Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Esti pregatit sa incepi o franciza?

de Andrioae Ruxandra 14 Mai. 2014 3953
4 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

O franciza nu e nici pe departe atat de riscanta precum sa incepi o afacere de la zero, dar vei plati scump protectia suplimentara pe care o asemenea ocazie ti-o ofera. Taxele de franciza, echipamentele, lucrul cu furnizori aprobati, sa faci doar produsele si serviciile indicate, sa te conformezi la imaginea brandului si la anumite proceduri si reguli sunt doar cateva exemple de lucruri la care trebuie sa te astepti cand semnezi un asemenea contract. Desi asta poate parea sa fie ca si cand ai lucra pentru altcineva, o franciza iti asigura totusi libertate, oportunitatea de a-ti stabili propriul venit si castigurile si de a-ti creste afacerea atat cat iti permit timpul, resursele, talentul si norocul.

Orice franciza va avea niste conditii si limitari operationale, dar daca esti interesat sa lucrezi sub umbrela unui anumit brand, atunci asta n-ar trebui sa fie o problema.
Intrebarea cheie pe care ar trebui sa ti-o pui este daca esti sau nu pregatit sa-ti asumi responsabilitatea de a te lansa pe cont propriu demarand o afacere. Chiar daca o franciza este mai usor de pus pe picioare decat o afacere pe care o incepi de la zero, succesul acesteia presupune aceleasi cerinte fundamentale. Ar trebui sa analizezi daca personalitatea, experienta, nevoile si asteptarile tale, in general, se aliniaza cu tot ceea ce presupune lansarea in afaceri pe cont propriu. Exista si multe beneficii in a fi propriul sef, dar si un risc destul de mare, si nesiguranta, chiar intr-o afacere in franciza care este cu mult diferita fata de ceea ce ai intalnit ca angajat inainte. 
 
Esti gata sa fii independent ? Aceasta este prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui inainte de a lua macar in considerare ocazia de a prelua o franciza. Ca proprietar de mica afacere, vei pierde mare parte din siguranta pe care o ai intr-o slujba obisnuita. Ca angajat, de obicei nu ai obligatiile legale si nici riscurile pe care le are compania unde lucrezi. Primesti un salariu constant, ai alte beneficii, timp liber si posibilitatea de a avansa in cadrul companiei, construindu-ti un parcurs profesional. In general, stii la ce sa te astepti de la o zi la alta atunci cand mergi la serviciu si, chiar daca ai o zi mai proasta, tot esti platit. Ca francizor, pierzi toate aceste avantaje. Esti responsabil de propriul succes si de propriile castiguri. Trebuie sa-ti faci singur asigurare, sa-ti platesti taxele de asigurari sociale  si sa te asiguri ca afacerea ta respecta o serie de reguli, legi si regulamente.   
 
Trebuie sa iei in calcul asigurarea unei pensii, iar sa-ti iei o vacanta nu va fi posibil pentru ceva timp, fiindca te vei concentra pe constuirea afacerii tale. Fiecare zi iti va aduce provocari noi, aparte, iar ca sa le raspunzi va fi nevoie sa lucrezi mai mult si sa dormi mai putin. Daca ai o zi proasta, e posibil sa pierzi bani. Daca ai o zi buna, vei iesi pe zero sau vei face profit, dar lucrurile nu vor merge constant pana cand nu vei fi petrecut destul de mult timp construindu-ti cu rabdare afacerea  si crescandu-ti numarul de clienti.   
Acestea sunt doar cateva lucruri la care trebuie sa te gandesti inainte de a te decide sa pornesti pe cont propriu si va trebui evident sa eviti sa te lansezi in deschiderea propriei companii pana nu esti gata si capabil sa faci asta cu succes. 
 
Sa fii propriul sef iti va aduce si multe beneficii si, daca esti independent si iti place provocarea de a lua singur deciziile si de a-ti scrie propriul parcurs, atunci cu siguranta te potrivesti perfect cu o afacere in franciza. 
 
