Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Anul acesta incep lucrarile la Bursa de peste din Tulcea

de Marian Curelaru 24 Feb. 2014 2513
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
67% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
35% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
47% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) a incheiat 15 parteneriate cu proprietarii cherhanalelor din Delta Dunarii pentru a realiza Bursa de peste, proiect anuntat de autoritatile tulcene de peste opt ani.

Bursa de Peste din Tulcea va concentra oferta de produse pescaresti provenite din zona Deltei Dunarii si a Marii Negre, prin cele 14 puncte de colectare apartinand Bursei, unde asociatiile de pescari si pescarii profesionisti din aria Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii vor avea obligatia sa transporte pestele capturat.

Se creeaza astfel posibilitatea comercializarii pestelui direct prin Bursa de Peste, unde pretul se stabileste in mod transparent, ceea ce va contribui la reducerea pescuitului ilegal si la eliminarea verigii intermediare reprezentate de speculanti. La randul lor, cumparatorii vor beneficia de produse comercializate in conditii optime de igiena si conservare.

"Avem garantia ca terenul din orasul Tulcea, alocat initial pentru punerea in practica a proiectului, este liber de sarcini si poate fi utilizat. Speram ca in cel mai scurt timp sa inceapa licitatiile si sa nu pierdem nicio zi in defavoarea comunitatilor de pescari", a declarat presedintele Consiliului Judetean, Horia Teodorescu.

La randul sau, directorul general al Autoritatii de Management a Programului Operational pentru Pescuit, Ciceronis Cumpanasoiu, a declarat ca ANPA, una din institutiile care au initiat proiectul, a facut deja primele solicitari de fonduri. "In cel mai scurt timp, sumele necesare vor fi virate in contul ANPA pentru a se incepe licitatiile", a mentionat Cumpanasoiu.

ANPA a inceput elaborarea caietelor de sarcini necesare organizarii licitatiilor din cadrul proiectului privind realizarea Bursei de peste la Tulcea. "Am incheiat deja circa 15 acorduri cu proprietarii unor cherhanale pentru punerea in practica a proiectului Bursa de peste. Prin proiect se va construi o noua cherhana la Chilia Veche, iar toate aceste unitati vor fi conectate la sistemul IT care va avea sediul la Tulcea", a precizat presedintele ANPA, Cristi Gherghisan.

Primul act necesar realizarii Bursei de peste la Tulcea a fost aprobat in luna decembrie a anului 2006 de catre Consiliul local al municipiului Tulcea, care ulterior a refuzat prelungirea acestuia din cauza ca proiectul nu s-a materializat. Bugetul initial al investitiei a fost estimat la circa 17 milioane de euro, insa proiectul a fost redimensionat astfel incat valoarea totala a acestuia este acum de circa 5 milioane de euro, suma alocata integral prin Programul Operational pentru Pescuit.

La ora actuala, in Romania exista circa 1.500 de pescari autorizati in Delta Dunarii, 1.000 la Marea Neagra si aproximativ 800 pe Dunare.


Tags: pisciculturatulceabursa de pestefinantare europeana

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]