Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum stabilesti pretul corect pentru produsele tale

de Robert Bratu 22 Sep. 2010 3355
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In contextul economic actual, cand pretul cel mai mic este prioritar calitatii, deciziile legate de stabilire a acestuia au capatat o importanta foarte mare in cadrul companiilor. Cum sa alegi cel mai bun pret astfel incat sa faci profit, sa-ti pastrezi cota de piata sau chiar sa rezisti? Cum stabilesti pana la urma pretul corect al produselor tale? Ei bine, trebuie sa tii cont de mai multi factori:

1. Elasticitatea cererii fata de pret
Aceasta caracteristica variaza cu fiecare produs si categorie. Analizeaza cat de elastica, dar mai ales inelastica este cererea pentru produsul tau. La o cerere inelastica, orice crestere a pretului va duce la o conservare a cererii. Acest lucru se intampla pentru produsele rare sau greu de inlocuit cu altele.

2. Ciclul de viata al produsului
Cu cat un produs este mai nou pe piata, cu atat pretul lui poate fi mai mare, mai ales daca vorbim despre un produs imbunatatit sau unul inovativ. In general, pretul unui produs variaza in sens descendent odata cu maturizarea lui.

3. Stadiul pietei
 In cazul pietelor lente sau incipiente cele mai bune strategii de pret sunt pretul de penetrare si „skimmingul”. In primul caz se va urmari castigarea cotei de piata prin stabilirea unui pret mai mic, urmand cresterea lui odata castigata loialitatea cumparatorilor. In al doilea caz politica de pret porneste de la ideea de unicitate a produsului pe piata si lipsa competitorilor; asadar, pretul ales va fi unul mai mare.

4. Concurenta
Orice antreprenor stabileste preturile si in functie de ceea ce ofera competitorii sai. Analizand concurenta poti stabili in ce raport te afli fata de ceilalti si ce preturi trebuie sa practici pentru a-ti atinge scopul.

5. Costul de productie
O greseala pe care o fac companiile este aceea de stabilire a costului de productie, la acesta adaugand alte marje in functie de criteriile mai sus mentionate. Recomandabil este sa se porneasca exact invers: se va porni de la determinarea preturilor care se pot practica pentru anumite categorii de bunuri si servicii si abia apoi se va elabora procesul de productie (cautandu-se cel mai bun cost de productie).

Alti factori pe care trebuie sa ii iei in considerare la stabilirea pretului corect sunt: oferta generala, strategia de distributie si de pozitionare, legislatia, factorii socio-economici.

Aboneaza-te la Revista Idei de Afaceri! Invata sa faci afaceri!



Tags: pretcostpiata

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

ASF: Multe business-uri din Republica Moldova sunt pretable sa fie listate la BVB

de Bianca Tila
27 Mar 2024
Multe businesss-uri din Republica Moldova sunt absolut pretabile sa fie listate pe Bursa de Valori din Bucuresti. In acestea se numara business-uri...

Piata criptomonedelor revine. Bitcoin atinge un nou record

de Bianca Tila
11 Mar 2024
Bitcoin a atins un nou record, depasind pragul de 71.000 de dolari, avand in vedere ca interesul pentru criptomoneda a crescut datorita perspectivei...

Preturile productiei industriale au scazut

de Bianca Tila
04 Mar 2024
Preturile productiei industriale, atat pe piata interna cat si externa, au scazut in ianuarie 2024, cu 6%, comparativ cu aceeasi luna a anului...

IKEA reduce preturile in Romania

de Bianca Tila
08 Feb 2024
IKEA Romania va reduce preturile pentru 4.794 de produse pe parcursul anului fiscal 2024. Unora dintre cele mai accesibile articole din prezent li se...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]