Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum afecteaza noul formular 088 mediul de afaceri din Romania

de Alina Constantinescu 27 Iul. 2016 6793
5 din 1 vot
RATING UTILIZATORI
39% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
52% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
31% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Consiliul IMM-urilor a propus in mod constant ca Formularul 088 - "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA" in format fizic, sa fie inlocuit cu o "Declaratie pe propria raspundere privind intentia contribuabilului de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA".

CNIPMMR a explicat ca formularul ar trebui sa se completeze electronic si sa se depuna online, deoarece societatile care depasesc plafonul de scutire a platii T.V.A. de 220.000 lei, stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt de drept platitoare de TVA, parcurgerea unei proceduri de evaluare a intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA nefiind justificata.

Dl. Florin Jianu, presedintele CNIPMMR, a precizat ca  noul Formular 088, desi este simplificat prin eliminarea solicitarii unor informatii care sunt detinute de autoritatile publice centrale, ramane in continuare o sarcina birocratica suplimentara, in special pentru IMM-uri.
Prin introducerea unei noi obligatii administrative de raportare se incalca principiul numarului constant, prevazut de Legea nr. 346/2004, modificata prin Legea nr. 62/2014, care stabileste ca introducerea unor noi sarcini administrative – obligatii de raportare/conformare – pentru intreprinderi mici si mijlocii trebuie sa aiba loc simultan cu eliminarea unor sarcini deja existente.

De asemenea, denumirea folosita de “Declaratie pe propria raspundere privind evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA“ este improprie, declaratia pe propria raspundere nu trebuie insotita de documente, care sunt verificate si analizate, in fapt aceasta “declaratie pe propria raspundere” fiind o adevarata cerere de inregistrare in scop de TVA, care urmeaza sa fie analizata si aprobata pe baza documentelor care o sustin.

Mai mult, prin Ordinul nr. 2048 din 8 iulie 2016 se introduce un factor de presiune asupra mediului de afaceri prin intermediul functionarilor, care capata dreptul de a “solicita persoanei impozabile prezentarea unor documente suplimentare fata de cele solicitate prin prezenta declaratie, documente care trebuie sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila (..) in cazul in care documentele sunt emise de autoritati straine.”

Aceste “documente suplimentare”, care nu sunt precizate, in paralel cu invitarea persoanei  impozabile pentru care se depune declaratia la sediul organului fiscal competent, nu asigura echitatea si eficacitatea relatie dintre autoritatile publice si intreprinzatori. Reamintim ca, potrivit Cartei Albe a IMM-urilor din Romania 2016, birocratia se claseaza pe primul loc dintre dificultatile cu care se confrunta IMM-urile, fiind mentionata de 61,41% dintre acestea.

Sursa: http://cnipmmr.ro/


Tags: formularul 088imm-uriafacericodul fiscal

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole conexe

Strategii de marketing: Care este rolul lor si cum te ajuta sa-ti cresti afacerile

de Bianca Tila
15 Feb 2024
"Arta si stiinta de a vinde" a devenit o definitie simpla pentru marketing, atunci cand Philip Kotler a incercat sa explice acest proces. Marketingul...

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 6,8%

de Bianca Tila
13 Apr 2023
In primele doua luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie a crescut, comparativ cu perioada asemanatoare a anului trecut, in termeni...

Afaceri de sezon. Decoratiuni pentru Craciun

de Idei de afaceri
04 Dec 2023
Iti doresti sa creezi pentru familia si copiii tai o atmosfera de neuitat cu ocazia sarbatorilor de iarna? Esti talentat si creativ si vrei sa faci...

Stand mobil de sucuri naturale. Afaceri sanatoase

de Idei de afaceri
02 Nov 2022
Pe aleile parcurilor bucurestene (Cismigiu, Carol, tineretului etc.) intreprinzatori ingeniosi desfasoara o afacere extrem de simpla si de...

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]