Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Colectarea deseurilor din plastic: o afacere banoasa!

de Idei de afaceri 01 Dec. 2023 125493
Colectarea deseurilor din plastic: o afacere banoasa!
4.11 din 912 voturi
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Legislatia privind gestionarea deseurilor este extrem de complexa. Ea este elaborata la nivel strategic prin mai multe directive europene si 'tradusa' in Romania prin cateva zeci de legi, hotarari de guvern si ordine de ministru. Colectarea selectiva a deseurilor este obligatorie. Asadar, o idee buna in acest sens este sa infiintam un centru de colectare si reciclare a ambalajelor din plastic!

Aruncati o sticla din plastic la cos? PET-ul constituie deseu, deci sunteti producator de deseuri. Iar in aceasta calitate aveti numeroase obligatii instituite de o legislatie foarte stufoasa, care sanctioneaza neregulile in domeniu cu amenzi de pana la 40.000 de lei.

Legislatia privind gestionarea deseurilor s-a modificat substantial! Intreaga anexa privind metodologia prevazuta in Ordinul nr. 578/2006 a fost inlocuita cu metodologia prevazuta in noul Ordin nr. 1503/2017. Metodologia stabileste modul de calcul al contributiilor, taxelor, penalitatilor si altor sume pe care contribuabilii/platitorii trebuie sa le declare si sa le plateasca la Fondul pentru mediu.

Metodologia se va aplica de catre contribuabilii/platitorii, persoane fizice si persoane juridice, care datoreaza contributii, taxe, penalitati si alte sume.

Pentru a va face o idee mai clara despre ce volum de peturi si ambalaje din plastic se poate vorbi in intreaga lume, atunci trebuie sa amintim de “monstrul din Pacific”. Acesta este o insula plutitoare, aflata intre Hawaii si California, este compusa din pungi, cutii si sticle din plastic. Este mai mare decat suprafata Frantei, otraveste apele si fauna oceanica si s-a format in decursul a peste o jumatate de secol.

Peturile si deseurile din plastic colectate in centre au diverse surse de provenienta. Acestea pot proveni de la restaurante sau de la persoane fizice care recicleaza, dar cele mai multe provin de la oamenii care fac curat prin cartiere si piete urbane si care pot colecta pana la cateva zeci de kilograme zilnic.

Ambalajele din plastic, odata ajunse in depozit, urmeaza a fi sortate iar apoi presate sub forma de baloti pentru a economisi spatiu si implicit cheltuiala cu transportul acestora catre firma de reciclare propriu-zisa.

Dupa parcurgerea etapelor de colectare, sortare si presare, balotii de plastic se vor trimite la firmele specializate in reciclarea finita a deseurilor din plastic. In Romania exista astfel de unitati in diverse zone ale tarii.

Colectarea PET-urilor - investitia minima este 10.000 euro

Pentru demararea afacerii aveti nevoie de 10.000 de euro, bani necesari cumpararii unei prese, a unei masini pentru transport, pentru inchirierea spatiului de desfasurare a activitatii, si pentru rulaj in prima perioada.

La achizitionarea unui kilogram de ambalaje de plastic se achita aproximativ 0,8 lei, iar la vanzarea catre firma de reciclare finita pretul este de 1,4 lei/kg. Profitul se ridica la 25 % din cifra de afaceri. Pe parcursul unei luni achizitionati in medie 15 tone de mase plastice, in functie de zona unde este amplast depozitul de colectare. Profitul poate ajunge la 5000 de euro si, nefiind o afacere sezoniera, puteti conta pe acesti bani lunar!

Colectarea deseurilor din plastic - povestea unui antreprenor din Arad

Ideea de a lansa o afacere bazata pe reciclarea PET-urilor i-a venit lui Dan Dobre in urma cu cativa ani, in urma calatoriilor sale in Occident, impresionat de sistemul de colectare selectiva a deseurilor din tarile vizitate. Intors in tara, a decis sa infiinteze o firma axata in special pe reciclarea sticlelor de plastic.

Potentialul acestei piete este destul de mare, iar pentru inceput a investit intr-un utilaj necesar presarii PET-urilor care a costat 7.000 de euro.

Aradeanul spune ca secretul succesului consta in modul de organizare a afacerii, incepand de la colectare, depozitare, sortare si livrarea finala.

Daca doriti sa demarati o afacere in domeniu trebuie sa stiti ca pentru asigurarea unor volume ridicate este necesar sa incheiati contracte cu firmele de salubritate si sa colectati PET-urilor direct de la sursele mari generatoare de sticle de plastic, cum sunt restaurantele, barurile.



Idei de afaceride Idei de afaceri
Redactia Idei de afaceri este formata dintr-un colectiv de 3 autori cu experienta in domeniile care formeaza intreaga sfera a lumii afacerilor. Ei va livreaza cele mai importante si relevante noutati.

Tags: afaceri reciclaregestionarea deseurilorcolectare deseuriambalaje plasticafacere banoasa

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.11 din 5 - 912 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]