Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul va garanta investitiile firmelor romanesti in Republica Moldova

de Marian Curelaru 26 Feb. 2014 2468
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Guvernul va garanta investitiile firmelor romanesti in Republica Moldova in proportie de 80%, in limita unui plafon total de un miliard lei pentru acest an, a anuntat premierul Victor Ponta, cu ocazia vizitei sale la Chisinau. El a aratat ca spera astfel sa existe mai multe investitii romanesti in Republica Moldova, care sa ajute la dezvoltarea economica a statului vecin.

Romania va ajuta firmele care vor sa investeasca in Republica Moldova. Guvernul va oferi garantii celor care investesc peste Prut. Este un semnal bun, de sprijin pentru Moldova, dupa ce Chisinaul a parafat Acordul de Asociere la Uniunea Europeana.

Firmele din Romania vor veni cu 20 la suta din necesarul investitiei in Republica Moldova, iar restul de 80 la suta vor putea fi bani imprumutati cu garantii de stat, astfel incat bancile sa nu aiba motiv de refuzare a finantarii.

Plafonul stabilit de Guvern este semnificativ avand in vedere volumele investitiilor romanesti in Republica Moldova. Romania a investit doar 190 de milioane de euro in Moldova in 2012, in scadere fata de 2011, cand volumul a fost de 245 de milioane de dolari.

Oficialii de la Chisinau explicau aceasta depreciere a investitiilor prin decontarea unor datorii de catre firmele cu capital romanesc. O treime din investitii sunt facute in sistemul bancar.

O oportunitate pentru firmele romanesti ar fi participarea la privatizarile pe care moldovenii vor sa le faca. Intr-un efort de a-si echilibra balanta comerciala, Moldova si-a scos la vanzare peste 190 de companii, printre care operatori de telefonie si companii de transporturi.
Oficial, cei mai mari investitori in tara vecina sunt statele europene (peste 53% din stocul investitiilor straine directe), urmate de Rusia si alte tari din CSI (11,5%).

Potrivit datelor Bancii Nationale a Moldovei, Rusia, Olanda si SUA conduc topul investitorilor cu cele mai mari investitii in capitalul social al bancilor, in timp ce alte sectoare (industria prelucratoare, retail, telefonie) au fost dominate de plasatorii de capital din Federatia Rusa, Olanda si SUA in trimestrul doi din 2013. In sectorul bancar cele mai mari investitii au provenit din Italia (circa 80 milioane dolari), Romania (65 milioane dolari) si Franta (circa 40 milioane dolari).


Tags: republica moldovainvestitiigarantii guvernamentalefirme romanesti

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Meta Estate Trust anunta noi investitii

de Bianca Tila
21 Sep 2023
Fondul de investitii Meta Estate Trust anunta vanzarea celor 40% din partile sociale detinute in Redport Properties SRL, dezvoltatorul proiectului...

Piata de investitii imobiliare din Romania si-a dublat tranzactiile

de Bianca Tila
08 Iun 2023
Investitiile imobiliare din Romania au incheiat primul trimestru cu 120 milioane de euro. Fata de primele trei luni ale anului 2022, rezultatul de...

Investitiile pe piata imobiliara din Romania au crescut cu 39%

de Bianca Tila
24 Apr 2023
In Romania, investitiile pe piata imobiliara au depasit 1,26 miliarde de euro, anul trecut. Acest fapt subliniaza un avans de 39% comparativ cu anul...

Ministerul Energiei: Trebuie sa luam in considerare investitii mari in energiile regenerabile

de Bianca Tila
16 Mar 2023
Se vor lua in considerere investitii mari in domeniul energiilor regenerabile. De asemenea, se asteapta ca, in saptamanile urmatoare, sa se semneze...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]