Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultura de sparanghel - afacere care iti poate aduce un profit urias

de Camelia Diaconu 23 Apr. 2020 6542
3.91 din 23 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Sparanghelul este cultivat inca din zona Mediteranei, in Egiptul antic si inca de pe atunci este cunoscut sub denumirea de hrana regilor. Are o multime de proprietati pentru sanatate, iar o afacere care sa aiba in prim plan o cultura de sparanghel poate avea un profit urias. Iata ce trebuie sa stii!

Afacere cu sparanghel - profit si investitii
 

Sparanghelul crescut 100% natural poate fi afacerea tuturor timpurilor. Fara erbicide sau alte tratamente daunatoare, calitatea produsului este net superioara fata de alte produse pe care la gasesti pe piata. Tot calitatea naturala te poate ajuta sa obtii un profit mai mare, spre deosebire de cantitate.
 
Din punct de vedere financiar, cultura de sparanghel nu inseamna eforturi mari financiare. Un singur hectar de sparanghel, o cultura care sa contina toate nevoile de ingrijire poate, in 4 ani, sa duca profitul la patru ori mai mult decat investitia initiala. Investitita este mai mare daca nu detii terenul si trebuie sa il cumperi, insa daca esti proprietarul unui teren, atunci costul este cu mult mai mic. Vorbim despre un teren de 4.000 poate 5.000 de metri.
 
O cultura de sparanghel nu este nici foarte greu de intretinut deoarece planta nu este pretentioasa. In fiecare primavara se discuieste terenul si se fac biloane. Pentru sparanghelul verde se fac biloane mai mici, decat in cazul sparanghelului alb. Bilioanele se pot face cu sapa sau cu motosapa, care aduna pamantul si, printre randuri cu ajutorul unei freze, se elimina buruienile.  Prinderea sparanghelului se poate face din mai multe sortimente de seminte sau chiar din radacina.
 
Este o problema cu daunatorii, gandacul sparaghelului, care pot ajunge sa manance plantele. Pentru a nu folosi erbicide este nevoie sa il inlaturi manual, zilnic. Norocul cel mai mare este faptul ca sparanghelul este o planta rezistenta si nu are daunatori foarte multi. O recolta de sparanghel poate aduce castiguri semnificative, daca este ingrijit corespunzator. Kilogramul de sparanghel poate ajunge si la suma de 50 de lei in Romania, insa in Occident se poate vinde cu mult mai mult de atat. Poti face un contract cu marile magazine care comercializeaza sparanghel, asigurandu-le o cantitate saptamanala, lunara.
 
Este considerata o afacere de viitor deoarece consumul de sparanghel a crescut tot mai mult in Romania. Din cauza faptului ca nu sunt foarte multe persoane care sa produca aici sparanghel, marile magazine sunt nevoite sa importe produsul din alte zone. Piata de desfacere poate fi una usor accesibila multor persoane si mai ales poate fi foarte avantajoasa din punct de vedere financiar. 

afacere sparanghel
jcomp / Freepik


Afacere cu sparanghel - cultura de nisa si profituri neasteptate

 
Conform romanilor care deja au investitii in aceasta zona, sparanghelul cultivat bio cu certificare in acest sens este cel mai profitabil. Calitatea, in acest caz, conteaza mai mult decat cantitatea.
 
Cum aceasta cultura este una curata, intretinuta cu grija si lipsita de daunatori, se pot accesa fonduri europene nerambursabile si se pot obtine decontari mai mari de la statul roman. 
 
Infiintarea unei culturi de sparanghel costa sesizabil mai mult decat o cultura conventionala de tipul graului sau porumbului. In mod normal, pentru o cultura de sparanghel intinsa pe un hectar, investitia se poate ridica si la 25.000 euro, insa in doar patru ani, profitul poate fi si de patru ori mai mare decat investitia initiala.
 
In ciuda aparentelor, o cultura de sparanghel nu este foarte greu de intretinut iar planta in sine nu este pretentioasa. Astfel, o cultura intinsa pe aproximativ un hectar nu necesita interventii extraordinare si poate fi administrata foarte usor, de doar cateva persoane.
 
Totusi, in cazul unei culturi bio precum cea la care am facut referire mai sus, situatia este usor diferita. Pentru ca nu doreste sa aplice vreun tratament pe cultura sa, agricultorul este nevoit sa aloce mult mai mult timp plivitului si este nevoit sa inlature manual daunatorii.
 
"O mare problema la sparanghel este cu daunatorii care mananca planta. Mai este si un gandac –gandacul sparanghelului – care este destul de daunator. Pentru a-l starpi, la o cultura bio trebuie sa-l inlaturi manual si sa-l aduni cum se aduna la cartofi inainte. Asta daca nu vrei sa stropesti. Am avut probleme cu acesti gandaci si trebuie inlaturat zilnic. Nu am inregistrat pierderi pentru ca am reusit sa-l starpesc. In general, sparanghelul e rezistent si nu are daunatori foarte multi", spune un fermier.
 
