Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

3 moduri ca sa tii sub control fluxul de numerar al afacerii

de Marinache Horia Cristian 24 Iun. 2015 3819
4 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Fluxul de numerar este o problema care paralizeaza fiecare birou mic din cand in cand. Pe hartie pare ca o duci bine. Vanzarile sunt in crestere fata de anul trecut, cheltuielile au ramas cam la acelasi nivel, deci pare ca ar trebui sa ai profit.

Dar creditorii iti sufla in ceafa si ti se pare ca te joci de-a v-ati ascunselea cu ei. Ce poti face?

Iata trei lucruri pe care le poti face pentru a-ti controla cash flow-ul.

1. Factureaza la timp
Daca esti platit pe baza de facturi, n-o sa primesti banii pana cand nu le trimiti clientilor. Daca faci acest lucru pe data de 28 a fiecarei luni si clientii tai platesc facturile in jurul datei de 25, vei avea de asteptat 30 de zile – sau mai mult – pana cand iti vor intra banii in cont. Eficientizeaza procesul trimitand facturile imediat ce ai livrat produsele sau ai terminat prestarea de servicii.

2. Creste preturile
Atunci cand ai inceput afacerea, probabil ca ai pus preturi mai mici pentru a atrage clientii, sau pentru ca nu ai estimat corespunzator toate costurile de productie. Acum probabil ca ai foarte mult de lucru, dar nu e extrem de profitabil.

Trebuie sa muncesti 80 de ore pe saptamana ca sa duci totul la bun sfarsit sau poate costurile furnizorilor sau ale materialelor de productie au crescut. Sau poate ai cheltuieli neprevazute cum ar fi impozitele pe salarii ale angajatilor, poate trebuie sa inchiriezi un alt spatiu sau poate ai nevoie de echipament nou sau  de o alta locatie pentru a-ti derula in continuare activitatea.

Daca te afli intr-o situatie similara sau daca ai aceleasi preturi ca acum 4-5 ani, creste-le. Nu poti sa-ti gestionezi afacerea pe muchie de cutit. Crescand preturile vei avea incasari mai mari ceea ce te va ajuta sa te descurci atunci cand ai nevoie neasteptata de bani sau cand clientii intarzie platile.

3. Incearca sa inchei contracte lunare
Una din problemele antreprenoriatului este ca venitul poate varia drastic de la o luna la alta. Atunci cand faci de toate pentru compania ta, uneori nevoia de a munci efectiv interfereaza cu marketingul.

Daca nu ai o strategie de marketing bine pusa la punct, te vei confrunta cu perioade in care nu vine nici un client nou si ca atare, nici bani. Avand in minte acest scenariu apocaliptic, poti avea incasari de sute de mii de lei intr-o saptamana, iar mai apoi nici macar un ban pentru doua-trei luni.

Un mod prin care poti rezolva aceste disfunctionalitati ale fluxului de numerar este sa-ti cauti clienti care sa te plateasca lunar cu o anumita suma de bani in schimbul unui program (un numar de ore) foarte clar pe care li-l dedici.

Clientul trebuie sa te plateasca chiar daca profita sau nu de orele pe care i le pui la dispozitie. Daca depasesc timpul acordat prin contract, te platesc in plus (pe ora), iar daca nu folosesc tot timpul acordat, il pierd.

Timpul nefolosit nu se reporteaza de la o luna la alta.
Avocatii si contabilii folosesc acest tip de contract. Relatiile publice, consultanta tehnica si alte afaceri in care clientii pot avea nevoie de asistenta permanenta ar putea apela la acesta „scamatorie” eficienta.

 
 


Tags: afacereflux numerarafacericash flowpreturi

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

Afaceri romanesti de succes. 5 to go afiseaza o crestere de 55% fata de anul trecut

de Bianca Tila
03 Aug 2023
Lantul de cafenele 5 To Go se remarca fata de anul trecut. In prima jumatate a anului 2023 a depasit cu 5% cifra de afaceri estimata. Comparativ cu...

Cifra de afaceri din industrie a crescut in T1 2023

de Bianca Tila
17 Mai 2023
Cifra de afaceri din industrie pe total a inregistrat cresteri de 5,5% in termeni nominali, in perioada 1 ianuarie - 31 martie 2023, fata de perioada...

Afacere cu raci. Contabilitatea si fluxul de numerar

de Idei de afaceri
17 Feb 2023
Contabilitatea este ca o oglinda a activitatii dumneavoastra si exprima balanta de pornire a afacerii si situatiile proiectate de venituri pe primele...

Team First Software inregistreaza afaceri in crestere

de Bianca Tila
31 Ian 2023
Team First Software este o companie romaneasca de sotfware cu 18 de experienta in solutiile ERP. A incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]