Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Leader vs manager - leadership vs management

de Maria Nicutar 17 Mai. 2011 9921
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Deseori se aduce in discutie ambiguitatea celor doi termeni. Cine este managerul si cine este leaderul? Raspunsul este simplu. Leaderul trebuie sa fie si manager, dar managerul care nu detine abilitatea de a influenta si de a conduce nu poate fi numit leader.

Leaderii sunt persoane cu spirit penetrant, detin o gandire strategica, abilitati de analiza si charisma. Ei sunt buni comunicatori si pedagogi excelenti. Caracteristicile esentiale ale leaderului includ inteligenta nativa, charisma, hotararea si ambitia.

Leadershipul este abilitatea de a conduce si este o vocatie, in timp ce managementul este o cariera. Leaderii sunt buni vizionari, actioneaza realist si etic si detin curajul de a actiona si de a se exprima. Ei cunosc in profunzime sectorul de activitate pe care il conduc, sunt abili in a delega putere, in a distribui responsabiltati si in a forma subordonati.

Autori consacrati din domeniul economic afirma ca diferenta dintre leadership si management este clara si de netagaduit. Leadershipul este responsabil cu proiectarea unei viziuni, stabilirea unei directii in activitatea organizatiei. Managementul se ocupa de partea formala a acestor procese, determinandu-le sa devina operationale.

Leaderii sunt urmati de subordonati, pe care acesta ii inspira si ii motiveaza.
Acest proces este benevol, natural si nu implica constrangeri. Pe de alta parte, angajatii trebuie sa se supuna autoritatii managerilor. De aceea, loialitatea si increderea acordata de personal se indreapta catre lideri si nu catre manageri.
Totodata, de cele mai multe ori, experienta intr-un  anumit sector de activitate al managerilor o depaseste pe cea a leaderilor. Cu toate ca acestia din urma detin o pregatire generala, una de specialitate si una manageriala, activitatea lor se centreaza mai putin pe cunostintele tehnice decat activitatea managerilor.

Idealul oricarui manager este de a fi si un bun leader. In acelasi timp, leaderul trebuie sa detina capacitatea de a se decupla din pozitia sa si de a-si conduce activitatea exclusiv ca manager. 

Existenta si implicarea unui leader in activitatea unei firme nu este intotdeauna  necesara. Grupurile motivate, cu spirit de echipa deja insuflat, cu o viziune clara asupra directiei de actiune isi pot conduce activitatea fara ajutorul leaderilor.
 
In concluzie, putem spune ca avem de-a face cu doua tipuri diferite de a conduce si de a organiza angajatii. Fie ca o facem formal si rational, fie ca le starnim pasiunea si le imprimam sentimente care sa ii inspire, expertii ne recomanda sa gasim un echilibru care sa optimizeze lucrul cu resursele umane.


Tags: leadermanagerleadershipactivitate managerdefinitie leadership

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Managerii estimeaza cresteri in urmatoarele trei luni

de Bianca Tila
28 Sep 2022
Managerii estimeaza o crestere accentuata in sectorul constructiilor si comertului cu amanuntul pentru urmatoarele trei luni, potrivit datelor...

Analiza INS: Managerii anticipeaza o crestere a numarului de salariati

de Florin Amariei
28 Aug 2019
Managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a numarului de salariati in constructii si...

Cariera de succes. Abilitatile unui bun manager

de Idei de afaceri
08 Dec 2023
Sunt tot mai multe discutii si controverse despre abilitatile unui bun manager ori ale unui lider de succes. De ce exista neintelegeri intr-un grup,...

Citate motivationale despre leadership

de Camelia Diaconu
17 Apr 2019
Ai stat vreodata sa te gandesti de ce citatele motivationale despre viata, cariera sau afaceri au un impact atat de mare asupra mintii noastre? Cum...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]