Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebarile de interviu aiurea, strategii si exemple ale acestora

de Alexandra Popescu 09 Mai. 2014 4458
4.83 din 6 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Intrebarile unui interviu de angajare sunt, de cele mai multe ori, tipice. Toata lumea a auzit intrebarea "unde te vezi peste 10 ani? sau "ce crezi ca te caracterizeaza pentru postul acesta?", iar raspunsurile sunt, intotdeauna, la fel de tipice. Ca te vezi peste 10 ani cu o familie, implinit in cariera sau cine mai stie cum, cam toata lumea spune, pentru ca toti spera sa se intample asta, este raspunsul universal valabil, insa nu mereu poate fi asa.

Unii manageri, insa, au o alta abordare, cu totul diferita si chiar foarte interesanta. Apeleaza la intrebari care te pot prinde cu garda jos, care te iau prin surprindere total si la care nu vei sti, pur si simplu, ce sa raspunzi. Sunt asa numitele intrebari care iti observa reactiile, personalitatea. 
 
Intrebarile difera de la manager la manager. De exemplu, Patrick Brandt, director executiv al Zimbra Inc. Frisco, spune ca el foloseste foarte des intrebarile deschise, pentru ca o persoana sa nu raspunda aproximativ la fel la toate si sa dea niste raspunsuri in care nici ea nu crede. Intrebarile deschise ofera posibilitatea unui dialog deschis, care il relaxeaza pe intervievat. 
 
In continuare iti prezentam o serie de intrebari non-traditionale pe care le utilizeaza in general managerii:
 
1. Intrebare: Defineste "brimborion".
De ce il intreaba: Brimborion nu este tocmai cel mai cunoscut cuvant. Cand intrebi definitia acestuia, care face parte din vocabularul off-beat, nu trebuie ca acea persoana sa iti dea sensul real al cuvantului. In acest fel, vezi exact cum reactioneaza pe neasteptate, spune Jeff Zwelling, CEO si co-fondator al Convertro. Imagineaza-ti reactia unui om care nu stie si incercarea sa de a da cel mai bun raspuns, cand pe tine nici macar nu te intereseaza raspunsul. Brimborion inseamna fara valoare, inutilizabil. 
Ce trebuie sa stii: Nu trebuie sa cauti neaparat angajati care sa utilizeze un vocabular bogat, ci sa gasesti oamenii care se ocupa de aceasta incertitudine si isi starnesc creativitatea. Zwelling sustine ca singurul raspuns gresit este "nu am nicio idee", dovedind faptul ca nu te implici prea mult in deslusirea unei probleme.
 
2. Intrebare: Un ciocan si un cui costa impreuna 1,10 dolari. Daca ciocanul costa cu 1 dolar mai mult decat cuiul, care este pretul cuiului?
De ce intreaba asta: Deja calculezi si nu intelegi prea bine rostul unei astfel de intrebari. Insa, spune acelasi Zwelling, prin intermediul acesteia poate vedea daca candidatul se gandeste la raspuns si nu il da pe cel evident de 10 centi. Acesta ar prefera candidatii care nu erau buni la matematica, pentru ca ei se gandesc cu adevarat, cei buni aruncandu-se siguri pe raspunsul evident. Corect este ca un cui costa 5 centi. Nu ma credeti, calculati!
Ce trebuie sa stii: Intrebarile aiurea, cum sunt cele de matematica in zbor, pot bruia oamenii si ii pot speria la inceput. Este indicat sa incepi cu intrebarile de relaxare, iar mai apoi sa continui cu acestea.
 
3. Intrebare: Daca ai putea sa ai superputere, care ar fi aceea?
De ce intreaba asta: O astfel de intrebare in afara jobului te ajuta sa scoti la lumina trasaturi ascunse ale candidatilor, spune Anthony Smith, director executiv si fondator Insightly. Important la aceasta intrebare este cum raspunde persoana in cauza, nu raspunsul. Smith spune ca prefera oamenii care raspund cu entuziasm, nu pe cei care dau din umeri si tac, pentru ca aceia vor fi o potrivire culturala mai buna pentru companie.
Ce trebuie sa stii: Este ciudata o tranzitie legata de un job la intrebari care nu au treaba cu asta. Este indicat sa ramai cu intrebarile deschise, care fluidizeaza dialogul.
 


Tags: interviu de angajareintrebari interviuintrebari capcana

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.83 din 5 - 6 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]