Daca esti genul de jucator, care mai degraba isi asuma un risc decat sa castige un salariu, atunci cu siguranta ar trebui sa lucrezi la inceperea unei afaceri pe care s-o poti numi a ta.  Daca esti mandru sa construiesti ceva cu propriile maini si sa vezi acel ceva cum creste si se transforma intr-un succes, daca esti dispus sa-ti asumi riscul, singuratatea si lipsa sigurantei pe care o aveai la locul de munca anterior, atunci probabil vei avea de castigat dintr-o franciza.  
 
Este tentant sa iei in consideratie o franciza, mai ales cand industria creste rapid si sustinut. Riscul mai redus, oportunitatea de a ta lega de un brand recognoscibil si de a incepe sa faci bani sunt cateva dintre aspectele care ii atrag pe multi catre acest model de afacere. 
Totusi, trebuie sa-ti analizezi asteptarile, limitarile si personalitatea inainte de a te arunca si de a-ti investi banii, timpul si energia pe care asta le va cere. Daca este mai fericit cu o slujba sigura, atunci probabil nu vei fi fericit ocupandu-te de o afacere in franciza. Poti lua in considerare sa construiesti ceva in timpul tau liber pana cand ajungi sa fii pregatit pentru mai mult. 
 
Nu incerci doar sa ai succes cu o afacere in franciza, ci incerci sa fii fericit. De aceea, asigura-te ca esti pregatit sa faci fata provocarilor pe care a fi propriul sef le prezinta inainte de a te scalda in gloria ideii de a-ti conduce propria afacere. Nu oricine este facut sa fie intreprinzator si, din pacate, multi se lanseaza in conducerea unei afaceri in franciza inainte de a se autoanaliza cum trebuie si esueaza lamentabil. Nu fi unul dintre ei. Asigura-te ca te cunosti, ca stii ce vrei de la viata si ca esti capabil sa faci asta inainte de a semna orice act. 
 
Odata ce stii ca esti pregatit sa-ti incepi propria afacere in franciza, poti sa cauti imprejur, sa-ti explorezi oportunitatile si sa-ti restrangi cautarea. Nu lipsesc oportunitatile de care sa profiti si a alege o franciza in industria care trebuie, la momentul potrivit si in locul potrivit poate sa se transforme intr-un succes fenomenal. Totusi, daca nu esti pregatit sa fii propriul sef, sa iei taurul de coarne si sa-ti trasezi parcursul propriului viitor, atunci ar trebui sa faci un pas inapoi si sa te gandesti de doua ori inainte de a o apuca pe acest drum. 
 
Sursa : income.com
 


Tags: afacerifrancizabrandavantaje francizedezavantaje franciza

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Franciza. Ce inseamna, cum functioneaza si exemple de francize in Romania

de Bianca Tila
12 Mar 2024
Franciza este un model popular pentru afacerile in ascensiune. Daca afacerea ta vrea sa se extinda sau este foarte cautata de clienti din alte orase...

Franciza Spartan: cum poti sa iti deschizi o afacere cu specific grecesc in Romania

de Bianca Tila
01 Dec 2023
Printre afacerile de succes din Romania se numara francizele. Cu ajutorul francizelor, antreprenorul incepator are ocazia de a invata strategii de...

Care sunt avantajele si dezavantajele unui francizat?

de Idei de afaceri
10 Oct 2023
Pentru francizat, avantajele optiunii pentru o afacere in sistem de franciza sunt numeroase, iar cele mai evidente le veti gasi mai jos. Prin...

Viata de francizat. Provocari si alegeri

de Idei de afaceri
05 Oct 2023
Intrarea intr-o afacere in sistem de franciza poate fi o provocare pentru oricine doreste sa-si deschida o afacere proprie. Avantajele derularii unei...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]