Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cunosti importanta cash-flow-ului in afacere?

de Codrina Laiu 19 Iun. 2020 8489
3.89 din 9 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

O dimensiune esentiala a unui start-up este modul in care fluxul de numerar este administrat.

Cash-flowul reprezinta fluxul banilor din interiorul spre exteriorul companiei dvs. si invers. Acesta poate fi pozitiv atunci cand in firma intra mai multi bani decat ies. In acest caz, veniturile acopera cheltuielile lunare.

Cashflow-ul poate fi negativ atunci cand din firma ies mai multi bani decat intra. Se intampla atunci cand din incasari nu puteti plati cheltuielile cu materiile prime, salariile sau taxele.

De regula, inainte de a demara o afacere, antreprenorii estimeaza veniturile si cheltuielile, iar daca diferenta dintre acestea este pozitiva, atunci trag concluzia ca business-ul este profitabil.

Insa acest mod de a evalua viabilitatea financiara a unei afaceri este gresit pentru ca nu ia in considerare si momentul in care banii sunt disponibili.

Sa presupunem ca ati vandut marfa unui client care face plata peste 30 de zile. Datoriile fata de furnizori trebuie achitate tot la 30 de zile dupa achizitia materiilor prime. in acest exemplu, platiti practic furnizorii cu banii de la clienti si aveti costuri minime cu dobanzile.

In realitate insa se poate intampla sa nu primiti la timp banii de la clienti si sa nu aveti cu ce plati furnizorii care va pot impune si penalizari.

Pentru a plati furnizorii sunteti nevoiți sa faceti credite pe termen scurt care sunt o forma de imprumut destul de scumpa. In aceste conditii,desi pe hartie sunteti profitabil, in realitate nu aveti banii necesari continuarii afacerii.

Astfel de blocaje ale fluxului de numerar reprezinta unele dintre cele mai frecvente cauze ale esecului companiilor mici. Pentru a le evita trebuie sa sincronizati perfect incasarile cu platile si sa aveti o suma de bani care sa va scoata din incurcatura in cazul in care aveti clienti rau-platnici.




Tags: cashcash-flowplatiafacere

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.89 din 5 - 9 voturi.

Articole conexe

Contul curent al balantei de plati inregistreaza un deficit de peste 11.000 miliarde de euro

de Bianca Tila
13 Sep 2023
Contul curent al balantei de plati a afisat un deficit de 11,892 miliarde de euro in primele sapte luni ale anului curent. Rezultatul este cu...

Afacere cu raci. Contabilitatea si fluxul de numerar

de Idei de afaceri
17 Feb 2023
Contabilitatea este ca o oglinda a activitatii dumneavoastra si exprima balanta de pornire a afacerii si situatiile proiectate de venituri pe primele...

Banca Nationala a Romaniei a infiintat un Comitat de Plati

de Bianca Tila
23 Mai 2022
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat infiintarea unui Comitet de Plati. Aceasta structura are rol consultativ si...

Austria nu este acord cu ideea UE de a limita platile in numerar

de Florin Amariei
28 Iul 2021
Austria este prima tara care anunta ca nu este de acord cu ideea propusa de UE prin care s-ar limita platile in numerar la maximum 10.000 de euro....

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]