Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Strategii utilizate in gestionarea conflictelor

de Andreea Rada 03 Iun. 2011 6129
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Teoria si practica managerilor au evidentiat aparitia unei serii de strategii care ne pot fi de folos in solutionarea situatiilor conflictuale.

• Strategia orientata spre ocolire



Aceasta strategie se caracterizeaza prin faptul ca desi partile recunosc existenta conflictelor, nu doresc sa se confrunte. Asta inseamna ca sunt conflicte care pot fi tinute sub control prin ignorare.

Daca partile dau dovada de o cooperare redusa atunci pot aparea frustrari, de aceea aceasta strategie este recomandata acelor persoane care nu au suficienta incredere in fortele proprii.

Evitarea conflictului este uneori un raspuns intelept, mai ales cand vorbim de acele conflicte minuscule care nu fac altceva decat sa agite spiritele fara folos. Poate fi considerata modalitate diplomata de a evita discutii neplacute. Este, de asemenea, o strategie limitata.

• Strategia orientata spre acomodare

In acest tip de solutionare a conflictelor, una dintre parti, sau chiar ambele, actioneaza spre satisfacerea nevoilor celorlalti decat spre impunerea propriului punct de vedere.

Managerii devin mai cooperanti si sunt dispusi sa renunte la propriile interese pentru a pastra armonia si stabilitatea, valori foarte importante in cadrul unei companii. Aceasta este o modalitate de protejare a relatiilor dintre parti.

• Strategia orientata spre competitie

Aceasta strategie este in opozitie directa cu cea anterioara. In situatia de fata se tinde spre o maximizare a impunerii interesului propriu si se minimizeaza cooperarea. Aceasta este o strategie de tip castig-pierdere.

Aceasta strategie reprezinta un mod de abordare a conflictului orientat spre putere. Se foloseste orice fel de putere pentru a se apara pozitia considerata corecta sau castigatoare.

• Strategia orientata spre compromis

Aceasta strategie duce de obicei la un castig redus si o pierdere limitata, din toate punctele de vedere. Are ca obiectiv gasirea unor solutii reciproc avantajoase si in general ambele parti vor pleca cu interese nesatisfacute in aceeasi proportie.

• Strategia orientata spre colaborare
 
Aceasta strategie are in vedere solutionarea conflictelor prin mentinerea relatiilor interpersonale intre parti si asigurarea acestora ca isi vor atinge scopurile in mod pasnic. In mod obisnuit partile accepta un dialog si vad conflictul ca pe o provocare care asteapta sa fie solutionata.

Niciuna dintre strategiile de mai sus nu este superioara, ele sunt aplicate in functie de situatia data.


 



Tags: strategii de negocieresituatie win-wincolaborarecompromis

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]