei...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]