Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se motiveaza angajatii fara sa li se dea bani

de Ideideafaceri.ro 16 Feb. 2010 3622
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Revista Business Magazin puncteaza cateva metode de motivare a angajatilor, considerand  ca “in loc sa platim angajati nepotriviti pentru a-i apropia de rezultatele potrivite, mai bine ar fi probabil sa-i invatam despre motivatia intrinseca”.

Multi manageri se plangeau, in urma cu doi-trei ani, ca nu mai stiu cum sa-si pastreze angajatii, ca acestia nu sunt loiali sau indeajuns de motivati. Atunci era boom economic si o piata a angajatului, nu a angajatorului. Oamenii plecau la cel care oferea mai mult si erau destui.

Intre timp s-au schimbat multe. Angajatii nu mai pleaca, ci sunt indepartati, insa problema motivarii ramane actuala. Ba devine mai importanta, daca ne gandim ca motivarea de tip financiar e deja o dulce amintire.
 
In principiu, angajatul eficient, cel care produce pentru companie, e recompensat; cel care nu produce e pedepsit. Cam asa se traduce si la asta se limiteaza motivarea angajatului pentru multi dintre manageri: pedeapsa si recompensa. Totusi, o serie de companii care s-au abatut de la regula aceasta au avut succes.

In anul 2009, compania MB Telecom a castigat tot ce putea castiga la concursurile de inventica . Roboscan, sistemul lor de scanare a camioanelor prin radiatii gama, a primit in aprilie marele premiu la Salonul International de Inventii de la Geneva (cel mai prestigios concurs international de inventica) si, doua luni mai taziu, singurul premiu pe care il acorda anual Organizatia Internationala pentru Proprietate Intelectuala (WIPO) unei singure inventii, indiferent de domeniu, buget sau tara de origine.

Pentru cei 17 angajati care si-au adus o contributie esentiala la construirea Roboscan, faptul ca au fost trecuti, cu nume si prenume, pe cel mai premiat brevet de inventie din 2009 e destul de motivant. La fel si faptul ca au fost premiati de Presedintia Romaniei. Intrebarea e cat de mult se bazeaza succesul MB Telecom pe motivatia intrinseca a angajatilor? Cat de mult a contat ca oamenii au lucrat (si) de placere?

Oliver Perkins, directorul general al Brainovate, firma specializata in leadership si coaching, spune ca motivatia intrinseca vine din activitatea propriu-zisa, fie ca vorbim de o nevoie organica a omului de a munci, fie ca e vorba de placerea de a face un anumit lucru: "Este motivatia directa ce satisface nevoile de baza ale individului de autoimplinire".

Mircea Tudor crede acum ca in cazul MB Telecom, stricta participare a unor specialisti foarte tineri la proiecte atat de importante si cu o mare vizibilitate internationala conteaza foarte mult ca factor de motivare. E convins ca succesul companiei sale s-a sprijinit pe motivatia personala a inginerilor si a cercetatorilor sai. Bineinteles ca un angajat motivat e mai bun decat unul nemotivat. Dar cum anume castiga firma daca angajatii ei sunt motivati intrinsec? Cum poate sa masoare efectele?



Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Bursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere sedinta de joi

de Bianca Tila
28 Mar 2024
Bursa de Valori Bucuresti a deschis in crestere sedinta de astazi. Rulajul se cifra la 21,4 milioane de lei dupa 30 de minute de la debutul...

ASF: Multe business-uri din Republica Moldova sunt pretable sa fie listate la BVB

de Bianca Tila
27 Mar 2024
Multe businesss-uri din Republica Moldova sunt absolut pretabile sa fie listate pe Bursa de Valori din Bucuresti. In acestea se numara business-uri...

Service-ul auto, o afacere rezistenta la criza

de Idei de afaceri
26 Mar 2024
Intr-o lume in continua schimbare, unde incertitudinea economica poate afecta multe sectoare, industria service-urilor auto demonstreaza o rezilienta...

3 surse de finantare pentru deschiderea unui business, in afara de imprumuturi

de Idei de afaceri
26 Mar 2024
In procesul de infiintare a unei afaceri, exista un factor esential care poate determina succesul sau esecul initiativei tale: finantarea. Totusi,...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]