Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa-ti dezvolti increderea de a lua decizii si sa fii mai productiv

de Octavian Dinu 03 Mar. 2015 2839
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cand te confrunti cu o decizie importanta referitoare la afacerea ta, e usor sa incepi sa analizezi prea mult. Pe masura ce dezbati avantajele si dezavantajele, de multe ori te trezesti luand-o de la inceput cu aceleasi argumente in loc sa te decizi pur si simplu.

Leaderii eficienti isi dezvolta increderea de a lua decizii, abilitate ce ii face mult mai productivi. „Ambivalenta este deseori folosita ca forma a procrastinarii”, afirma Hillary Rettig, consilier pe probleme de productivitate pentru antreprenori si autorul lucrarii „Cele 7 secrete ale Prolificului” (Infinite Art, 2011).

Acea ambivalenta iti poate afecta baza companiei. „De multe ori cand analizam totul prea mult, ne indepartam de activitatile profitabile si ne indreptam catre cele ne profitabile”, spune Rettig. Ca lider, incerci sa-ti gasesti cel mai bun loc intre deciziile pripite sau cele incarcate de prea multe amanunte. E bine sa cercetezi de unul singur, sa te consulti cu echipa si apoi sa elaborezi seturi clare de optiuni, insa ai grija sa nu te blochezi in procesul de decizie, in special in momentul in care trebuie sa alegi cea mai buna varianta.

Daca ti s-a intamplat sa analizezi mult prea mult toate optiunile inainte de a lua o decizie, iata trei modalitati prin care poti schimba asta:

1. Concentreaza-te asupra modului in care te poti adapta, nu asupra perfectiunii.
Multe persoane care analizeaza toate detaliile cauta de fapt „cel mai bun” raspuns sau solutia care sa le garanteze succesul. „Liderii trebuie sa constientizeze ca, de fapt, e imposibil sa fii pregatit pentru toate situatiile din lume”, spune Rettig. Chiar si deciziile luate cu maxima precautie au de multe ori consecinte neprevazute.

In loc sa faci asta, incearca sa devii adaptabil. „Tendinta in afaceri este data de orientarea catre o planificare „lenta””, afirma Rettig, ceea ce inseamna ca vrei sa iesi repede pe piata si sa reiei procesul des. Aceasta strategie te elibereaza de povara deciziilor individuale si iti ofera mai multa flexibilitate – poti schimba directia mai usor, pe masura ce primesti informatii noi.

2. Impaca-te cu ideea de esec.
Cei care analizeaza toate situatiile in cel mai mic detaliu sfarsesc prin a se certa si a negocia impotriva lor insisi, creand un cerc vicios.
Argumentele acestora sunt legate de evitarea esecului, dar in mod ironic, exact catre acesta se indreapta. „Acea strategie este foarte ineficienta si condamnata la esec”, spune Rettig. Pentru a te elibera de „paralizia“ analizei excesive, trebuie sa te impaci cu faptul ca oricare dintre optiunile pe care le ai te poate conduce catre esec.

Scapa de frica de esec privindu-l in mod diferit. in loc sa-l vezi ca pe un final, priveste-l ca pe un inceput. Gandeste-te la esec ca la un buchet de informatii care iti ofera ocazia de a te adapta si a te imbunatati – un pas clar catre succes.

3. Asculta-ti instinctele.
Nu in ultimul rand, trebuie sa faci alegeri si bazandu-te pe ceea ce simti. „Aproape de fiecare data cand cineva este nehotarat este din cauza ca incearca sa se convinga sa faca ceva ce nu vor sa faca sau sa nu faca ceva ce vor sa faca”, afirma Rettig. Daca nu esti sigur de ceea ce vrei sa faci, da cu banul.

Indiferent cat de superficial suna, in momentul in care vezi pe ce parte s-a oprit moneda, fie vei fi multumit, fie dezamagit pentru ca ai fi vrut sa pice pe partea cealalta. Instinctul tau se bazeaza pe intelepciunea experientei si expertizei tale – ai incredere in el.


Tags: leaderileadeshipdeciziicum sa iei decizii

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

5 intrebari pe care leaderii trebuie sa si le adreseze zilnic

de Alexandra Popescu
23 Aug 2014
Leadershipul pare atat de simplu, dar in acelasi timp este atat de complicat. Are regulile sale, pasi bine definiti care trebuie urmati, necesita...

Afacerile de succes au nevoie de leaderi de incredere!

de Adela Simonescu
01 Iul 2014
Nimic nu se poate realiza fara incredere, nici in viata personala si nici in viata profesionala. Un leader care nu inspira incredere va deveni in cel...

3 fraze interzise pentru leaderii adevarati!

de Ilinca Dobrescu
19 Nov 2013
Nu toti suntem leaderi, chiar daca toti avem cariere de succes sau afaceri infloritoare. Nu toti suntem in stare sa determinam echipe intregi de...

Calitatile celor mai tari leaderi din mediul de afaceri!

de Adela Simonescu
26 Iul 2013
Sa fii un leader in industria de care apartii, sa fii un leader in cadrul unei companii, sa fii un leader in cadrul unui departament... iata cateva...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]