Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afacerea cu ceramica neagra produsa in tara noastra

de Mihnea Dobre 20 Ian. 2011 4608
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Comuna suceveana Marginea este cunoscuta atat in Romania, cat si in alte tari din Europa ca fiind un centru important de producere a ceramicii negre. Aici sunt pastrate traditii stravechi de modelare a lutului in scopul fabricarii vaselor pentru gatit sau a celor cu rol ornamental.

Ceramica de Marginea este unica prin culoarea neagra obtinuta in urma procesului de ardere in cuptor a vaselor in forma finala. Vasele sunt cumparate atat de localnici, cat si de turisti, acestia fiind cei care aduc profitul cel mai mare celor care realizeaza aceste vase sub diferite forme si cu modele traditionale.

Ceramica neagra a fost pentru prima oara identificata in cadrul culturii Horodistea-Floresti si are o vechime care dateaza inca din neolitic. Perioada care i-a adus o dezvoltare semnificativa a fost intre secolele XII-XVII atunci cand ceramica neagra a devenit din ce in ce mai folosita, mai ales in nordul Moldovei.

Centrul de olarie neagra de la Marginea foloseste si in prezent tehnica veche de ardere inabusita si de ornamentare, prin lustruirea cu o piatra de rau. Valoarea ceramicii negre consta si in forma data acestor obiecte de catre cei care le modeleaza. Atelierul si-a deschis portile si pentru turisti prin prezentarea intregului proces de obtinere a ceramicii : pregatirea lutului, prelucrarea la roata olarului, uscarea, decorarea si arderea ceramicii in cuptoare.

Exista insa si multi intreprinzatori care au apelat la mijloace moderne de creare in serie a unor astfel de vase, folosind doar modelele traditionale, nu si metoda de producere straveche. Aceste vase sunt cel mai adesea vandute in cadrul targurilor traditionale si mestesugaresti organizate saptamanal in tara.



Tags: vase ceramicaproductiemarginea

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]