Consumul de sparanghel in Romania a crescut extrem de mult in ultimii ani si din cauza faptului ca nu exista o productie autohtona suficienta pentru aceasta planta, comerciantii sunt nevoiti sa importe cea mai mare parte a produselor. De aceea, infiintarea unei culturi de sparanghel in tara noastra poate fi o idee foarte buna si ne poate da acces rapid la o piata de desfacere extrem de avantajoasa.
 
Cunoscut si  sub denumirea de "hrana regilor", sparanghelul a fost cultivat inca din cele mai vechi timpuri in zona Mediteranei si in Egiptul antic, datorita proprietatilor sale unice si a gustului deosebit.
 

Afacere cu sparanghel - reguli de retinut la cultivare

 
Inainte de a incepe o cultura de sparanghel, trebuie sa ne asiguram ca ii putem oferi conditiile necesare. In primul rand, va trebui sa avem un interval destul de larg de lumina/soare pentru dezvoltarea optima a plantelor.
 
Apoi, trebuie sa evitam cat mai mult terenurile care retin apa. Un alt aspect demn de mentionat este faptul ca o cultura de sparanghel are sanse mari sa se dezvolte bine pe soluri nisipoase. Atentie trebuie acordata si nivelului de pH, care ar trebui sa fie cuprins intre 5,6 si 7,4. Datorita radacinilor lungi, care ajung deseori si la 1m, cultura sparanghelului nu are nevoie de o irigare prea deasa.
 
Cel mai important moment al culturii de sparanghel este fara indoiala infiintarea propriu-zisa a plantatiei. Cel mai indicat este sa facem o aratura destul de adanca, inca din toamna. Apoi, din martie, cand incepe vremea sa se mai incalzeasca, vom marunti cat mai bine terenul. Santurile se pot executa la o distanta de 1,4 m distanta intre ele, si cu o adancime de circa 30 cm.
 
"Intr-un metru eu am pus cam 4 maxim 5 radacini. Vom astupa doar radacina, apoi, cu fiecare interventie in camp, mai adaugam pamant in sant. Putem avea cam 5-10 tije dintr-o singura radacina. Este foarte important ca in primul an de plantare sa ne asiguram ca avem o cultura ingrijita, adica fara buruieni. In primul an, vom face taieri si nu vom recolta. In cel de-al doilea an, vom avea un sparanghel cu o inaltime de aproape 1,5-1,7 m", spune un agricultor.

afacere sparanghel
jcomp / Freepik

Costurile pentru infiintare unei hectar cu sparanghel pot ajunge si pana la 10.000 de euro, insa pentru sortimentul bio suma poate chiar sa se dubleze. Un ha de sparanghel se traduce, in conditii normale, in 4 tone de produs recoltat. Pe piata din Romania acesta se vinde cu 35-50 lei/kg.
 
Sparanghelul ramane o planta deosebit de sanatoasa, recunoscuta pentru numeroasele sale vitamine si dorita mai ales de cei care vor sa scape de kilogramele in plus. In ceea ce priveste cultura de sparanghel din Romania, aceasta se mentine momentan pe suprafete mai reduse, insa, in ultima perioada, tot mai multi cultivatori au inceput sa incerce si aceasta planta. Prin urmare, ramane o idee de afaceri cel putin interesanta si demna de incercat.



Tags: sparanghelafacere cu sparanghelidei de afacerioportunitati de afaceri

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.91 din 5 - 23 voturi.

Articole conexe

Idei de afaceri pentru vara cu bani putini

de Florin Amariei
10 Iun 2021
Daca vrei sa devii antreprenor si sa incerci sa fii propriul tau sef in aceasta vara, avem cateva idei de afaceri cu bani putini care ti s-ar putea...

Idei de afaceri online profitabile

de Florin Amariei
14 Ian 2021
A fi antreprenor nu e usor, insa exista mai multe idei de afaceri online care pot fi profitabile. Noi am ales cateva si ti le propunem! Poate 2021 e...

Idei de afaceri online pentru 2023

de Idei de afaceri
14 Apr 2023
Romanii cu spirit antreprenorial stiu ca acum este momentul potrivit pentru a pregati o noua strategie de afaceri care sa poata fi fructificata cu...

4 idei de afaceri mici care iti aduc profit

de Florin Amariei
02 Nov 2020
Iti propunem 4 idei de afaceri mici care iti aduc profit suficient pentru a putea reinvesti sa trai din banii castigati pentru o buna perioada de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]