Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Idei de afaceri - Cultivarea ciupercilor Pleurotus

de Ideideafaceri.ro 11 Iul. 2011 9885
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Cultivarea ciupercilor Pleurotus este o activitate recenta. Ea numara numai cateva zeci de ani, fata de sutele sau miile de ani ale altor culturi de ciuperci. Noutatea sa este un atu, iar dezvoltarea spectaculoasa arata ca piata mondiala a primit favorabil o tehnologie moderna, simpla, ieftina si accesibila, a unui produs alimentar atat de valoros in hrana omului si atat de cautat in toata lumea.

Resursele naturale pentru cultivarea ciupercilor Pleurotus sunt in Romania de o abundenta incredibila. Cat priveste piata interna, oferta este mult sub cererea reala.

Actualmente, consumul anual pe locuitor este de numai 0.026 kg. Consumul normal ar fi de cca 2 kg/locuitor. Aceasta demonstreaza cat de mult poate absorbi piata interna si cat de departe sunt vremurile cand vom vorbi de concurenta in acest domeniu.

Pe langa aceasta, posibilitatile de export sunt multiple, indeosebi pentru produse derivate din ciupercile proaspete (conserve, semipreparate, praf de ciuperci etc.).

Pentru aceasta, nu trebuie privit in primul rand spre Occident, desi exista si acolo o cerere mai mare decat oferta, ci mai ales spre vecinii de la rasarit care sunt cu pasi buni in urma noastra si unde exista potential imens de cerere pentru aceste produse.

Iata principalele avantaje ale cultivarii ciupercilor:
1.    Cultivarea ciupercilor Pleurotus asigura importante surse de proteine extrase de ciuperca din materiale cu valoare economica foarte scazuta, cum ar fi gunoiul de grajd, deseurile din agricultura, din silvicultura, industria lemnului, textile etc.

2.    Asigura un circuit rapid al fondurilor banesti, prin ciclul relativ scurt al acestei culturi.

3.    Cultivarea ciupercilor Pleurotus pune la dispozitia consumatorilor un produs agroalimentar mult cautat in timpul iernii si primavara, cand celelalte legume sunt in cantitati mult mai reduse.

4.    Ciupercile Peurotus se pot cultiva fara consumuri energetice sau cu consumuri energetice minime, iar materialul de insamantare (miceliul) este asigurat de unitati specializate, dintr-un sortimente de 6 specii de Pleurotus si 10 tulpini (soiuri).

5.    Permite, in cazul culturii cu tehnologie clasica, folosirea cu maximum de randament a diferitelor locuri (pivnite, constructii vechi, galerii de mina abandonate, tuneluri, grajduri vechi) improprii pentru alte scopuri.

6.    Comparativ cu ciupercile Agaricus, ciupercile Pleurotus necesita investitii mai mici deoarece pot fi cultivate in spatii cu izolare termica mai mica, fiind rezistente la variatii termice diurne de +10-12 grade, sunt rezistente la inghet pana la -20 grade, sunt mai rezistente la atacul diferitelor boli criptogamice si nu necesita aplicarea de tratamente cu pesticide.

7.    Cultivarea ciupercilor Pleurotus nu necesita teren agricol si poate fi executata atat cu tehnologie clasica, cu 1-2 cicluri pe an, cat si cu tehnologie intensiva „non-stop”, cu 5-6 cicluri de cultura pe an, formand o adevarata industrie cu productia prognosticata si realizata fara riscuri.

Datorita acestor avanataje, cultura ciupercilor s-a dezvoltat in ultimii 35 de ani de 9 ori in SUA, de 9.2 ori in Franta si de 5.8 ori in Anglia, constituind o adevarata industrie. In general, in cultura ciupercilor exista o organizare de tip familial, toti membrii familiei participand activ cu forta de munca la realizarea recoltei de ciuperci.

Eficienta economica in aceasta cultura este in stransa legatura cu gradul de specializare si nivelul tehnologic la care se executa lucrarea. Astfel, pentru culturile clasice sunt necesare 1.1-1.2 ore/om pentru 1 kg de ciuperci, spre deosebire de cultura intensiva, la care necesarul de munca scade la 0.6 ore/om la 1 kg de ciuperci.

Pentru cultivatorul amator, cultura ciupercilor este rentabila, intrucat numai in doua cicluri pe an se pot realiza intr-o incapere cu suprafata de sol de 50-60 mp, o suprafata de cultura de 100 mp/ ciclu si o productie anuala de 1.400-1.600 kg de ciuperci, pentru care volumul de lucru va reprezenta 150-160 de zile de munca.

Aflati detaliile complete pentru demararea unei afaceri de cultivare a ciupercilor Pleurotus aici!
 




Tags: cultivarea ciupercilor pleurotuscultivarea ciupercilor

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]