Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afacere profitabila din cresterea porcilor Mangalita si Bazna

de Zenobia Badescu 31 Mai. 2017 12384
3.61 din 45 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Inginerul agronom Ioan Tataran si sotia sa, profesor Carmen Tataran, sunt crescatori de porci din rasele Mangalita si Bazna. Si-au infiintat o ferma in Lapusel, judet Maramures, in 2009.

„Cresterea porcilor Mangalita si Bazna am inceput-o dupa ce am vazut mai multe ferme de acest tip in Ungaria, amintindu-mi totodata si faptul ca pe vremea copilariei si adolescentei mele cresteam cu parintii aceste rase de porci“, povesteste Carmen Tataran.

„Din 2011 am trecut, dupa 28 de ani de invatamant, din postura de titular in cea de persoana care completeaza ideile de afaceri ale sotului, ba mai mult, le pune pe hartie si le tehnoredacteaza. Am inceput cu 6 capete (cinci femele si un mascul) ca o afacere de familie, iar in prezent am ajuns la un efectiv total de 60 capete din rasele de porci Mangalita si Bazna in ferma noastra certificata eco.“

Asociatia crescatorilor de porci Mangalita - un ajutor pentru micii fermieri

Se vede treaba ca ambii soti sunt dedicati reinvierii unor traditii valoroase care, fara oameni de acest gen, s-ar pierde in valtoarea globalizarii. Planurile lor au crescut an de an si, pe langa afacerea de familie, au mai aparut si alte activitati adiacente. Astfel, dl Ioan Tataran este si presedintele Asociatiei producatorilor de produse traditionale si ecologice din Maramures si a infiintat Asociatia crescatorilor de porci Mangalita.

Scopul asociatiei este acela de a putea valorifica mai usor aceste animale si de a avea capacitatea de negociere cu oficialitatile centrale, respectiv reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in vederea acordarii de subventii pentru rasele de porci autohtone, in special porcul Mangalita.

Idei de Afaceri: Dna Tataran, cum a fost startul acestei afaceri de familie cu porci traditionali?
Carmen Tataran: Cel mai greu lucru, la inceput, a fost sa gasesc material biologic de calitate si pana la urma am gasit la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Agricola Turda. Dar, in rest, aveam construite adaposturile si in privinta cresterii porcilor in ferma nu a fost o problema.

Idei de Afaceri: Cum a fost primita carnea acestor porci de consumatori? A existat deschidere in faza initiala?
Carmen Tataran: Carnea, slanina si produsele din carne de Mangalita si Bazna au fost bine primite de consumatori intrucat am facut foarte multa reclama si totodata in zona se mai aduc astfel de produse si din Ungaria.

Idei de Afaceri: Cu ce hraniti porcii din aceste rase in ferma?
Carmen Tataran: Hrana de baza pentru porcii Mangalita si Bazna este porumbul, dar trebuie sa li se ofere si foarte multa masa verde, fie sa pasca, fie sa li se coseasca. Porcul de Mangalita se creste in sistem extensiv, este mai degraba adaptat pentru fermele taranesti, trebuie sa pasca, sa manance resturi vegetale si o cantatitate mare de ierburi. De asemenea, aceste rase de porci valorifica foarte bine jirul si ghinda din paduri.

Idei de Afaceri: Asociatia crescatorilor de porci Mangalita si-a propus sa stimuleze cresterea acestei rase. in cadrul ei se afla si membri la inceput de drum, adica cu cateva animale. Va rog sa precizati care sunt cerintele de a adera la asociatie?

Carmen Tataran: Pentru aderarea la Asociatia Crescatorilor de Porci Mangalita si Bazna trebuie ca doritorul sa aiba in proprietate cel putin 5 capete de porci din aceste rase si sa doreasca sa se asocieze. Pentru obtinerea de material biologic din rasele Mangalita si Bazna ne pot contacta si pe noi, telefonic. De asemenea, am scos o brosura despre cresterea porcilor Mangalita si Bazna. Fermierii din asociatie si-au propus sa faca export, asa cum fac si vecinii din Ungaria, unde rasa a fost revitalizata.

Idei de Afaceri: in prezent, ferma este certificata ecologic si aveți un efectiv de 60 de porci din rasele Mangalita si Bazna. in plus, dl Tataran este administrator al unei carmangerii. Cum procedati cu sacrificarea?
Carmen Tataran: Sacrificarea o facem in cadrul unui abator autorizat din zona, iar in fabrica noastra are loc doar procesarea carnii.


Tags: afacereafacere profiotabilaafaceriporcicresterea porcilorbaznamangalita

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.61 din 5 - 45 voturi.

Articole conexe

De ce spalatoria auto self-service este o idee buna de afacere

de Idei de afaceri
01 Mar 2024
Spalatoriile auto self-service reprezinta o oportunitate foarte interesanta de afacere. Afla ce avantaje aduce aceasta optiune, cum sa iti calculezi...

Afaceri in domeniul fast-food. Clientela asigurata 7 zile din 7

de Idei de afaceri
28 Aug 2023
Amplasamentul accesibil, preparatele gustoase si preturile convenabile fac din restaurante o destinatie foarte populara pentru milioane de clienti...

Afacerile cresc in 2023. Piata romaneasca de cafea out of home se ridica la 600 de milioane de euro

de Bianca Tila
27 Iul 2023
Piata romaneasca out of home reprezinta o industrie care se ridica la 600 de milioane de euro. O treime din aceasta suma a fost generata in...

Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule a inregistrat cresteri

de Bianca Tila
17 Mar 2023
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a inregistrat cresteri, pe serie bruta, cu 20%, in luna ianuarie 2023...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]