Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cea mai avantajoasa forma de societate pentru tineri: SRL-D

de Marian Curelaru 20 Feb. 2014 14370
4.16 din 22 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Daca ai pana in 35 de ani si nu ai avut nici o afacere pe numele tau, iti poti infiinta gratis o societate (SRL-D) si timp de trei ani nu platesti contributiile la asigurari sociale datorate de angajator catre stat, pentru cel mult patru dintre angajatii tai. Scutirile de acest fel sunt valabile timp de trei ani de la data infiintarii firmei, mai exact, pana la 31 decembrie a anului in care firma implineste trei ani de la infiintare.

Desi initial statul decisese ca acest program care sprijina tinerii debutanti in afaceri sa se incheie in 2013, guvernul a dat anul trecut o hotarare prin care a prelungit programul pana in 2020.

Intreprinzatorii de pana in 35 de ani pot sa ceara de la stat sprijin pentru crearea de microintreprinderi, numite SRL-D, pentru a fi deosebite de celelalte firme nou-infiintate, D-ul din denumire provenind de la "debutant". Tinerii care aleg sa isi infiinteze acest gen de societati nu platesc nici un ban pentru infiintare in timp ce pentru o societate normala se achita la Registrul Comertului taxe de 470 de lei pentru un SRL, daca detinatorii vin cu actele facute, sau 870 de lei, daca documentele sunt realizate de angajatii Oficiului Registrului Comertului.

Alte facilitati

Un alt avantaj consta intr-un imprumut nerambursabil in valoare de 10.000 de euro. Tinerii care doresc sa aplice pentru cei 10.000 de euro trebuie sa isi depuna online planul de afaceri, la Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) si tot acolo va fi si analizat. Conteaza foarte mult ideea de afaceri si planul efectiv prin care tanarul beneficiar doreste sa dezvolte businessul. Cei care doresc sa beneficieze de pana la 10.000 de euro trebuie sa contribuie cu o suma egala din banii proprii sau din surse atrase de la banci.

Daca tanarul vrea sa contracteze credit la banca, Fondului National de Garantare al Creditelor pentru IMM ii garanteaza pentru 80% din imprumut si nu mai mult de 80.000 de euro, pentru fiecare SRL-D..

SRL-D beneficiaza de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru maxim 4 salariati angajati pe perioada nedeterminata. Cota de contributie a angajatorului la asigurarile sociale (pensii) este de 20,8% din venitul salarial al angajatului. Scutirea respectiva pentru fiecare salariat se acorda doar pentru veniturile salariale lunare, care nu depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior, ceea ce este o suma destul de mare. Pentru anul 2013, acest salariu mediu a fost de 2.223 de lei.

Fondatorii SRL-D-urilor vor putea beneficia de alocatii financiare nerambursabile. Aceste sume reprezinta maxim 50% din valoarea totala a proiectului de investitii.

Conditii

Pentru a beneficia de facilitatile oferite de acest program tinerii intreprinzatori:
- trebuie sa aiba varsta sub 35 de ani;
- trebuie sa fie debutanti in afaceri si sa nu detina calitatea de asociat sau actionar in vreo intreprindere;
- trebuie sa aleaga pentru denumirea firmei o combinatie a unei denumiri proprii cu abrevierea S.R.L.-D. (societate cu raspundere limitata-debutant);
- trebuie sa reinvesteasca cel putin 50% din profitul obtinut in anul precedent;
- trebuie sa angajeze macar 2 angajati in momentul obtinerii ajutorului de stat;
- vor infiinta SRL-D-ul individual (asociat unic) sau impreuna cu maxim 5 persoane (toti asociatii fiind intreprinzatori debutanti in lumea afacerilor);
- trebuie sa aleaga ca obiectul de activitate maxim 5 grupe de activitati din lista codurilor CAEN (exceptii fiind activitatile urmatoare: tranzactii imobiliare, activitati excluse de normele europene pentru care se pot obtine ajutoare de la stat, productie sau comercializare de tutun, alcool, armament, explozibil, munitii sau alte substante aflate sub control national, intermedieri financiare si asigurari respectiv activitati de jocuri de noroc si pariuri).

Ce afaceri au ales tinerii antreprenori debutanti

Conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) de la sfarsitul anului trecut, 540 de SRL-Debutant infiintate au ca obiect de activitate intretinerea si repararea autovehiculelor. Acest numar reprezinta 5% din numarul total de circa 11.000 de firme SRL-D infiintate.

Pe locul al doilea in topul celor mai atractive domenii de activitate pentru tinerii intreprinzatori care isi incep prima afacere se afla lucrarile de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. 454 de SRL-D-uri care s-au infiintat pana pe 31 decembrie 2013 au acest obiect de activitate.

Un alt domeniu vazut ca avand potential este cel al restaurantelor, 405 de firme infiintate in cadrul facilitatii guvernamentale pentru tineri alegand sa desfasoare aceasta activitate. Transporturile rutiere de marfuri se situeaza pe pozitia a patra in acest clasament, cu 373 de SRL-D-uri infiintate. Urmeaza pe pozitia a cincea comertul cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau pe internet, cu 341 de firme. Preferinta pentru acest domeniu este un indicator al apetentei tinerilor intreprinzatori pentru magazinele online.

Alte domenii de interes pentru primele afaceri ale tinerilor sunt coafura si alte activitati de infrumusetare (337 SRL-D), fabricarea painii, fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie (328), dar si comertul cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun (328).

In top 10 domenii de activitate preferate de tineri mai intra activitati de consultanta pentru afaceri si management (316 firme) si, la mare distanta, baruri si alte activitati de servire a bauturilor (198).


Tags: srl-ddebutantitineriprogramavantajecreditegarantii

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.16 din 5 - 22 voturi.

Articole conexe

Inteligenta artificiala generativa aduce avantaje. Ce parere au companiile?

de Bianca Tila
20 Sep 2023
Trei sferturi dintre companii (75%) considera ca organizatia cu cea mai avansata inteligenta artificiala generativa va avea un avantaj competitiv....

Romanii pot accesa o noua transa a Programului Tezaur. Dobanzile vor fi de pana la 7,20% pe an

de Bianca Tila
23 Aug 2023
Romanii pot accesa o noua transa de titluri Tezaur, incepand de astazi, cu maturitati de 1 an si 3 ani, cu dobanzi anuale de 6,30% si 7,20%, potrivit...

Samsung lanseaza un nou program in Europa, Self Repair

de Bianca Tila
20 Iun 2023
Samsung lanseaza programul "self repair" in Europa. Cu ajutorul acestuia, utilizatorii pot incerca sa-si repare singuri dispozitivele stricate....

Avantajele investitiei intr-o afacere cu flori in ghiveci

de Idei de afaceri
20 Oct 2023
Afacerile includ investitii importante, insa nu doar sumele trebuie luate in calcul. Atunci cand vrei sa investesti intr-o afacere, cu flori in...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]