Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi reguli pentru concediul medical

de Codruta Mitrana 15 Mar. 2010 2767
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Ministerul Sanatatii a inaintat noi propuneri cu privire la modificarea sistemului de acordare pentru concediu medical, conform carora, doar cei cu adevarat bolnavi vor mai putea beneficia de acesta.

Masura care ar trebui sa intre in vigoare incepand de luna viitoare, urmareste reducerea semnificativa a numarului celor care fraudeaza sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel incat de acestea sa poata beneficia numai cei care au intr-adevar nevoie de ingrijiri medicale.

Verificarile la domiciliu si amenzile sunt doar doua dintre metodele de control propuse de Ministerul Sanatatii. Controalele vor fi efectuate de Politie si de catre reprezentanti ai platitorilor de indemnizatii.

Proiectul de act normativ prevede masuri care dau posibilitatea autoritatilor  sa verifice daca persoana care a solicitat concediul medical necesita, intr-adevar, ingrijiri medicale. Platitorii de indemnizatii vor putea sa verifice daca pacientul tratat in regim ambulatoriu se afla, bolnav, la domiciliu sau la resedinta aleasa in  orele in care nu se afla in unitatea sanitara pentru tratament.

In situatia in care beneficiarul de concediu medical nu se afla la domiciliu, acesta nu va mai primi indemnizatia de asigurări sociale aferente concediului medical.
 
In noul sistem creste cuantumul amenzilor pentru cei care nu respecta prevederile legale in acordarea concediilor medicale. Astfel, refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor,  calculul si plata eronate a acestora se vor sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 5.000 lei, dublu fata de cuantumul prezent. Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 5.000 lei si 10.000 de lei. Reprezentantii caselor de asigurari de sanatate vor avea obligatia de a verifica modul de eliberare a acestor certificate.

De asemenea, prelungirea concediului se va putea face incepand cu a 61-a zi, fata de cea de-a 91 zi cum era prevazut in legislatia veche. Concediul se va putea prelungi de catre medicul specialist pană la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

Sunt  o serie de afectiuni  exceptate, pentru care se acorda certificate de concediu medical pentru perioade stabilite, altele decat cele care se incadreaza la afectiunile comune. Astfel, durata concediilor pentru tuberculoza, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca si pentru carantina, precum si pentru risc maternal nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni, informeaza Evz.ro.
 



Tags: concediu medicalministerul sanatatii

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]