Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce apare rezistenta la schimbare

de Andreea Rada 03 Iun. 2011 4089
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Majoritatea organizatiilor tind sa functioneze dupa o anumita rutina. Asta face ca atunci cand apare o schimbare sa intervina si rezistenta la aceasta. Aceasta dorinta de a se apara impotriva schimbarii apare din diverse cauze, cum ar fi:

• Structura organizatorica

Daca aceasta structura este inalt formalizata atunci va reprezenta o frana in calea schimbarii. Oamenii se vor simti constransi sa se incadreze in limitele companiei, iar asta le poate afecta creativitatea sau structura initiativelor personale.

• Resursele limitate

O noua frana in calea proiectarii si implementarii schimbarilor este reprezentata de resursele limitate. Fie ca sunt de capital, timp sau de personal calificat ajung sa forteze managerul sa renunte la schimbare, chiar si dupa ce este anuntata.

• Imobilizarea capitalului

Aceasta poate conduce la imposibilitatea  implementarii unor schimbari. Va fi dificila transformarea capitalului in resursele necesare si impuse de schimbare.

• Acordurile interorganizatii

Acestea impun persoanelor obligatii care pot frana comportamentul lor. Conventiile semnate cu angajatii limiteaza rolul celor din management. Sunt propuneri de schimbare care pot intarzia din cauza concurentei, a angajamentelor fata de furnizori sau alte obligatii impuse de puterea publica.

• Amenintarile asupra puterii si influentei anumitor persoane

Sunt cazuri in care, prin implementarea unor schimbari, angajatii vor beneficia o anumita autonomie. Sunt manageri care s-ar putea simti amenintati de acest aspect. Ei isi vor vedea autoritatea amenintata.

Pentru a introduce schimbarea in organizatie, managerii trebuie sa actioneze delicat asupra acestor forte mentionate mai sus. Trebuie sa creasca forta de presiune catre schimbare, sa modifice directia in care actioneaza una dintre ele sau chiar sa renunte la acea parte din personal care impiedica implementarea schimbarii.


Tags: schimbareresurse limitatestructura organizatoricacapital

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]