Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oamenii de afaceri, increzatori in evolutia economiei in urmatoarele 12 luni

de Idei de afaceri 18 Oct. 2016 8182
4.5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

EY Romania a realizat un studiu care analizeaza perceptia directorilor din companiile care activeaza in Romania in privinta perspectivelor mediului de afaceri in 2016 si 2017. Cercetarea a fost realizata in perioada 1 - 16 septembrie 2016 si are la baza raspunsurile a 267 executivi de top.

Astfel, 89% dintre oamenii de afaceri din Romania sunt increzatori in cresterea afacerilor lor in acest an, in timp ce doar 7% se asteapta la scaderea cifrei de afaceri, iar 4% se asteapta la o stagnare. Dintre cei care mizeaza pe crestere, 41% estimeaza o evolutie semnificativ pozitiva (crestere peste 10%).

Asteptarile privind evolutia profitului sunt, de asemenea, pozitive – 81% dintre companii proiectand cresterea profitabilitatii in anul in curs. Aproape una din trei companii se asteapta la un avans de peste 10% al acestui indicator, in timp ce 48% estimeaza ca vor inregistra cresteri care nu vor depasi acest nivel.

Tendinta ascendenta a vanzarilor va fi sustinuta prin cresterea investitiilor, 64% dintre firme planificand cresterea acestora cu 5%-30% pana la sfarsitul anului. Pentru finantare, companiile respondente apeleaza in special la resursele proprii, la reinvestirea profitului si la imprumuturi de la societati afiliate, din acelasi grup, urmate de imprumuturi bancare, arata concluziile studiului „O noua viziune a cresterii” publicat astazi de EY Romania.

„Romania traverseaza o perioada buna din punct de vedere economic. Conform prognozei FMI, Romania va inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa. Cu toate acestea, rezultatele acestei editii a studiului EY reflecta ingrijorarea executivilor romani fata de modelul de crestere a economiei romanesti, bazat puternic pe consum. Astfel, 98% dintre acestia indica nevoia unei strategii de tara care sa asigure Romaniei o crestere sustenabila si recuperarea decalajelor structurale fata de tarile din Vest”, spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania.

Oamenii de afaceri - increzatori in evolutia economiei romanesti in urmatoarele 12 luni

57% dintre oamenii de afaceri respondenti sunt increzatori in evolutia economiei romanesti in urmatoarele 12 luni. Optimismul respondentilor vine pe fondul cresterii puternice a economiei romanesti in primul semestru 2016. Avansul economic indicat de Institutul National de Statistica in aceasta perioada s-a ridicat la 5,2%, fiind stimulat mai ales de cererea interna.

Mediul de afaceri – ingrijorat de cresterea consumului

Peste jumatate dintre executivii de top se declara ingrijorati de modelul de crestere economica al Romaniei bazat pe stimularea consumului. Ultimele date ale INS arata ca avansul economic a fost impulsionat puternic in primul semestru 2016 de cresterea acestuia (7,2%), comparativ cu investitiile care au contribuit doar cu 1,6%, in vreme ce exportul net a avut o contributie negativa, de -2,8%, pe fondul excesului de cerere care nu a putut fi satisfacuta de oferta interna.

Avand in vedere aceasta ingrijorare, oamenii de afaceri respondenti indica in proportie de 98% nevoia unei strategii de tara care sa asigure Romaniei un model de crestere sustenabila.

Salariile cresc, la fel ca si numarul de angajati

Evolutiile pozitive ale cifrei de afaceri si cererii pentru produse si servicii se reflecta si in evolutia salariilor si a numarului de angajati. In timp ce 33% dintre angajatori se asteapta la o crestere modesta (sub 5%), 34% afirma ca vor creste numarul de angajati intre 5-30%.

82% dintre companii intentioneaza sa creasca salariile, dar 48% dintre respondenti nu estimeaza o crestere mai mare de 5%. 34% vor creste salariile propriilor angajati intre 5-20%, fata de 43% cati planificau acest lucru la inceputul anului. Aceste procente reflecta intentiile mediului de business si nu masoara cresterile efective inregistrate in piata.

Cresterea productivitatii – in topul prioritatilor executivilor din Romania

Cresterea productivitatii (35%) si introducerea de noi produse pe piata (17%) sunt printre prioritatile cele mai importante ale executivilor romani. Imbunatatirea productivitatii a urcat pe agenda executivilor de top din Romania cu 8 puncte procentuale fata de inceputul anului, in timp ce reducerea costurilor a continuat sa scada in ordinea prioritatilor, de la 30% in 2015, la 21% la inceputul lui 2016 si la 16% in septembrie 2016. Atragerea de talente valoroase marcheaza o crestere de 5 puncte procentuale la aceasta editie a studiului, ajungand la 11% din optiuni.

Pretul redus si increderea in brand sunt cele mai importante avantaje competitive

In ciuda cresterii cererii de produse si servicii inregistrate in acest an, companiile continua sa se concureze mai ales la nivel de pret (39%). Notorietatea brandului se regaseste pe locul al doilea in topul avantajelor competitive, dar marcheaza o tendinta de scadere in optiunile respondentilor, de la 30% la inceputul anului 2016 la 12% in editia curenta, la egalitate cu parteneriatele de business.

Sursa: EY Romania


Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: afaceri in romaniainvestitiimediu de afaceribrand

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Investitiile straine directe s-au redus in acest an

de Bianca Tila
14 Sep 2023
In primele sapte luni ale anului curent, investitiile directe ale nerezidentilor in Romania s-au redus la 4,254 miliarde de euro, de la 5,992...

Cum gestionezi investitiile unei afaceri mici - 4 solutii smart pentru un manager la inceput de drum

de Idei de afaceri
22 Mai 2023
Sa fii manager tanar iti aduce multiple satisactii, cum ar fi crearea unui impact social pozitiv si flexibilitatea de a-ti gestiona timpul, avand si...

Activele nete ale fondurilor de investitii au inregistrat scaderi

de Bianca Tila
09 Ian 2023
Activele nete ale fondurilor de investitii locale au inregistrat scaderi de 4% in luna octombrie a anului trecut, ajungand la o valoare de...

Evolutie antreprenoriala. De la o afacere mica la brand

de Idei de afaceri
07 Dec 2023
Din punctul unora de vedere, branding-ul este etapa finala pentru o afacere, apogeul, daca doriti. In momentul in care vorbim de brand, vorbim de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]