Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Motivul pentru care romanii se tem sa inceapa o afacere

de Idei de afaceri 25 Oct. 2016 8504
2.9 din 5 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

EY Romania a realizat un studiu numit "Barometrul antreprenoriatului romanesc", care masoara perceptiile oamenilor de afaceri romani in privinta a cinci piloni fundamentali pentru dezvoltarea antreprenoriatului: accesul la finantare, reglementarea si impozitarea, cultura antreprenoriala, educatia si sprijinul coordonat oferit de asociatii specializate in sustinerea antreprenoriatului. Asadar, conform cercetarii, frica de esec este unul dintre cele mai importante obstacole pentru dezvoltarea antreprenoriatului in Romania.

Antreprenorii romani percep o imbunatatire vizibila a modului in care societatea sustine initiativa privata si antreprenoriatul. Astfel, perceptia negativa fata de antreprenori a scazut de la 59% in 2014, la 46% in 2015 si 35% in 2016, conform Barometrului antreprenoriatului romanesc 2016.

Schimbarea de perceptie din ultimii ani poate fi pusa pe seama cresterii exponentiale a vizibilitatii antreprenorilor in mass media, prin expunerea povestilor lor de succes, fie ca a fost vorba despre antreprenori cu afaceri mature sau start-up-uri. Acest tip de expunere este unul dintre cei mai eficienti factori de favorabilizare a societatii in alegerea caii antreprenoriale. In acelasi timp, initiativele de sprijinire a antreprenoriatului s-au inmultit si ele, de la hub-uri si spatii comune de lucru pentru start-up-uri, pana la programe de mentorat, cursuri si ateliere de antreprenoriat.

In ciuda imbunatatirii perceptiei fata de antreprenori, frica de esec ramane una dintre barierele semnificative pentru abordarea antreprenoriatului in Romania.

Punand in oglinda raspunsurile antreprenorilor maturi, cu cele ale antreprenorilor respondenti in cadrul Barometrului afacerilor de tip start-up din Romania 2016 si cele ale studentilor din Barometrul culturii si educatiei antreprenoriale in randul studentilor 2014, se observa ca antreprenorii maturi sunt cei mai optimisti. Astfel, 30% dintre antreprenorii cu afaceri mature cred ca esecul in afaceri este un prilej de invatare sau ca nu are niciun impact asupra viitoarelor proiecte de afaceri, fata de 23% dintre antreprenorii de start-up si 28% dintre studenti.

Unul din trei antreprenori romani are ca model un om de afaceri strain

41% dintre antreprenori sunt inspirati in primul rand de un antreprenor roman de succes in activitatea lor ca oameni de afaceri, dar procentele sunt foarte fragmentate intre antreprenorii nominalizati. Singurul antreprenor roman care se distanteaza in preferinte este Ion Tiriac. Aproape unul din cinci antreprenori il percep ca pe un model de urmat in business.

Un procent foarte mare (20%) indica faptul ca nu au un antreprenor pe care sa il urmeze ca model, in timp ce 35% au ca inspiratie afacerea unui om de afaceri strain. Steve Jobs si Bill Gates sunt preferatii oamenilor de afaceri respondenti in cadrul Barometrului antreprenoriatului romanesc 2016. Prin comparatie, cei mai multi antreprenori de start-up se simt inspirati de modele de afaceri din strainatate, 46% dintre ei indicand un antreprenor strain ca inspiratie pentru afacerea lui.



Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: afacere maturastart-upmodele de afaceriantreprenoriatesec

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 2.9 din 5 - 5 voturi.

Articole conexe

3 greseli ale unui start-up, remarcate de Mike Parsons

de Idei de afaceri
23 Iun 2016
In ultimele 6 luni, in randul companiilor aflate la inceput de drum, s-a facut remarcat un trend: se acorda o atentie mai mare produsului unui...

4 moduri de a supravietui si a avea succes intr-un start-up

de Anca Raileanu
02 Mar 2015
Ca unul dintre primii 20 de angajati ai companiei in care lucrez astazi, stiu din proprie experienta cat de greu, dar si cat de plin de satisfactii...

Cele patru E-uri care conduc catre un antreprenoriat exceptional

de Alexandra Popescu
04 Sep 2014
Urmatoarea idee geniala a unui antrepenor este importanta, insa este nevoie si de multi oameni care sa o accepte. Creativitatea este importanta, insa...

Are start-up-ul tau o strategie?

de Alexandra Popescu
06 Iun 2014
Conceptul de strategie este adesea folosit in afaceri, insa este slab inteles. Mai mult, strategia unei companii mari nu este acelasi lucru cu...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]