Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Banatenii vor sa revitalizeze programul "Soba de la drum"

de Marian Curelaru 28 Ian. 2014 2968
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Autoritatile locale din Caras Severin isi propun sa sprijine revitalizarea unui program in turism care vine in sprijinul banatenilor din zona rurala, informeaza publicatia "Caras Online".

Cu aproape zece ani in urma, la propunerea Asociatiei Nationale pentru Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), Ministerul Turismului a lansat un program pentru zona Banat denumit "Soba de la drum", prin care cetatenii din zona rurala care practicau agricultura de semi-subzistenta puteau sa-si sporeasca veniturile oferind spre inchiriere, in scop turistic, camera pentru oaspeti, iar turistii puteau lua contact direct cu traditiile, obiceiurile culinare si viata in mediul rural.

"Banatenii de la munte au ceea ce se cheama in limbaj regional 'soba de la drum', adica o camera pentru oaspeti impodobita traditional si care este rar folosita. Astfel, aceasta camera poate deveni structura de primire turistica cu facilitati de pensiune, si care va fi clasificata de catre proprietarul inregistrat ca persoana fizica autorizata sau intreprindere individuala, in atentia ministerului de resort existand intentia de clasificare a unor pensiuni drept case traditionale", preciza la vremea respectiva Daniel Afilon Latcu, initiatorul proiectului.

Programul s-a bucurat de succes atata vreme cat impozitarea activitatii era modica si nu depindea de numarul de turisti care innoptau in casa proprietarului.

In 2011, legislatia a fost insa modificata, toti proprietarii care inchiriaza intre 1 si 5 camere fiind obligati sa se inregistreze ca societati comerciale sau persoane fizice autorizate, si abia apoi sa ceara clasificarea din partea ministerului de resort. Fara sa se refere la pensiuni, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si Ministerul Finantelor Publice au creat impreuna un ordin pentru "norma anuala de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat in scop turistic situata in locuinta proprietate personala".

Potentialii beneficiarii ai noii reglementari au fost probabil speriati de precizarile birocratice privind inregistrarea legala si impozitarea activitatii, iar abia de curand au aparut initiative de popularizare a prevederilor legale si a posibilelor sale beneficii.

"Am luat legatura cu primarii din localitatile rurale si nu numai, pentru a le explica celor mai instariti, care si-au pus casa oarecum la punct, ca pot sa castige niste bani pe care sa-i investeasca si, incet-incet sa-si deschida o adevarata afacere in turismul carasean", a declarat Florin Stoichescu, seful Serviciului Promovare Turism din cadrul Consiliului Judetean. "Este vorba despre capacitati de cazare de pana la cinci camere oferite turistilor pe o perioada cuprinsa intre 24 de ore si 30 de zile. Conditiile impuse tin de bunul simt – dotari cu apa, incalzire, lumina si completarea fisei de capacitate cazare. Nu mai este nevoie de avize si de autorizatii speciale. Si acest lucru poate duce la dezvoltarea unui alt segment turistic in Caras-Severin, bazat pe ospitalitatea carasenilor", a precizat oficialul carasean.


Tags: turismindustria ospitalitatiiprogramebanatsoba de la drumantrec

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Afaceri destinate pasionatilor de turism

de Camelia Diaconu
04 Feb 2020
Industria turismului este intens dezvoltata si promovata in orice perioada a anului. Iar daca iti place sa calatoresti si sa te bucuri de cat mai...

Idei de afaceri in turism

de Camelia Diaconu
24 Oct 2019
Cu totii ne planificam concediile cu multe luni inainte, tocmai pentru a beneficia de cele mai bune oferte in destinatiile pe care vrem sa le vedem....

Gastroturim sau safari apicol - afaceri noi in domeniul turismului

de Idei de afaceri
12 Sep 2014
Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Salaj Plus a realizat o harta turistica a judetului Salaj in care a inclus cateva propuneri interesante...

Programe pentru promovarea produselor agricole in UE

de Marian Curelaru
29 Apr 2014
Potrivit informatiilor publicate pe site-ul MADR, organizatiile profesionale si interprofesionale interesate trebuiau sa transmita Ministerului...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]