Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce e o idee buna sa-ti faci o microferma de gaini ouatoare ?free range?

de Liliana Constantin 11 Ian. 2011 16342
4.23 din 11 voturi
RATING UTILIZATORI
37% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
46% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
29% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Deoarece astazi Uniunea Europeana ofera fonduri pentru foarte multe tipuri de afaceri agricole si pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural, multi intreprinzatori au invatat ca folosirea mijloacelor tehnologice moderne duc la o crestere a productivitatii chiar si in conditiile in care spatiul este limitat.

Astfel, o microferma de gaini ouatoare „free range” face ca profitul sa fie mai mare decat in cazul unor ferme traditionale de crestere a gainilor deoarece un astfel de tip de ferma obtine o productivitate ridicata, iar pretul acestor oua este mai mare decat al celor provenite de la gainile crescute in sistemul care foloseste baterii. 

In prezent, dintr-un total de 334.600 tone de oua romanesti, aproximativ 87% sunt obtinute in ferme mai mari de 10.000, iar 13% provin din ferme mai mici de 25 de capete. In cazul fermelor cu efective mai mici de 25 de capete gaini ouatoare, productia este in general pentru autoconsum sau pentru reimprospatarea efectivelor de gaini.

In plus, din totalul fermelor intensiv-industriale in ceea ce priveste sistemul de crestere si exploatare a gainilor, doar un procent de 17% foloseste sistemul de crestere in baterii, iar 83% folosesc cresterea la sol pe asternut permanent.

Cresterea gainilor ouatoare in sistem ecologic prezinta doua posibilitati, iar una dintre acestea este cea in care sistemul de crestere este cel pe asternut permanent cu acces liber in padoc („free range”), iar ouale produse sunt numerotate cu cifra 1.

O astfel de ferma deschisa in Suceava are o capacitate de productie de 600 de capete gaini ouatoare pe serie. Microferma respecta toate reglementarile europene si nationale cu privirea la cresterea gainilor in sistem ecologic. Densitatea pe mp este de maxim 9 gaini ouatoare, iar hranitorile circulare trebuie sa asigure minimum 4 cm/pasare. Cuibarele ar trebui sa asigure spatiul pentru cel mult 7 gaini, iar stinghiile de odihna trebuie sa asigure un spatiu minim de 15 cm pentru fiecare pasare.

In cazul padocului, gainile trebuie sa beneficieze pe durata zilei de posibilitatea permanenta de miscare in aer liber, exceptie facand cazurile in care exista restrictii temporare impuse de autoritatile veterinare sau de vreme. Terenul folosit ca padoc va fi acoperit de vegetatie si nu va face obiectul niciunei alte utilizari, cu exceptia livezilor, a zonelor impadurite sau a pasunilor (aceasta ultima optiune trebuie sa fie autorizata de autoritatile competente).

Toate echipamentele si adaposturile de pasari trebuie sa fie conforme cu prevederile Ordinului nr. 136 din 16 iunie 2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind standardele minime pentru protectia gainilor ouatoare.

Acest sistem „free range” permite oricand trecerea in sistem ecologic deoarece toate cerintele sunt similare. Investitia initiala poate pleca de la 3.000 de euro in functie de numarul de pasari, dar poate sa fie si mai mica mai ales in cazul in care echipamentele si spatiile de crestere sunt amenajate si realizate in regie proprie.
 
Pretul acestor oua obtinute in sistem „free range” este cu cel putin 50% mai mare decat in cazul pasarilor crescute in baterii. Standardele comunitare si sistemul de control obligatoriu garanteaza consumatorilor faptul ca aceste oua sunt obtinute in sistem astfel ca valoarea acestora este mai mare, iar pretul este justificat.



Tags: fermaagriculturagaini

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.23 din 5 - 11 voturi.

Articole conexe

Ferma piscicola. Descrierea concurentei

de Idei de afaceri
26 Feb 2024
Concurenta este formata din concurenti directi primari, concurenti secundari, concurenti indirecti si concurenti potentiali. Toate aceste categorii...

Ferma de ovine: o afacere de viitor, cu fonduri europene

de Alina Constantinescu
18 Sep 2017
Datorita cresterii consumului de produse provenite de la ovine (cas, urda, telemea, carne) in detrimentul celor provenite din import, Vasile Peica...

Ferma de struti - o afacere cu potential mare in 2016

de Alina Constantinescu
21 Oct 2016
Atrasi de veniturile avantajoase obtinute in urma comercializarii carnii si a oualor de strut, Camelia si Landor Mosteanu din comuna valceana Nicolae...

Ferma de caviar in franciza - 15.000 kg / an, prin cofinantare

de Cosmin Enescu
14 Mar 2016
Lasa-te consiliat intr-o afacere foarte profitabila - productia de caviar! O ferma de caviar este o afacere cu foarte mare profitabilitate prin...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]