Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Casele din lemn castiga teren pe piata romaneasca a constructiilor

de Ideideafaceri.ro 24 Nov. 2010 5191
4.88 din 4 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Persoanele sub 35 de ani sunt cele mai incantate de o astfel de idee.

Constructia caselor din prefabricate prezinta o sumedenie de avantaje, printre care:

  • costa mai putin decat cele traditionale
  • se asambleaza mai repede
  • sunt eco-friendly
  • datorita izolarii termice si fonice superioare, reduc din costurile cu intretinerea

Datorita succesului inregistrat in SUA, Canada si in tarile din Vest, firmele romanesti care activeaza in acest domeniu spera sa ii convinga pe romani de avantajele acestor constructii.

Constructorul de case Chiulan House Factory din Timisoara utilizeaza lemnul si vata minerala bazaltica Rockwool, recunoscute pentru caracteristicile exceptionale de izolare termica. Astfel, printr-o comparatie cu o casa realizata din materiale clasice, costurile cu energia privind incalzirea unei locuinte din prefabricate sunt reduse cu pana la 60-80-% pe timpul iernii.

Piesele se transporta cu ajutorul unui TIR, iar asamblarea propriu-zisa se realizeaza cu o macara cu brat de 24 metri. Durata montajului unei case cu amprenta la sol de 120 de metri patrati, structurata pe un singur nivel este de 4-6 zile, avand un cost de productie de 21.000 de euro fara TVA. In anul 2008, compania a construit peste 5.000 de metri patrati de locuinte prefabricate, in mare parte pensiuni turistice, cladiri de locuinte, apartamente penthouse deasupra unor hoteluri, dar si case in sistem duplex.

Un alt exemplu demn de urmat este compania Doxar din Gura Humorului, care si-a inceput activitatea in 2004 ajungand ca, in momentul de fata, sa produca mai mult de 90% din elementele unei locuinte in propria fabrica.

„Montajul, pentru o constructie cu amprenta la sol de 140-150 de metri patrati, se realizeaza intr-o singura zi", sustine Irina Bondar, director executiv adjunct al companiei. Pretul unei case la rosu pleaca de la 140 de Euro pe metru patrat (fara TVA) si poate ajunge la 500-600 de Euro pe metru patrat, in functie de finisajele solicitate.

In ceea ce priveste modul in care romanii percep acest tip de locuinte, aceasta a declarat urmatoarele: „acestia au devenit mai deschisi catre tehnologiile noi, raportandu-se si la experienta din Vest, unde, in tari precum Franta, aceste locuinte sunt vazute drept ecologice si rezistente, iar autoritatile incurajeaza construirea lor".

Cea mai intalnita temere a romanilor referitoare la acest gen de constructii o reprezinta valoarea duratei de viata. Arhitectul Ciprian Roboiu ofera o explicatie cel putin convingatoare in acest sens: „Lemnul este recunoscut pentru doua caracteristici principale: elasticitatea si durabilitatea. Acest lucru, combinat cu faptul ca lemnul folosit beneficiaza de tratamente impotriva mucegaiului si cariilor, dar si cu faptul ca imbinarile structurilor se realizeaza cu ajutorul unor cuie cu aderenta, iar ansamblul este consolidat pentru cutremure cu piese metalice, garanteaza acestor case o durata de viata cel putin la fel de mare ca a celor ridicate din materiale traditionale".

Acesta adauga ca din ce in ce mai multi romani, cu precadere tinerii care lucreaza in strainatate, mai informati si mai preocupati de ce este nou, devin tot mai interesati de alternativele prezentate de casele din prefabricate.

Principalul motiv al acestui interes consta in constientizarea faptului ca ambele tipuri de constructii ofera acelasi confort, au aceeasi durabilitate, dar cele din lemn sunt, in primul rand, mai ieftine, si, in al doilea rand, sustin principiile unei dezvoltari durabile.

Pe langa aceasta reticenta, privind durabilitatea, mai intalnim o parte a potentialilor clienti care inca mai confunda casele din lemn cu cele pe stil rustic. Datorita tehnologiilor actuale, constructorii pot oferi unei case din lemn aspectul uneia din caramida. De asemenea, la interior se pot folosi finisaje in functie de gusturile proprietarului, plecand de la rustic si ajungand la modernism.

Avand in vedere aceste sugestii, constructorii acestor tipuri de case sunt mult mai deschisi la ideile viitorului proprietar, decat cei care ridica locuinte clasice. Cumparatorii pot chiar sa achizitioneze o casa necompartimentata, pe care sa o poata imparti cum vor in viitor.

La constructia acestui tip de case, cel mai des se foloseste o reteta compusa din lemn (grosime de 150 mm), OSB (grosime de 12 mm), vata minerala (grosime de 150 mm) si fatada din polistiren (grosime de 50 mm). Se presupune ca aceasta reteta sa fie asemanatoare, din punct de vedere al rezistentei termice, cu un perete de caramida de 1,66 metri grosime, tencuit pe ambele parti.



Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.

Articole conexe

Salina artificiala. Afacerea perfecta din mediul urban

de Bianca Tila
18 Apr 2024
Salinele artificiale au un raport considerabil la sanatatea oamenilor din mediul urban. In conditiile in care nu locuiti pe langa Prahova, Sibiu sau...

BVB: Dupa 30 de minute de la debutul tranzatiilor, rulajul se cifra la 3,189 miliarde de lei

de Bianca Tila
18 Apr 2024
Bursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere sedinta de joi. Dupa 30 de minute de la debutul tranzactiilor, rulajul se cifra la 3,189 miliarde de...

Piata de desfacere. Unde pot vinde produsele mele

de Bianca Tila
17 Apr 2024
Orice afacere isi desfasoara activatea intr-un anumit mediu, ce exercita o puternica influenta asupra sa. Multiplele relatii din piata, elementele...

Venituri din YouTube. Strategii simple si eficiente de aplicat in 2024

de Bianca Tila
17 Apr 2024
YouTube este un site web dezvoltat pe Google, unde utilizatorii pot incarca si viziona materiale audio-video. Aceasta platforma a luat nastere in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]