Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

8 sfaturi utile pentru cei ce vor sa isi extinda afacerea

de Alina Cotae 29 Nov. 2010 3297
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cum sa te feresti de un colaps financiar

Indiferent daca este o multinationala sau o mica intreprindere, orice afacere ajunge intr-un punct in care trebuie sa se dezvolte.

Cel mai periculos este ca afacerea sa se extinda necontrolat sau prea rapid. In acest caz, fluxul de numerar si satisfactiile clientilor au de obicei de suferit, ducand, in cazuri extreme, la inchiderea afacerii. Prin urmare, trucul consta in gestionarea cresterii, pentru a te bucura de beneficii pe termen mediu si lung.

In general, fiecare afacere are propriile target-uri, insa exista cateva reguli de care trebuie sa tii cont, pentru ca totul sa decurga normal.

Planifica-ti extinderea
Poate parea evident ca orice antreprenor care isi extinde afacerea sa detina un plan de afaceri, dar de multe ori, expansiunea se realizeaza ca reactia unor circumstante intamplatoare. Fara acest plan, e simplu sa te pierzi pe drum, efectuand schimbari costisitoare sau negandite in profunzime.

Atunci cand realizezi planul, pune-ti urmatoarele intrebari:

• Care este cererea concreta in momentul de fata pentru produsele sau serviciile tale?
• Care este cererea previzionata pentru ele in urmatorii doi – cinci ani?
• Cat de mult trebuie sa te dezvolti pentru a indeplini cererea?
• Cum te vor afecta schimbarile de pe piata competitiei in urmatorii doi-cinci ani?
• Care trebuie sa fie capacitatea ta de acoperire a cererilor suplimentare?
• De cati oameni in plus va fi nevoie, si cand este recomandat sa fie angajati?
• Care este cea mai buna modalitate de expansiune pentru ca fluxul de numerar sa nu fie compromis?
• Cand vor fi amortizate cheltuielile cu exptinderea?

Nu te extinde prea mult
In timp ce extinderile planificate pot duce afacerea la un alt nivel, cele exagerate reprezinta un mare pericol. Este usor sa te lasi dus de val si sa te extinzi mai mult decat este nevoie.

Ca o regula de baza, planifica-ti capacitatile viitoare pe o previziune de cinci ani a cererii, alocand in plus 10% pentru perioadele de cereri masive. O alocare mai mare de 10% poate fi riscanta, lasand afacerea cu cheltuieli pe care nu le poate acoperi.

Nu uita ca o afacere poate trece prin mai multe perioade de extindere, fiind mai bine sa le programezi in functie de cerere. Nu incerca sa le calculezi pentru orice posibilitate care s-ar putea ivi.

Apeleaza la sfaturi financiare ale profesionistilor
Indiferent de natura expansiunii firmei tale, exista implicatii financiare ale afacerii, fiind bine sa cauti sfatul profesionistilor pentru a le rezolva. Spre exemplu, daca vrei sa-ti cumperi un apartament pentru sediu, este important sa vorbesti cu o institutie care are experienta in acest domeniu.

Este indicat ca, pentru echipament si instalatii sa te gandesti la o finantare pe baza de imprumut. Inca o data, este nevoie de o institutie cu experienta in domeniu, dar si in zona in care activeaza firma ta.

Fa cumparaturi cu cap
O data ce ai cheltuit banii, ei asa raman, nu ii mai poti lua inapoi. In ceea ce priveste o afacere, o extindere de dimensiuni mari se poate compara cu achizitionarea unei case sau a unei masini.

Decide-te asupra a ceea ce cauti – in ceea ce priveste sediul, instalatiile si echipamentul, mobila de birou, ambalarea, etc.. – si dupa aceea cumpara produse de o calitate buna la cele mai bune preturi. Aceasta poate solicita mai mult timp si mai multa atentie, dar merita eforturile depuse.

Dezvolta un program al proiectului de management
Inca o data, poate parea cat se poate de evident, insa multe afaceri se extind fara sa trateze expansiunea ca pe un proiect – de altfel, unul dintre cele mai importante de care va avea parte.

Atunci cand schitezi un program al proiectului de management, trebuie sa:
• Identifici bunurile - cheie de livrat;
• Atasezi termenele necesare acestor bunuri;
• Identifici responsabilitatile-cheie;
• Stabilesti un program regulat de analiza;
• Identifici procedurile pentru gestionarea produselor nelivrabile;
• Incheie printr-o estimare temporala si financiara corecta a contingentelor.

Gestionarea procesului este la fel de importanta ca planificarea lui, si, prin urmare, trebuie sa-ti asumi obligatia de a fi formal, creand balantele necesare.

Informeaza-ti clientii
Expansiunea de orice fel poate cauza discontinuitatii in operatiunile zilnice si este important sa ii tii informati pe clientii tai. Inainte de a incepe extinderea, spune-le acestora ce planuri ai si cand se vor incheia schimbarile. Daca se poate, transmite-le la ce intreruperi sa se astepte si cum intentionezi sa le rezolvi.

Instiinteaza-i pe clienti ca expansiunea le va fi de folos, explicandu-le si cum anume se va intampla acest lucru. Reaminteste-le mereu ca le urmaresti interesele lor pe parcursul procesului. E-mail-urile directe si panourile informative sunt cele mai eficiente modalitati de a-i tine la curent pe consumatori.

Anunta finalizarea extinderii
O data ce firma ta s-a extins, este indicat sa ii anunti atat pe clientii existenti, cat si pe cei potentiali de finalizarea lucrarilor de dezvoltare. Transmite-le detalii despre capacitatile crescute ale afacerii, dar si despre produsele si serviciile aditionale pe care le poti oferi.

Dezvolta o campanie de marketing pentu anuntarea evenimentului, cu precadere in presa locala si regionala.

Sarbatoreste acest moment din viata afacerii tale – este una dintre cele mai bune oportunitati de marketing de care poti avea parte!



Tags: afacereplan de afaceriextinderea afacerii

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Salina artificiala. Afacerea perfecta din mediul urban

de Bianca Tila
18 Apr 2024
Salinele artificiale au un raport considerabil la sanatatea oamenilor din mediul urban. In conditiile in care nu locuiti pe langa Prahova, Sibiu sau...

Cum sa alegi senzorul de temperatura potrivit pentru afacerea ta - ghid complet

de Idei de afaceri
04 Apr 2024
In domeniul industrial, monitorizarea si controlul temperaturii sunt aspecte esentiale pentru asigurarea functionarii eficiente si sigure a...

Service-ul auto, o afacere rezistenta la criza

de Idei de afaceri
26 Mar 2024
Intr-o lume in continua schimbare, unde incertitudinea economica poate afecta multe sectoare, industria service-urilor auto demonstreaza o rezilienta...

De ce ai nevoie pentru a porni o afacere de curierat

de Idei de afaceri
15 Mar 2024
Sa primesti cumparaturile la usa nu este ceva nou, insa acest fapt a prins avant odata cu pandemia, atunci cand oamenii au resimtit un plus de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]