Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce conditii de munca si ce drepturi acordam angajatelor insarcinate si mamelor

de Maria Nicutar 20 Mai. 2011 4345
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In primul rand, angajatorul nu are voie sa discrimineze aceasta categorie de femei. Impunerea conditiei sa nu fie insarcinate, in procesul de recrutare pentru un loc de munca este considerat ilegal, cu exceptia posturilor din domeniile de alimentatie publica sau sistemul militar. In aceasta categorie de ilegalitate intra solicitarea efectuarii testelor de sarcina sau semnarea angajamentelor conform carora nu li se permite sa ramana gravide pe o perioada anumita de timp a contractului incheiat cu firma respectiva.

Conditiile de munca pe care le oferiti unei angajate insarcinate trebuie sa respecte normele de protectie a sanatatii si sigurantei. In caz contrar, viitoarea mamica trebuie sa elibereze un document aprobat de doctori care sa ii ofere dreptul la 120 de zile de concediu de risc maternal. Un alt drept pe care il au este de a-si scurta programul normal de munca cu un sfert daca acest lucru este recomandat de medicul care le monitorizeaza sarcina (afectiuni, eclampsie, preeclampsia si orice alte probleme medicale care ar putea sa puna in pericol mama si fatul si care necesita o activitate de serviciu mai lejera si mai redusa).

Este interzisa obligarea angajatelor insarcinate de a efectua munca si in urmatoarele conditii prevazute in Legislatia Muncii:

1.    Munca efectuata in ture de noapte

2.    Desfasurarea activitatii in conditii insalubre

3.    Ridicarea greutatilor mai mari de 10 kg

4.    Igienizarea grupurilor sanitare

5.    Munca la temperaturi prea mici sau prea mari

6.    Colectarea, transportul si depozitarea dejectiilor de natura umana sau animala

7.    Expunerea la socuri, vibratii, zgomote, radiatii ionizante si neionizante

8.    Manuirea substantelor chimice si toxice: agenti cancerigeni, mutageni, plumb, mercur, medicamente antimitotice s.a.m.d.

9.    Lucrul intr-un mediu stresant si alocarea sarcinilor prea incarcate

10.    Statul pe scaun pentru perioade prea lungi de timp, pozitia ortostatica prezentand riscuri inseminate pentru sanatatea fatului.


Ca angajator aveti responsabilitatea de a respecta obligatiile si procedurile prevazute in Legislatia Muncii! Riscurile activitatii unui anumit post va obligea sa oferiti persoanei insarcinate un altul care sa prezinte siguranta si protectia sanatatii cu mentinerea pachetului salarial neatins.

Mai mult, persoanele gravide au dreptul la o dispensa de maxim 16 ore pentru efectuarea consultatiilor prenatale. Aceste ore sunt parte a programului obisnuit de munca si sunt platite integral de angajator.

Concedierea unei angajate pe motivul ca a ramas insarcinata este, de asemenea, ilegala. Orice angajata are si dreptul de a se intoarce la locul de munca dupa concediul postnatal obligatoriu, pe acelasi post si salariu. Va trebui sa ii asigurati cate 2 ore de pauza zilnic, ore destinate alaptarii, oferite in timpul programului de munca sau micsorarea acestuia, fara a-i diminua salariul. De asemenea, nu aveti dreptul sa o concediati pe o perioada de minimum 6 luni de la revenirea la locul de munca.

Angajatele care sunt si mame sunt vazute de cele mai multe ori ca personal neagreat de catre angajatori deoarece au aceste drepturi speciale care li se cuvin si pe care acestia trebuie sa le respecte. Cu toate acestea, conditiile de munca potrivite sunt un "must” pentru orice angajat si oricum trebuie asigurate pentru restul personalului in mare parte. Mai mult, angajatele mame sunt resurse umane foarte pretioase intrucat prezinta stabilitate, loialitate si interes crescut de a inregistra performante sporite. Ele sunt mai rezistente la stres si la multi-tasking si au abilitati mari de comunicare si organizare.


Tags: conditii muncaangajate insarcinatedrepturi femei insarcinate

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]