Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avantajele francizei pentru francizor

de Adela Simonescu 30 Oct. 2011 5173
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Nu toate afacerile se pot lauda cu un brand atat de solid si popular, cu un brand atat de bine pozitionat si care sa se bucure de o reputatie atat de favorabila incat sa se poata afirma ca noua franciza. Cu toate acestea, avantajele presupuse de construirea unei francize in jurul afacerilor celor mai profitabile, sunt numeroase si de neignorat.

Avantajele extinderii afacerii în sistem de franciză pentru francizor sunt, în principal, următoarele:
a) extinderea afacerii pe pieţe noi cu efortul financiar al francizaţilor;
b) obţinerea de profit din taxe de franciză şi redevenţe;
c) contribuţia francizaţilor la cheltuielile de publicitate;
d) vânzarea produselor ÅŸi serviciilor francizorilor către francizaÅ£i;
e) motivaţia pentru succes pe care o au francizaţii.


Extinderea francizei pe pieţe noi cu efortul financiar al francizaţilor
Principalul avantaj pe care franciza îl oferă francizorului este acela că îi permite să-ÅŸi extindă afacerea rapid cu minimum de capital. Pătrunderea francizorului pe pieÅ£e noi se face, în principal, cu resursele financiare, umane ÅŸi de timp ale francizaÅ£ilor.

În plus, prin extinderea în sistem de franciză, riscul financiar al francizorului este redus. Toate celelalte metode de extindere (de exemplu, deschiderea de puncte de lucru, sucursale) presupun ca dumneavoastră să investiÅ£i capital.

Studiile de specialitate au arătat că puÅ£ini francizori dispun de acest capital. Ei au investit deja profitul în afacere cu scopul de a o dezvolta. Împrumutul la bancă nu este o soluÅ£ie ieftină. Banca vă cere să garantaÅ£i cu bunurile companiei dumneavoastră. În aceste conditii, franciza este cea mai eficientă metoda de extindere.

Este adevărat că veÅ£i investi în punerea la punct a unui program de dezvoltare a unei reÅ£ele de franciză. VeÅ£i cheltui sume importante de bani ÅŸi pentru acordarea de asistenţă fiecărui nou francizat. Aceste costuri, însă, sunt semnificativ mai mici comparativ cu cele necesare pentru extinderea prin înfiinÅ£area ÅŸi conducerea unor locaÅ£ii proprii.

Obţinerea de profit din taxe de franciză şi taxe continue/periodice
Trebuie să spunem că extinderea unei afaceri în sistem de franciză nu este pentru francizor un scop în sine. Fiecare francizor este interesat ca locaÅ£iile deschise de francizaÅ£i să devină „centre de profit“.

Åži iată de ce! Cu fiecare nouă locaÅ£ie, francizorul obÅ£ine un profit din încasarea taxei de franciză („francise fee“). În plus, francizorul realizează venituri din taxe periodice („continuing royalty“). De regulă, el primeÅŸte de la fiecare francizat taxe periodice sub forma unui procent din cifra de afaceri a acestora.

Să presupunem că taxa de intrare în reÅ£ea pe care un francizor care se ocupă cu reparaÅ£ii auto o percepe de la un francizat este de 15.000 euro. În plus, de la fiecare francizat încasează taxe periodice în cuantum de 8% din cifra de afaceri. Un calcul aritmetic simplu ne arată că profitul francizorului va fi cu atât mai mare cu cât va ceda conceptul său de afacere unui număr mai mare de francizaÅ£i.

Contribuţia francizaţilor la cheltuielile de publicitate
Promovarea identităţii unei afaceri se face prin campanii puternice de publicitate. Francizorii ÅŸi francizaÅ£ii îÅŸi desfăşoară activitatea sub o identitate comună – marcă, emblemă sau alte simboluri ale francizorului.

Este firesc, prin urmare, ca francizaÅ£ii să contribuie cu sume de bani la fondul de publicitate. Cu cât resursele pentru publicitate comună vor fi mai mari, cu atât campaniile de promovare vor fi mai puternice.

Ce avantaje are creşterea impactului firmei dumneavoastră?
Evident, avantajele sunt financiare! În primul rând, consumatorii vor cumpăra în număr tot mai mare produsele ÅŸi serviciile pe care le oferiÅ£i. În al doilea rând, tot mai mulÅ£i potenÅ£iali francizaÅ£i vor solicita să le permiteÅ£i accesul în reÅ£eaua dumneavoastră. Mai mulÅ£i consumatori ÅŸi mai mulÅ£i francizaÅ£i înseamnă profit mai mare.

Vânzarea produselor ÅŸi serviciilor francizorilor către francizaÅ£i
Francizorul poate impune francizaÅ£ilor să cumpere produse ÅŸi servicii direct de la el. O astfel de clauză contractuală permite francizorului să controleze desfacerea propriilor produse ÅŸi servicii. Este evident că, prin aceste vânzari, veniturile sale cresc ÅŸi sunt previzibile. În funcÅ£ie de prevederile contractului de franciză, aprovizionarea de la francizor poate fi facultativă sau obligatorie.

Sunt frecvente cazurile în care, deÅŸi francizaÅ£ii îÅŸi pot alege liber furnizorul, preferă să se aprovizioneze direct de la francizor. FrancizaÅ£ii optează pentru produsele ÅŸi serviciile francizorului datorită preÅ£urilor practicate de acesta ÅŸi standardelor de calitate asigurate.

Francizaţii sunt motivaţi pentru a avea succes
FrancizaÅ£ii nu sunt angajaÅ£i ai francizorului. Ei cumpără cu banii lor dreptul de a intra în reÅ£eaua de franciză ÅŸi deschid propria lor afacere. Sunt managerii propriei lor afaceri. Fiind vorba de resursele lor, fran-cizaÅ£ii vor fi puternic motivaÅ£i ca afacerea să reuÅŸească. Vor face eforturi pe măsură pentru profitabilitatea afacerii lor. Åži a dumneavoastră!

>>> Cartea completa care va ofera informatii utile din domeniul francizelor!


Tags: francizeafacereafacerifrancizafrancizorfrancizat

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Franciza. Ce inseamna, cum functioneaza si exemple de francize in Romania

de Bianca Tila
12 Mar 2024
Franciza este un model popular pentru afacerile in ascensiune. Daca afacerea ta vrea sa se extinda sau este foarte cautata de clienti din alte orase...

Franciza Spartan: cum poti sa iti deschizi o afacere cu specific grecesc in Romania

de Bianca Tila
01 Dec 2023
Printre afacerile de succes din Romania se numara francizele. Cu ajutorul francizelor, antreprenorul incepator are ocazia de a invata strategii de...

Cum procedez daca vreau sa-mi francizez afacerea?

de Idei de afaceri
06 Sep 2023
Daca vrei sa iti francizezi afacerea trebuie sa apelezi la o firma specializata. In acest fel, afacerea ta se va extinde, ajungand la cat mai multi...

Care sunt avantajele si dezavantajele unui francizat?

de Idei de afaceri
10 Oct 2023
Pentru francizat, avantajele optiunii pentru o afacere in sistem de franciza sunt numeroase, iar cele mai evidente le veti gasi mai jos. Prin...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]