Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Costurile directe versus costurile indirecte

de Andrioae Ruxandra 12 Iul. 2014 6582
4.83 din 3 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Atunci cand stabilesc un produs, companiile trebuie sa identifice toate costurile asociate cu productia. Costurile care influenteaza pretul includ atat costurile directe, cat si costurile indirecte.

 
De exemplu, atunci cand se stabileste pretul unei aplicatii software, o companie trebuie sa ia in calcul nu doar salariile programatorilor, ci si achizitionarea instrumentelor si a echipamentului, costurile de marketing, forta de munca asociata cu sprijinul companiei. Cheltuielile pot fi nenumarate, dar sunt esentiale pentru a putea stabili pretul unui produs sau serviciu la un nivel care poate sustine compania.
 
Costurile directe
Costurile directe sunt cheltuielile care conecteaza o companie si costul unui obiect specific. Companiile descriu aceste costuri ca fiind ceea ce ai de platit pentru obiectul cumparat. Asta include criterii precum software, echipament, efort si materiale brute. Daca firma ta construieste o cladire noua si are nevoie sa angajeze un manager de proiect pentru a supraveghea constructia, salariul managerului va reprezenta un cost direct. 
 
In timp ce salariile tind sa fie costuri fixe, multe obiecte sunt costuri variabile. Aceste cheltuieli cresc unitatile unui produs sau serviciu, in timp ce salariul unui angajat ramane constant pe parcursul anului. De exemplu, dezvoltarea hardware-ului unui smartphone este un cost variabil direct si productia sa depinde de numarul de unitati comandate.
 
Materialele directe si efortul
Materialele directe, adica materialele folosite pentru crearea unui produs, si efortul constituie majoritatea costurilor directe. De exemplu, pentru crearea unui dulap de bucatarie vei avea nevoie de lemn, cuie, lac, vopsea si alte materiale brute.
 
Costurile indirecte
Sunt cheltuielile care afecteaza intreaga companie, si nu doar produsul. Adesea, acestea se refera la costurile reale ale afacerii. Aceste costuri includ advertisingul si marketingul, devalorizarea produsului, furnizorii generali ai firmei, contabilitatea si modalitatea serviciilor de plata.
 
Materialele indirecte si efortul
Materialele si furnizorii trebuie sa fie asigurate de faptul ca productivitatea firmei constituie costuri indirecte. Criterii precum instrumente de folosire, computere personale si telefoane mobile determina ca productia companiei sa fie posibila, dar nu sunt atribuite crearii unui serviciu. De exemplu, notepad-urile, hartia pentru imprimanta si creioanele constituie materiale indirecte.
 
Clasificarea cheltuielilor
Organizarea cheltuielilor de afaceri drept costuri directe sau indirecte reprezinta o chestiune care presupune stabilirea simpla a preturilor. Pe langa asta, un cost indirect este considerat a fi deductibil de taxa. Costul unui cladiri, utilitatile necesare pentru a imbunatati echipamentul si inventarul necesar pentru managerierea biroului – fiecare dintre aceste criterii constituie cheltuieli pentru o companie.
 
Sursa: www.businessnewsdaily.com
 


Tags: afacericosturicosturi directecosturi indirectemanagement financiarcheltuieli

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.

Articole conexe

Afaceri romanesti de succes. 5 to go afiseaza o crestere de 55% fata de anul trecut

de Bianca Tila
03 Aug 2023
Lantul de cafenele 5 To Go se remarca fata de anul trecut. In prima jumatate a anului 2023 a depasit cu 5% cifra de afaceri estimata. Comparativ cu...

Cifra de afaceri din industrie a crescut in T1 2023

de Bianca Tila
17 Mai 2023
Cifra de afaceri din industrie pe total a inregistrat cresteri de 5,5% in termeni nominali, in perioada 1 ianuarie - 31 martie 2023, fata de perioada...

Team First Software inregistreaza afaceri in crestere

de Bianca Tila
31 Ian 2023
Team First Software este o companie romaneasca de sotfware cu 18 de experienta in solutiile ERP. A incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de...

Cifra de afaceri din industrie a inregistrat cresteri

de Bianca Tila
14 Dec 2022
In primele zece luni, cifra de afaceri din industrie a afisat cresteri, in termeni nominali, cu 26%, potrivit datelor publicate de Institutul...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]