Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Disciplina sau initiativa?

de Marian Curelaru 03 Feb. 2014 2283
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cand vine vorba de disciplina, managerii au de ales intre un mod militar de executare a sarcinilor si un dinamism impulsionat de libertate acordata echipelor. Prin aceasta, ei opteaza de fapt intre un model de business low cost sau unul cu mare valoare adaugata, conform cotidianului Les Echos.

Cu ocazia seminarului anual al Companiei Maritime de Expertize (Comex), o companie specializata in inginerie si in lumea submarina, au aparut dezbateri animate pe o tema de management: este mai importanta disciplina sau libertatea lasata colaboratorilor? In mod firesc s-au conturat doua tabere: pe de o parte, cei care cred ca trebuie sa obtina din partea colaboratorilor mai multa disciplina, pe de alta cei care insista asupra lipsei de initiativa.

Primii scot in evidenta imensa diminuare care apare intre decizie si punerea sa in practica: "Disciplina este forta armatelor, este ceea ce le permite sa avanseze in ordine, dar suntem departe de asa ceva." Ceilalti deplang o organizatie sterila si demotivata din care nu razbate nicio idee: "Daca am utiliza fie si o mica parte din forta de initiativa a echipelor noastre, intreprinderea ar dobandi un dinamism care-i lipseste dramatic."

In final, fiecare "tabara" sfarseste prin a recunoaste ca opiniile celorlalti sunt fondate si, ca atare, se decide ca anul 2014 va fi marcat prin dublul mesaj al disciplinei si al initiativei.

Doua modele opuse de eficacitate colectiva
Cele doua puncte de vedere au evident partea lor de adevar. Cu toate acestea, comunicarea lor simultana inseamna trimiterea unui mesaj contradictoriu, ale carui efecte nu pot fi decat ineficienta si o sursa de tensiuni. Astfel, colaboratorul disciplinat se va trezi ca i se reproseaza lipsa de initiativa si reciproc.

In spatele acestei dezbateri, transata printr-un fals compromis, se disimuleaza modele implicite de eficacitate colectiva radical opuse. Cel al sustinatorilor disciplinei se bazeaza pe ipoteza ca lucrurile care functioneaza cel mai bine sunt cele gandit la nivel inalt si bine executate la nivelul inferior. Nu este nevoie sa te intinzi in explicatii, este suficient ca fiecare sa inteleaga bine ceea ce are de facut si sa o faca. Ei fractioneaza munca dupa un model inspirat de Taylor si o regleaza multiplicand procesele. Aceste organizatii functioneaza foarte bine in modelele de business low cost, unde este vorba de a furniza un produs sau un serviciu la cel mai mic pret posibil de catre salariati putin calificati.

Organizati echipa si alegeti modelul de business
Promotorii initiativei mizeaza, dimpotriva, pe inteligenta din teren si pe adaptarea ei la specificul situatiilor. Ipoteza lor este ca procesele nu pot sa prevada totul si ca nimic nu este mai eficace decat un colaborator cauia i se da o marja de manevra, daca acesta a inteles corect mizele globale ale companiei. Aceasta functionare este indispensabila in modelele de business cu mare valoare adaugata, care implica adaptarea la client si inovatia constanta.




Tags: managementdisciplinainitiativamodele de businessafaceri low cost

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Managementul timpului - instrumente care te ajuta sa te organizezi mai bine

de Idei de afaceri
29 Ian 2020
Time management este provocarea cu care multi dintre noi ne confruntam in ziua de astazi. Mai ales daca esti antreprenor, freelancer, manager sau...

Managementul timpului intr-o afacere: 5 trucuri pentru a nu pierde vremea inutil

de Idei de afaceri
11 Dec 2019
Timpul pare sa fie cel mai mare dusman al oamenilor, in acest secol al vitezei. La fiecare pas, auzi pe cineva care spune ca si-ar dori mai mult timp...

Management de succes: 33 de instrumente vitale pentru antreprenori in 2018

de Alina Constantinescu
09 Mar 2018
Proiectarea corecta a unei afaceri este un pas cheie pentru succesul acesteia. Important este modul in care managerul abordeaza afacerea, felul in...

Solutii bune pentru implementarea managementului riscului in afaceri

de Stanciu Ioana
12 Feb 2016
Managementul riscurilor fara ajutor poate fi dificil pentru unii manageri. Pentru estimarea riscurilor se utilizeaza indexul probabilitate-impact...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]