Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ciupercaria - hobby sau afacere?

de Alina Cotae 16 Feb. 2018 41971
3.31 din 18 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Pentru a investi intr-o ciupercarie, este nevoie de multa munca, timp, dar si bani, daca vrei sa o transformi intr-o afacere de succes. Datorita ciclului de cultura a ciupercilor, si anume de 45 de zile pentru compost faza 3, pana la 60 de zile pentru compost faza 2, exista o continuitate a productiei la nivelul oricarei ciupercarii.

In cazul in care vrei ca aceasta activitate sa se transforme intr-o adevarata afacere, atunci ciupercaria trebuie sa fie dimensionata pentru minim patru camere de cultura.



Astfel, vei recolta ciuperci saptamanal, vei avea continuitatae, deci vei detine un portofoliu de clienti permanenti.

Totusi, daca alegi sa investesti doar intr-o camera de cultura, veniturile obtinute din aceasta activitate se pot constitui intr-un venit suplimentar la activitatea de baza.

Productia obtinuta dintr-o singura camera de ciuperci nu iti va da niciodata posibilitatea sa ai un venit continuu, nu vei putea afirma: „castig atatia bani, incat nu mai am nevoie de nici un job”.

Daca ne orientam dupa definitia cuvantului „hobby”, aceasta este o ocupatie, o indeletnicire placuta, practicata in afara mediului profesional. Este ceva ce faci dupa orele de munca, pentru a te destinde. In ceea ce priveste exemplul anterior, cultura ciupercilor intr-o singura camera de cultura poate fi vazuta ca un „hobby”.

Odata ce vei incepe sa produci sase – sapte tone de ciuperci saptamanal, atunci vei putea spune ca vezi cultivarea ciupercilor ca o afacere.

O astfel de productie poate fi obtinuta intr-o ciupercarie formata din sase camere de cultura, care asigura o continuitate de 100% din cultivare.

Trebuie sa te aprovizionezi cu compost o data pe saptamana, avand un volum de 20 tone pe camera. Astfel, in fiecare camera se va desfasura un ciclu de productie, timp de sase saptamani.

Pentru a determina productia anuala care se poate obtine intr-o ciupercarie se face urmatorul calcul: 6 camere x 20 tone/camera x 8 cicluri de productie/an => 960 tone de compost aprovizionat anual.

In functie de producator, de tipul de miceliu folosit, de modul cum sunt asigurati parametrii in ciupercarie, de experienta ciupercatorului, compostul poate da randamente total diferite.

“Ciupercile sunt un hobby pentru mine si pentru familia mea. Investitia este mica si banii ti-i scoti fara nicio problema; cu un pic de munca se rezolva totul. Noi nu am inceput chiar de la zero pentru ca aveam deja spatiul, asa ca investitia a fost doar in cazan de fiert, miceliu, ipsos, paie. Dar amenajarea o faci o singura data si, daca o intretii potrivit normelor de igiena, esti asigurat. Mai investesti doar pentru substratul pe care cultivi, pentru apa si curent.
 
Prima recolta nu am vandut-o. Am mancat-o noi si cunostintele. Am fost foarte incantati – stiti cum e cand te ocupi prima data de ceva si iti iese bine. A doua recolta am vandut-o vecinilor, in sat, iar acum desfacerea o facem in Gaesti, cel mai apropiat oras, situat la 17 km.
 
Cred ca foarte multi oameni ar putea sa intre in aceasta afacere. Cati nu au la dispozitie un spatiu modest si trei-patru ore dupa serviciu? Cati nu au nevoie de un ban in plus? Nu-ti trebuie experienta, noi tot ce am facut am facut din aproape in aproape, documentandu-ne si aplicand sfaturi din lucrari de specialitate si de la alti cultivatori.”,  spune Maria P., com. Visina, jud. Dambovita:

Infiinteaza-ti propria ciupercarie!



Tags: ciupercariecultivarea ciupercilorciuperci pleurotusciuperci champignon

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.31 din 5 - 18 voturi.

Articole conexe

Cultivarea ciupercilor: afacere cu investitie mica si piata de desfacere in continua dezvoltare

de Idei de afaceri
30 Oct 2020
Avand in vedere cererea de pe piata, ciupercariile sunt considerate afaceri cu castig garantat. Afla, mai jos, cum sa construiesti o ciupercarie...

Cultivarea ciupercilor, o afacere de viitor

de Alina Constantinescu
24 Oct 2016
Daca v-ati gandit deja la cultivarea ciupercilor ca la o oportunitate de afaceri dar nu ati stiut cum sa o puneti in practica, aflati ca activitatea...

Ciupercarie - Profitul afacerii si finantarea

de Marinache Horia Cristian
25 Mai 2015
Factorii care influenteaza productia de ciuperci sunt foarte importanti. Randamentul la recoltare, in cazul ciupercilor de cultura, este in functie...

De ce ne pornim o afacere cu ciuperci Pleurotus in 2013?

de Adela Simonescu
26 Oct 2012
2013 va fi un an prosper pentru antreprenorii care vor miza pe produse cerute in mod constant, fie ca este criza sau nu. Lasam deoparte produsele si...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Anunturi agricole gratuite
Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]