Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pasiune, util si placut - o afacere handmade de succes ...cu lumanari

de Zenobia Badescu 05 Mai. 2015 5168
5 din 7 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Lumanaresele, cum le place sa se autodenumeasca, impartasesc o pasiune comuna pentru aceasta combinatie enigmatica de ceara, fitil, flacara, forma si culoare care nu inseamna doar o lumanare ci este imbinarea dintre util si frumos, este bucurie, lumina, dar, si sarbatoare, sau poate liniste, mistic, reverie, o emotie blanda sau una zglobie. Va spun toate astea pentru ca eu am vazut lumanarile create de lumanarese.

Ruxandra Sana, impreuna cu partenerele sale de business, creaza inca din 2007 lumanari handmade intr-un atelier din Cluj. Iata ce ne povesteste despre businessul ei cu lumanari.

Idei de Afaceri:  Ruxandra, te rog dezvaluie-ne cum a inceput totul?

Ruxandra: Era in 2004, cand Kerzenwelt Donabauer Gmbh cu sediul in Austria, firma cu traditie in producerea  manuala a lumanarilor, detinuta de familia Donabauer, a infiintat o sucursala in Romania. Desi aveam doar 20 de ani si eram inca studenta, am fost angajata de domnul  Donabauer pe postul de manager. Mai mult, eu si o alta angajata am fost trimise la training, la firma mama din Austria unde am invatat tehnicile principale folosite in producerea lumanarilor. Pana in 2007 firma a functionat cu 15 angajati si facea doar exporturi pentru magazinele din Austria.  

La sfarsitul anului s-a decis inchiderea sucursalei din Romania, deoarece vanzarile scadeau si exportul din Romania nu mai era necesar. Tipul de lumanari pe care noi le produceam atunci nu existau in Romania, cultura lumanarilor decorative fiind practic inexistenta in tara noastra. Pe de alta parte, lumanarile devenisera familia mea. Asa ca imi doream foarte mult sa ne facem cunoscuti pe piata interna si impreuna cu Heinz am infiintat firma (Donabauer si Sana ).

Am renuntat la hala de productie, la o mare parte din echipamente si am amenajat un mic atelier unde lumanarile noastre au prins viata. Am investit undeva la 10.000 euro, majoritatea banilor fiind cheltuiti pentru procurarea de forme si matrite pentru lumanari si materia prima.  

Idei de Afaceri:  Lumanarile voastre sunt cu adevarat spectaculoase. Cum au reactionat clientii vostri, atunci in 2007, cand au vazut primele lumanari create de voi?

Ruxandra: Inainte de 2007 romanii cunosteau in special lumanarile lungi de cununie si botez impodobite cu flori naturale, candelele pentru cimitir si lumanarile parfumate. Cam atat reprezentau lumanarile la noi si foarte multe nu s-au schimbat nici in ziua de azi. Noi am incercat sa aducem conceptul lumanarilor la alta dimensiune si a fost destul de greu la inceput sa promovam produsele noastre. Sunt frumoase cand vezi pozele in catalog sau pe site dar cand poti sa le ai in fata ochilor si poti sa le atingi sunt cu adevarat spectaculoase.

Idei de Afaceri:  Ruxandra, cum faceti lumanarile, ce operatii implica?
Ruxandra: Cred ca as putea vorbi cateva ore despre cum se produc lumanarile, acum depinde de fiecare tip de produs in parte. Unele lumanari doar se toarna in forma si sunt aproape gata, altele trec printr-un proces de 3 zile. Lumanarile pe care noi le cream sunt produse exclusiv manual. Pentru topirea parafinei folosim cazane speciale, facute pe comanda, dupa care se aplica tehnici de scufundare in pigmenti sau pictura, modelare, sculptare sau taiere si asta depinde de tipul de produs pe care dorim sa-l realizam.

Desi majoritatea lumanarilor sunt turnate in matrita, fiecare este unicat. Dupa ce aceasta este scoasa din forma mai trebuie curatata si finisata iar pictura care vine pe fiecare lumanare seamana dar nu este identica. Acum ca ne-am mutat intr-un spatiu mai mare l-am compartimentat si adaptat nevoilor specifice productiei de lumanari. Putem executa mai multe operatiuni.

Idei de Afaceri:   Ce tipuri de lumanari handmade realizati?
Ruxandra: Practic noi nu producem doar lumanari ci si obiecte decorative din ceara. Gama de produse pe care o realizam in prezent se extinde undeva la 500 – 700 de modele, de la lumanari de cununie si botez pana la aranjamente, cu farfurie modelata manual din ceara si lumanarea ei. Cream lumanari religioase, icoane din ceara, lumanari in forma de animale, lumanari cu peisaje de Craciun, oua si arnajamente de Paste. In mai si iunie de expemplu au existat parinti dornici sa ofere la serbarile de la gradinita aranjamente cu lumanari personalizate cu grupa din care face parte copilul.

De asemenea, au mai existat fosti elevi care au sarbatorit 10 ani de la absolvirea liceului si au oferit cadouri profesorilor o lumanre personalizata cu scoala si promotia 2002.



Intregul interviu il gasiti in Dosar de afaceri: Lumanaresele si lumea lumanarilor handmade



Tags: afacereafacerilumanarilumanari handmadelumea lumanarilorruxadra sanalumanareselelumanari personalizate

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 7 voturi.

Articole conexe

De ce spalatoria auto self-service este o idee buna de afacere

de Idei de afaceri
01 Mar 2024
Spalatoriile auto self-service reprezinta o oportunitate foarte interesanta de afacere. Afla ce avantaje aduce aceasta optiune, cum sa iti calculezi...

Afaceri in domeniul fast-food. Clientela asigurata 7 zile din 7

de Idei de afaceri
28 Aug 2023
Amplasamentul accesibil, preparatele gustoase si preturile convenabile fac din restaurante o destinatie foarte populara pentru milioane de clienti...

Afacerile cresc in 2023. Piata romaneasca de cafea out of home se ridica la 600 de milioane de euro

de Bianca Tila
27 Iul 2023
Piata romaneasca out of home reprezinta o industrie care se ridica la 600 de milioane de euro. O treime din aceasta suma a fost generata in...

Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule a inregistrat cresteri

de Bianca Tila
17 Mar 2023
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a inregistrat cresteri, pe serie bruta, cu 20%, in luna ianuarie 2023...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]