Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O afacere care se bucura de un succes enorm, bazata pe consumul colaborativ - Zipcar

de Teo Manole 22 Apr. 2016 3671
5 din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
28% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
56% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

La o cautare pe Google veti gasi o multime de exemple de companii bazate pe consumul colaborativ, cele mai multe fiind localizate in SUA. Iata exemplul Zipcar!.

Zipcar este poate una dintre cele mai celebre companii care se bazeaza pe consumul colaborativ. Afacerea a pornit de la o simpla observatie: locuitorii oraselor mari utilizeaza masinile personale foarte rar.

De aceea, suporta un cost de oportunitate mare exprimat in leasingul platit pentru o masina sau in banii pierduti in urma reducerii valorii masinii in timp.

Fondatorii Zipcar s-au gandit sa ofere persoanelor ce locuiesc in marile orase oportunitatea de a inchiria masina proprie pentru a obtine venituri in plus. Afacerea s-a bucurat de un success enorm si inregistreaza o popularitate in crestere, mai ales dupa criza financiara.

Un alt aspect interesant al acestei afaceri este modul in care este promovata: metoda de a slabi si de a castiga venituri suplimentare in acelasi timp.

Astfel, Zipcar a lansat campania Low Car Diet care ii incurajeaza pe americani sa mearga mai mult pe jos sau cu bicicleta si sa obtina bani in plus prin inchirierea masinii personale.

Calculele site-ului arata cat de mult poate slabi o persoana daca renunta la masina. Astfel, in SUA o masina obisnuita costa in medie 8.000 de dolari, iar un american isi foloseste masina in medie 2 ore in fiecare zi. Asta inseamna un timp de 22 de ore pe zi in care masina nu este folosita.

Pornind de la aceste informatii, Zipcar sustine ca nu este neaparat nevoie sa detinem o masina. In 2010, Zipcar a adunat 250 de persoane dependente de masina, din 13 orase americane si le-a propus sa renunte la masina timp de o luna.

Participantii la acest proiect au trebuit sa mearga pe jos, sa ia bicicleta sau sa utilizeze transportul in comun.

Rezultatele au fost uimitoare: 132% crestere a kilometrilor parcursi pe bicicleta, 93% crestere a kilometrilor parcursi pe jos, 185 de kg pierdute si 61% din participanți cu planuri de a renunta la masina.

Datorita succesului sau, proiectul a fost reluat si in 2011. In mod similar cu Zipcar, acest site propune inchirierea masinilor, in special in orasele mari, unde oamenii folosesc mai mult metroul si mijloacele de transport in comun decat masina personala, din cauza traficului foarte aglomerat.

Dupa ce va inregistrati pe site, vorbiti cu un reprezentant al companiei pentru a stabili cand doriti sa inchiriati masina, pentru cat timp si la ce tarif. Apoi, lasati masina la unul dintre centrele Relay Rides si o luati inapoi cand aveti nevoie de ea.

Site-ul promite ca puteti castiga intre 200 si 300 de dolari pe luna, in functie de cat de mult inchiriati masina. Totodata, puteti trece si in cealalta tabara, a persoanelor care inchiriaza masini de la altii.

Daca nu aveti masina sau daca vreti sa renuntati la ea, serviciul poate fi unul avantajos, mai ales din punctul de vedere al costurilor.

Probabil v-ati gandit deja la riscul de a avaria o masina inchiriata. Ei bine, Relay Rides se ocupa de acest lucru, despagubind clientii care sufera pierderi. Un alt site similar cu Zipcar și RelayRides este Whipcar: www.whipcar.com.





Tags: afacereafacericonsum colaborativzipcar

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Articole conexe

De ce spalatoria auto self-service este o idee buna de afacere

de Idei de afaceri
01 Mar 2024
Spalatoriile auto self-service reprezinta o oportunitate foarte interesanta de afacere. Afla ce avantaje aduce aceasta optiune, cum sa iti calculezi...

Afaceri in domeniul fast-food. Clientela asigurata 7 zile din 7

de Idei de afaceri
28 Aug 2023
Amplasamentul accesibil, preparatele gustoase si preturile convenabile fac din restaurante o destinatie foarte populara pentru milioane de clienti...

Afacerile cresc in 2023. Piata romaneasca de cafea out of home se ridica la 600 de milioane de euro

de Bianca Tila
27 Iul 2023
Piata romaneasca out of home reprezinta o industrie care se ridica la 600 de milioane de euro. O treime din aceasta suma a fost generata in...

Cifra de afaceri din comertul cu autovehicule a inregistrat cresteri

de Bianca Tila
17 Mar 2023
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a inregistrat cresteri, pe serie bruta, cu 20%, in luna ianuarie 2023...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]