Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Diferente la nivel decizional in companiile din Romania

de Idei de afaceri 15 Mar. 2018 5822
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In cadrul unei companii sunt lideri care iau decizii la nivel strategic si manageri care iau decizii la nivel operational. Primii sunt top managementul in timp ce ceilalti reprezinta middle managementul. Punctele lor de vedere sunt de multe ori convergente dar uneori pot sa difere cu privire la evolutia companiei.

Aceste diferente apar atunci cand si unii si ceilalti sunt intrebati in legatura cu estimarea cifrei de afaceri, profitului, investitiilor, numarului de angajati sau salariilor pentru urmatorul an, asa cum a facut compania de consultanta Valoria in studiul Evolutia afacerilor in 2018. Rezultatele obtinute sunt urmatoarele:

Doar 11% dintre top manageri prevad o crestere a cifrei de afaceri cu 10%-20% in 2018

Top managementul companiilor respondente pare sa fie mai rezervat decat middle managementul. Doar 7% dintre top manageri spun ca cifra de afaceri a companiei va creste cu peste 30% in timp 9% dintre middle manageri spun acest lucru. Diferenta este si mai mare pe intervalul de crestere +10% - +20% acolo unde numai 11% dintre top manageri vad aceasta crestere a cifrei de afaceri in timp ce 21% din middle managerii vad la fel. Opiniile celor doua categorii de management sunt relativ similare pe intervalul +5% - +10% de crestere a cifrei de afaceri, top management (31%) vs middle management (30%).

Asteptarile privid cresterea profitului sunt asemanatoare la top si middle management

In ce priveste profitul, top managementul si middle managementul au aproximativ aceeasi parere. Singurele doua diferente notabile se refera la cresterea profitului pe intervalul  +10% - +20%, top management 11% vs middle management 17% si asteptarea ca profitul va stagna pentru 10% dintre top top manageri si 6% dintre middle manageri. Pesimismul scaderii profitului este impartasit in mod egal de top si middle managementin jurul valorii de 13%.

Diferente majore intre top si middle management apar la previzionarea investitiilor

La capitolul investitii se remarca cea mai mare discrepanta intre parerile top mangementului si cele ale middle managementului. In timp ce middle managementul este mai increzator (16% vs 5% top management) in cresterea investitiilor pe palierele superioare +10% - +20% sau (7% vs 4% top management) pe palierul +20% - +30% si (10% vs 1% top management) pe palierul peste +30%, prin comparatie cu middle management, top managementul preconizeaza o crestere mai mare pe palierul +1% - +5%(40% vs 21% middle management).

Middle managerii isi doresc o crestere mai mare a numarului de angajati in 2018

18% dintre top managerii companiilor respondente estimeaza o crestere intre +5% - +20% a numarului de angajati comparativ cu 26% dintre middle manageri si 40% din top managementul companiilor spune ca se astepta la o crestere intre +1% - +5% a numarului de angajati vs 31% din middle management care spune acelasi lucru. In acelasi timp 19% din top management vs 23% middle management spune ca va fi 0% cresterea numarului de anagajati.



Top managerii sunt mai rezervati in ceea ce priveste cresterea salariilor in acest an

Este pe toata linia de crestere mai optimist vazut de catre middle management decat de top management. Cea mai mare diferenta este pe palierul de crestere +5% - +10% acolo unde doar 5% dintre top managerii comparativ cu 33% dintre middle managerii companiilor spun ca salariile vor creste. Diferente importante intre top management (13%) si middle management (36%) este si pe palierul de crestere +1% - +5%, dar si ,mai interesant, pe palierul de scadere a salariilor -1% - 5% acolo unde 19% din top managementul vs 2% din middle managementul companiilor spune ca salariile vor scadea.

Concluzie

Asadar exista diferente de perceptie uneori chiar importante intre top management si middle managementul companiilor. Top managementul cauta linia orizontului de decizie tinand cont de un cadru de referinta mai larg. Middle managementul are in vedere mediul intern de operare si victorii de etapa prin atingerea unor indicatori de performanta. Mediul foarte volatil si impredictibil, cuplat cu responsabilitatea mai mare a creat reflexul conservator decizional la nivelul top managementului. Middle managementul pariaza mai mult pentru ca are mai putin de pierdut. Diferentele de perceptie intre top management si middle management sunt de fapt o diferenta de impact la nivel decizional.

 


  Autor: Constantin Magdalina, Expert, tendinte si tehnologii emergente



Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: top managementmiddle managementcifra de afaceriprofitinvestitii

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Investitiile straine directe s-au redus in acest an

de Bianca Tila
14 Sep 2023
In primele sapte luni ale anului curent, investitiile directe ale nerezidentilor in Romania s-au redus la 4,254 miliarde de euro, de la 5,992...

Cum gestionezi investitiile unei afaceri mici - 4 solutii smart pentru un manager la inceput de drum

de Idei de afaceri
22 Mai 2023
Sa fii manager tanar iti aduce multiple satisactii, cum ar fi crearea unui impact social pozitiv si flexibilitatea de a-ti gestiona timpul, avand si...

Activele nete ale fondurilor de investitii au inregistrat scaderi

de Bianca Tila
09 Ian 2023
Activele nete ale fondurilor de investitii locale au inregistrat scaderi de 4% in luna octombrie a anului trecut, ajungand la o valoare de...

Cifra de afaceri din comert a crescut cu 5% in primele patru luni

de Bianca Tila
03 Iun 2022
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut in primele patru luni din acest an cu 5%. Fata de perioada similara din 2021, a crescut...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]