Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afaceri in apicultura: productia de miere este redusa cu 50% in acest an

de Alina Constantinescu 08 Sep. 2016 7758
2.25 din 4 voturi
RATING UTILIZATORI
61% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Ploile excesive si vremea nefavorabila au afectat familiile de albine iar productia de miere din 2016 a scazut la mai putin de jumatate fata de media ultimilor ani. Cu toate aceastea, mierea nu va lipsi de pe piata si nici preturile nu se vor majora deoarece exista stocuri.

"Productia de miere de anul acesta va fi sub 50%, in jur de 45% din media ultimilor ani. Cel putin aceasta este estimarea noastra efectuata in toate judetele. Chiar daca s-a facut salcamul in Moldova, in restul tarii nu s-a facut. Chiar daca s-a facut floarea-soarelui in sud, in alte parti a fost distrusa de seceta, iar teiul a fost doar pe suprafete mici. La mierea de salcam productia a fost afectata in proportie de 80% — 90%, la rapita de peste 80%, iar la floarea-soarelui si tei s-a facut 40 — 45% dintr-o productie normala. In plus, multi apicultori nu s-au mai deplasat in pastoral pentru ca nu au mai avut bani. Din estimarea noastra pe care am primit-o din teritoriu nu cred ca vom sari anul acesta de o productie de 8.000 — 9.000 de tone de miere", a declarat pentru AGERPRES presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

Desi apicultorilor le-a fost promis un ajutor de 15 lei pe stup, acestia nu au primit banii de la MADR. Numarul familiilor de albine a scazut dramatic din cauza vremii nefavorabile, iar apicultorii au cheltuit multi bani pentru a le asigura hrana si a le tine in viata. In 2015, seceta si depopularile familiilor de albine au redus productia de miere pana la cel mult 16.000 - 17.000 de tone.

"Apicultura este intr-un grav pericol, scad dramatic efectivele in Romania. Pentru ca unele familii de albine au murit de foame sau au fost mai slabe, apicultorii au unificat stupii ca sa nu piarda o familie. Avem peste 300 de familii de albine care s-au unificat. Apicultorii sunt secatuiti din cauza cheltuielilor pe care le-au bagat in hrana, ca sa le tina in viata. Am facut o serie de adrese la minister si inca nu stim nimic, desi ministrul Agriculturii (Achim Irimescu n.r.) a anuntat ca ne da un ajutor de minimis de 15 lei pe stup", a spus Fetea.

Desi productia de miere din acest an este diminuata, Ioan Fetea afirma ca pretul nu va creste deoarece consumul in Romania este relativ scazut si stocuri exista. Anual, se aduc din import circa 3.000-4.000 de tone, aproape 20% din consum.

Sursa: Agerpres


Tags: afaceri in apiculturamierefamilii de albinestup

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 2.25 din 5 - 4 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]