Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Catina bio - afacerea profitabila a prezentului

de Zenobia Badescu 25 Nov. 2014 4633
4.7 din 5 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

In domeniul agricol, una dintre cele mai profitabile afaceri este cultivarea si valorificarea catinei ecologice. Ne-o confirma si dl. ing. Alexandru Vulpe, cel mai mare cultivator de catina ecologica din Romania.

Alexandru Vulpe: intr-adevar, in acest moment, la Centrul de Excelenta pentru Cultura Catinei de la Frumuseni, patronat de S.C. Primagra S.R.L., exploatam o plantatie comerciala de catina in suprafata de cca.18 ha, o plantatie mama de 2 ha si o pepiniera specializata pentru catina de 1 ha, ceea ce ne face exploatatia de catina in sistem BIO cu cea mai mare suprafata din Romania.

De asemenea, suprafata plantatiei comerciale este in crestere. Avem un program de plantari de cca. 15 ha anual, iar tinta finala este suprafata de 100 ha, care ne va asigura atat rentabilizarea maxima a cheltuielilor generale cat si o productie suficient de mare pentru a fi respectati pe piata produsului.

De altfel, asocierea cultivatorilor de catina din Romania, pe care o preconizam si la al carui statut lucram acum, in vederea valorificarii superioare a productiei de catina, va mari si mai mult sansele acestui deziderat.

Activitatea centrului se desfasoara pe trei paliere principale:
- cercetare-dezvoltare-ameliorare, cu cca. 9 directii de studiu;
- multiplicare – cu o pepiniera unica in Europa prin calitatea si vigoarea materialului produs;
- productie comercial-industriala, cu o plantatie comerciala profesionista, care, prin veniturile obtinute, sustine sectorul de cercetare si creaza premisele financiare pentru dezvoltarea unui nou palier, inca neabordat de noi in maniera industriala: procesarea.

Idei de Afaceri: Aveti planuri mari, lucru extraordinar atat pentru cultivatori cat si pentru consumatori. Povestiti-ne cum ati inceput?

Alexandru Vulpe: Totul s-a nascut pe la inceputurile anilor “80, cand eu si sotia mea, in calitate de tineri cercetatori, am avut ocazia si privilegiul, sa reluam, sa redefinim si sa punem in practica gandurile regretatului profesor din facultate, vizionarul Victor Cireasa, promotor in Romania al ideii de luare in cultura a celei mai minunate specii pomicole din flora spontana a tarii, catina carpatina.

Facand un salt peste timp, in 2009 eram deja creatori ai catorva soiuri extrem de valoroase de catina si autori ai unei tehnologii de inmultire originale. Pusesem la punct tehnologia culturii si am hotarat sa infiintam o plantatie comerciala, pe suprafata de 10 ha. A fost un succes “din prima”.

Idei de Afaceri: Pentru cei care doresc sa planteze catina sau goji puteti oferi material saditor? Care este oferta de pret? Dar consultanta sau alte servicii ofera firma dvs. Primagra?

Alexandru Vulpe: Da, acesta este unul din obiectele noastre de activitate: productia de material de plantat. Producem butasi inradacinati din ambele specii, in orice cantitate, dar numai sub protectia reciproca a unor contracte de productie, asa cum se procedeaza in lumea pepinieristilor.

Contractul este un act absolut necesar, care il asigura pe beneficiar ca, la data stabilita va avea la dispozitie, gata de plantare, materialul contractat, la calitatea si in cantitatea stabilite. Desigur, producem in fiecare an o cantitate suplimentara, cu rolul de stoc tampon, din care am onorat si solicitari venite in ultimul moment. Aceasta nu e o regula, iar eu personal n-as risca sa pregatesc terenul si sa nu am ce planta.

Preturile variaza in functie de cantitatea contractata si le comunicam prompt, raspunzand la cererile de oferta. Nu avem cele mai mici preturi, dar acestea incorporeaza valoarea unor lucrari speciale, extrem de laborioase, executate de noi asupra materialului in  pepiniera, de la recoltarea ramurilor mama pana la livrare, menite sa induca vigoare mare si precocitate.

Materialul de plantat este dintr-o categorie biologica superioara (baza), certificat ecologic. Mai presus de toate este de o calitate exceptionala, capabil sa produca plantatii incheiate, puternice, cu productii precoce, mari si sustinute. Foarte imortant, sunt soiuri analizate si agreate de majoritatea procesatorilor din Germania si Elvetia, ceea ce face ca vanzarea productiei sa nu fie o problema.

in ceea ce priveste consultanta, o acordam cu drag, complet si gratuit, in Centrul nostru de la Frumuseni. Aici avem toate conditiile ca sa aratam pe viu, sa exemplificam sau sa demonstram practic orice. Rareori avem timpul necesar sa ne deplasam la beneficiari, dar nu este nimic prea complicat, iar respectarea stricta a tehnologiei stabilite de noi duce sigur la realizarea unei plantatii reusite, adica incheiata, viguroasa si aducatoare de bani.


Tags: afacereafaceriidei de afacericatinacatina ecologicacatina bioalexandru vulpe

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.7 din 5 - 5 voturi.

Articole conexe

De ce spalatoria auto self-service este o idee buna de afacere

de Idei de afaceri
01 Mar 2024
Spalatoriile auto self-service reprezinta o oportunitate foarte interesanta de afacere. Afla ce avantaje aduce aceasta optiune, cum sa iti calculezi...

Afaceri in domeniul fast-food. Clientela asigurata 7 zile din 7

de Idei de afaceri
28 Aug 2023
Amplasamentul accesibil, preparatele gustoase si preturile convenabile fac din restaurante o destinatie foarte populara pentru milioane de clienti...

Afacerile cresc in 2023. Piata romaneasca de cafea out of home se ridica la 600 de milioane de euro

de Bianca Tila
27 Iul 2023
Piata romaneasca out of home reprezinta o industrie care se ridica la 600 de milioane de euro. O treime din aceasta suma a fost generata in...

Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule a inregistrat cresteri

de Bianca Tila
17 Mar 2023
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a inregistrat cresteri, pe serie bruta, cu 20%, in luna ianuarie 2023...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]