Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Managementul lui Sir Alex Ferguson in 5 puncte

de Marian Curelaru 18 Feb. 2014 2925
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Mai mult decat un antrenor, Sir Alex Ferguson este, inainte de toate, o metoda de management. O metoda pe care ar trebui neaparat s-o asimilati, considera Tancrede Blonde, de la Widoobiz, adresandu-se tuturor categoriilor de manageri.

Este foarte simplu, el a castigat tot ce se poate: de 13 ori campionatul Angliei, de 5 ori Cupa Ligii si de 2 ori Liga Campionilor, fara a uita alte competitii nationale si internationale. In total, 38 de trofee. Un record care nu risca sa fie batut prea curand. "Steve Jobs era Apple. Sir Alex Ferguson este Manchester United", a afirmat fostul presedinte al clubului, David Gill. Un motiv in plus sa ne interesam de metodele acestui manager iesit din comun.

Aveti incredere in juniori
Alex Ferguson a vrut de la inceput sa creeze ceva durabil. "Indata ce am ajuns la Manchester United, nu m-am mai gandit decat la un lucru: sa construiesc un club de fotbal, sa-l construiesc de la A la Z", a explicat el in Business Harvard Review. Pentru aceasta, tinerele talente trebuie sa fie scoase in fata. Astfel a facut sa infloreasca talentul lui David Beckham, Ryan Giggs sau Paul Scholes, jucatori care marcheaza inca istoria clubului. "Cand le oferiti o sansa tinerilor, nu numai ca prelungiti durata de viata a echipei, dar produceti fidelitate". Iar pentru Sir Alex Ferguson acest lucru este de nepretuit. Asa ca faceti ca el, recrutati tineri. Puteti fi sigur ca ei "va vor uimi mai mult decat va puteti imagina".

Dati-le o mentalitate de invingator
Dincolo de consideratiile tactice si tehnice, Alex Ferguson este recunoscut pentru capacitatea de a insufla valorile sale de invingator jucatorilor. "Nu am tolerat niciodata o sedinta de antrenament mediocra", afirma el. De altfel, el a cautat mereu sa recruteze jucatori problema, precum Roy Keane, Cristiano Ronaldo, Eric Cantona etc. "Superstarurile cu personalitate puternica nu constituie o problema, contrar opiniei multora. Acesti jucatori au intotdeauna nevoie sa castige, pentru ca doar victoria le mangaie egoul". Pe scurt, indemnati-i pe colaboratorii dumneavoastra sa dea dovada de determinare, sa nu abandoneze niciodata in privinta obiectivelor lor. Ei trebuie sa simta ca sunt in echipa unui invingator.

Comunicati mesajul la momentul potrivit
In ciuda reputatiei sale de om coleric, Sir Alex Ferguson s-a straduit mereu sa isi adapteze discursul in functie de situatie. De fiecare data cand il anunta pe unul din jucatorii sai ca nu va juca, el incepe prin a spune: "Comit probabil o mare eroare, dar azi consider ca este cea mai buna echipa posibila". Nu motivezi un om strivindu-l.

"Nimanui nu-I place sa fie criticat. Si putini oameni devin mai buni datorita criticii", a repetat el mereu. Si totusi nu este bine sa lasi lucrurile nespuse. El si-a anuntat mereu observatiile la sfarsitul unui meci. Atunci era momentul si atat. "Nu are sens sa critici un jucator fara incetare". Dupa evidentierea punctelor rele, managerul "Diavolilor Rosii" a vrut mereu sa le inspire incredere echipelor sale. Incurajari care se pot rezuma la "bine jucat". Doua cuvinte care, din punctul sau de vedere, sunt "cele mai frumoase inventate vreodata".

Nu pierdeti niciodata controlul
Sir Alex a repetat-o sub toate formele: "nu trebuie sa pierdeti niciodata controlul". Cu Ferguson nu se pot incalca principiile. In aceasta privinta, el este inflexibil. Si fie ca se numesc Roy Keane, David Beckham sau Eric Cantona nu se schimba nimic. "Mi-am zis ca nu voi lasa pe nimeni sa aiba o greutate mai mare decat mine. Personalitatea dumneavoastra nu trebuie sa fie mai moale decat cea a jucatorilor pe care-i conduceti". Si daca buna intelegere nu revine, trebuie sa incetati sa-l mai vedeti. "Nu exista alte  solutii". Clubul, ca intreprindere, va fi intotdeauna mai important decat orice star. "Nu este vorba de a cauta confruntarea, nici de ocazii de a-ti manifesta puterea, ci de a avea controlul asupra situatiei si de a-ti exercita autoritatea atunci cand apare o problema".

Delegati pentru a observa mai bine
Alex Ferguson deleaga intotdeauna sedintele de antrenament adjunctilor sai. Un timp castigat pe care el il consacra observarii tuturor aspectelor: forma fizica, moral, dinamica grupului. O multime de detalii care i-au permis sa-si imbunatateasca nivelul de expertiza.

"Putini oameni inteleg cu adevarat valoarea observatiei". Ea este cea care va permite sa aveti o privire, pe scurt sa faceti diferenta fata de concurenti.


Tags: fotbalmanagementsir alex fergusonprincipii

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Managementul timpului - instrumente care te ajuta sa te organizezi mai bine

de Idei de afaceri
29 Ian 2020
Time management este provocarea cu care multi dintre noi ne confruntam in ziua de astazi. Mai ales daca esti antreprenor, freelancer, manager sau...

Managementul timpului intr-o afacere: 5 trucuri pentru a nu pierde vremea inutil

de Idei de afaceri
11 Dec 2019
Timpul pare sa fie cel mai mare dusman al oamenilor, in acest secol al vitezei. La fiecare pas, auzi pe cineva care spune ca si-ar dori mai mult timp...

Management de succes: 33 de instrumente vitale pentru antreprenori in 2018

de Alina Constantinescu
09 Mar 2018
Proiectarea corecta a unei afaceri este un pas cheie pentru succesul acesteia. Important este modul in care managerul abordeaza afacerea, felul in...

Solutii bune pentru implementarea managementului riscului in afaceri

de Stanciu Ioana
12 Feb 2016
Managementul riscurilor fara ajutor poate fi dificil pentru unii manageri. Pentru estimarea riscurilor se utilizeaza indexul probabilitate-impact...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]